Luikse ziekenhuizen CHR en CHU gaan met SAP en NRB/Xperthis in zee voor hun ERP-project

Brussel

De Luikse ziekenhuizen CHR de la Citadelle en het universitaire CHU de Liège, twee van de belangrijkste medische centra in Wallonië, hebben net hun project ‘Harpège’ gelanceerd. Het doel: een uniform, modern beheerprogramma introduceren dat beide instituten samenbrengt. De instellingen kozen SAP en implementatiepartner NRB/Xperthis om een ERP-oplossing op maat te introduceren. Het platform is gebaseerd op SAP HANA, dat hiermee voor het eerst zal worden geïmplementeerd in de Waalse ziekenhuissector.

Transversaliteit en harmonisatie van de processen

Het ambitieuze harmoniseringsproject kadert binnen de strategische plannen van beide ziekenhuisinstellingen. De twee ziekenhuizen werken al lang samen op medisch vlak maar nu voeren ze ook meer en meer logistieke en financiële projecten samen uit. “We moeten de werkprocedures en transacties van beide instellingen dus meer op elkaar gaan afstemmen, om zo productiever te werken”, aldus Julien Compère, afgevaardigd bestuurder van CHU de Liège.

“De naam van het programma, ‘Harpège’, staat voor ‘HARmonisation des Processus et Excellence en Gestion’ oftewel ‘geharmoniseerde processen en uitmuntend beheer’. Uiteraard met de H van hôpital, ziekenhuis. Samen streven we naar een niveau van operationele uitmuntendheid dat aanzienlijke besparingen zal opleveren”, legt Sylvianne Portugaels, algemeen directeur van CHR de la Citadelle, uit.

“Dit project is een cruciale stap in het beheer van onze twee overheidsinstellingen. Het zal ons helpen om een moderne, logistieke omgeving op poten te zetten die onze klanten ten goede zal komen. Dat laatste is tenslotte nog altijd de kern van wat wij doen”, vervolgt Marie-Claire Lambert, voorzitter van de beheerraad van CHR.

Een geslaagde integratie dankzij een geschikte ERP-tool

Beide ziekenhuizen hebben bij de start duidelijk de voornaamste succesfactoren van dit strategische project geïdentificeerd. “Een geslaagde integratie begint bij een performante gegevensdatabase en krachtige software. Daarna moeten de processen van de twee instellingen optimaal worden gealigneerd. Tot slot is het cruciaal om alle gebruikers grondig op te leiden, zodat ze zijn voorbereid op de verandering”, legt professor Philippe Kolh, CIO van CHU, uit.

“De keuze van een goede implementatiepartner is uiteraard evengoed cruciaal. De oplossing NRB-Xperthis-SAP kwam als winnaar uit onze openbare aanbesteding. Dit geïntegreerde pakket leek ons het best geschikt, omdat het is aangepast aan onze sector. We geloven dat het ons zal wapenen tegen onze huidige en toekomstige uitdagingen”, aldus Benoît Degotte, hoofd van de groep aankoop, financiën en IT binnen CHR.

Xperthis beschikt over bewezen ervaring met software voor ziekenhuisbeheer. De ERP4HC (ERP for Healthcare)-oplossing, die is gebaseerd op SAP, draait momenteel in 48 Belgische ziekenhuizen. Het pakket werd zo geconfigureerd dat het alle logistieke en financiële processen van ziekenhuisinstellingen ondersteunt.

Het project in Luik loopt tot 2017. De ziekenhuizen hebben samen 6 miljoen euro geïnvesteerd voor de ontwikkeling van dit geïntegreerde beheersysteem.

Een Waalse première in de ziekenhuissector: SAP HANA en SAP Fiori

Innovatie speelt een sleutelrol in het ERP-project van CHU en CHR. Xperthis koos daarom voor de implementatie van het SAP HANA-platform en de SAP Fiori-interface. Daarmee zet Xperthis een primeur neer in de Waalse ziekenhuissector. SAP HANA is een in-memoryplatform dat toegang geeft tot realtime-informatie, wat een revelatie teweegbrengt in de sector van relationele databases. De SAP Fiori-interface zorgt voor een gepersonaliseerde, ergonomische gebruikservaring, ideaal voor een ziekenhuisomgeving.

“Dit is een ontzettend belangrijk project. We moeten de processen van beide ziekenhuizen op hetzelfde moment in lijn krijgen. SAP HANA zal ons helpen om de efficiëntie op te krikken, terwijl SAP Fiori voor een buitengewone gebruikerservaring zal zorgen”, vertelt Melchior Wathelet, voorzitter van het directiecomité van Xperthis.

“Deze samenwerking tussen CHU, CHR, SAP en NRB/Xperthis is ook een pilootproject. De implementatie van ERP4HC onder SAP HANA is nieuw voor ons en we willen er een voorbeeld mee stellen. Na dit project willen we de oplossing aanbieden aan onze klanten die ERP4HC al gebruiken, en eigenlijk uitrollen naar alle Belgische ziekenhuizen. We zijn ervan overtuigd dat het platform voor schaalvoordelen zal zorgen en de efficiëntie een flinke boost zal geven”, besluit Melchior Wathelet.

Over SAP
SAP is wereldwijd de markleider in bedrijfsbeheersoftware. De onderneming helpt bedrijven van elke grootte, uit elke sector, om hun prestaties te verbeteren. SAP-toepassingen worden gebruikt door zowel experts als bedrijfsleiders en draaien op desktops en op mobiele toestellen. Gebruikers van SAP-software werken efficiënter samen en hebben een beter inzicht in cruciale managementinformatie. Meer dan 258.000 klanten vertrouwen op de software en diensten van SAP om winstgevender te werken, sneller in te spelen op de veranderingen in de markt en op een duurzame manier te groeien. Voor meer informatie, zie de website http://www.sap_topom/belgique/index.html

Contact
Karen Schellekens & Magali Dierckx

LEWIS PR
T: +32 (0)3 304 36 30
E: sap@lewispr.com