JOSKIN maakt efficiëntieslag dankzij SAP’s Suite-On-HANA

SoumagneJOSKIN, een KMO gespecialiseerd in landbouwwerktuigen en -trailers, heeft zijn ERP-systeem succesvol gemigreerd naar SAP Suite-On-HANA, een in-memory platform dat zowel transactionele bewerkingen als analytics reporting draait. In minder dan drie maanden werd JOSKIN één van de eerste bedrijven wereldwijd die de brede waaier aan functionaliteiten in Suite-On-HANA gebruikt voor zijn ERP. Bovendien is JOSKIN de eerste Belgische klant die zijn ERP migreert van een traditionele database naar Suite-On-HANA. SAP HANA is een revolutionair in-memory databaseconcept, dat snel en responsief draait en mogelijkheden voor real-time rapportering ingebouwd heeft. Bepaalde processen bij JOSKIN verbeterden drastisch dankzij de migratie, met transacties die tot 100 keer sneller verlopen.

Vóór de HANA-migratie gebruikte JOSKIN een breed SAP ERP-systeem voor finance & boekhouding, controlling, aankoop, magazijnbeheer, productieplanning, onderhoud en verkoop & distributie. Naarmate het datavolume toenam, groeide de behoefte aan business analytics en aan uitbreiding van de databases. JOSKIN overwoog daarom twee mogelijke oplossingen: SAP Business Intelligence toevoegen bovenop hun traditionele ERP-systeem of de volledige ERP migreren naar een in-memory database platform, namelijk Suite-On-HANA. Omdat Suite-On-HANA zowel transactionele bewerkingen als analytics reporting in-memory draait, gingen ze voor de laatstgenoemde optie. Vóór de migratie waren gegevens niet altijd kant-en-klaar beschikbaar. Bovendien moest een reeks achtergrondjobs ‘s nachts uitgevoerd worden en namen sommige lange tijd in beslag. Dankzij SAP HANA is de looptijd significant verkort, waardoor er niet alleen tijd vrijkomt voor systeemonderhoud, maar ook de kritieke beschikbaarheid van het systeem drastisch verhoogde.

De migratie naar HANA nam slechts tien weken in beslag. Na een systeemupgrade naar de laatste SAP ERP release en de databasemigratie naar SAP HANA, kon het projectteam aan de slag met de optimalisaties voor HANA en de optimalisaties van de klantencode gebaseerd op de HANA richtlijnen. Uiteindelijk ging de migratie naar Suite-On-HANA twee weken vroeger dan gepland live, op vijf locaties in drie landen.

De voordelen waren al snel duidelijk. De dag na de go-live registreerde JOSKIN al talrijke positieve reacties van Live Users, zonder noemenswaardige problemen. JOSKIN kan een beroep doen op de ingebouwde “HANA Live” in-memory analytics reporting, met SAP Business Objects client-tools. Door de eenvoudige systeemarchitectuur is er geen bijkomend data warehouse-systeem nodig. Eén van de grootste verbeteringen specifiek bij JOSKIN is zonder twijfel de bijzonder korte runtime bij het opvragen van grote hoeveelheden gegevens. In het algemeen verbeterden, de processen bij de KMO drastisch, met transacties die tot 100 keer sneller verlopen. Michel Desfawes, ICT manager bij JOSKIN legt uit: “Elk landbouwtuig is uniek. Bij het beantwoorden van klantenvragen is het dan ook erg belangrijk dat onze klantendienst een exact zicht heeft op elk onderdeel van het machinepark van de klant. Dankzij HANA kunnen we de install-base van de klant in enkele seconden visualiseren en hun vragen meteen beantwoorden. We kunnen de install-base ook meteen aanpassen indien er modificaties of reparaties zijn gebeurd. Hierdoor is de klantenservice er met rasse schreden op vooruitgegaan. Ook onze boekhouding ondervindt de voordelen van de migratie. Eerder duurde het meer dan tien minuten om bepaalde financiële rapporten op te vragen of werd het proces afgebroken door een time-out. Daardoor moesten medewerkers rapporten soms tot vijf of zes keer opnieuw opvragen, waardoor ze vaak uren verloren. Dankzij HANA heeft het departement ad-hoc financiële informatie in slechts een paar seconden voor ogen, waardoor onze financiële afsluiting veel vlotter verloopt”.

Over SAP

SAP is wereldwijd de belangrijkste leverancier van zakelijke software. SAP helpt bedrijven van verschillende groottes en uit diverse sectoren om beter te presteren. SAP-toepassingen worden zowel door specialisten als bedrijfsleiders gebruikt en draaien zowel op desktops als op mobiele apparaten. Gebruikers van SAP-software werken efficiënter samen en hebben een beter inzicht in cruciale bedrijfsinformatie. Meer dan 105.000 klanten gebruiken de software en diensten van SAP om winstgevend te werken, snel in te spelen op veranderingen in de markt en op een duurzame manier te groeien. Meer info vindt u op www.sap.com/belgie.