SAP groeit sneller dan de markt en zette in 2015 een recordomzet neer voor cloud en software

BrusselSAP heeft vandaag zijn financiële resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal van 2015 en voor het volledige boekjaar 2015 dat eindigde op 31 december. De cijfers zijn schitterend. De omzet is het voorbije jaar aanzienlijk gegroeid, zowel voor de on-premise- als voor de cloudoplossingen, en de onderneming is erin geslaagd om zijn marktaandeel fors te vergroten. De indrukwekkende resultaten zijn vooral te danken aan het enorme succes van SAP’s S/4HANA-oplossing, die nieuwe klanten blijft aantrekken.

Uitstekende resultaten voor SAP

SAP kan uitmuntende resultaten voorleggen voor 2015. Het bedrijf heeft een indrukwekkende groei gerealiseerd, hoofdzakelijk dankzij het enorme succes van de on-premise- en cloudoplossingen. Cloudoplossingen groeien echter niet ten koste van het on-premiseaanbod. Integendeel zelfs: beide segmenten blijven aan een opmars bezig.

Bovendien was de groei consistent in alle sectoren, van de meer traditionele spelers tot de technologiebedrijven. In Q4 was het segment ‘General Business’ goed voor drie vierde van de verkoopcijfers van SAP BeLux. Dit resultaat bewijst dat de indirecte SAP-kanalen en ecosystemen heel goed presteren en in de toekomst zullen blijven groeien. Algemeen zien we ook dat SAP flink groeit in Luxemburg, met nieuwe investeringen van trouwe klanten zoals de staat Luxemburg en ArcelorMittal.

SAP S/4HANA

Het succes van de nieuwe SAP S/4HANA-oplossing, die in februari 2015 werd gelanceerd, droeg in grote mate bij tot de groei van SAP. SAP S/4HANA is volledig op SAP HANA gebaseerd, het meest geavanceerde in-memoryplatform dat vandaag beschikbaar is. Het biedt bedrijven de digitale core die ze nodig hebben om hun processen te vereenvoudigen, hun business te digitaliseren en elk onderdeel van hun onderneming te connecteren. Een op de zes SAP BeLux-verkopen in 2015 betrof SAP S/4HANA, wat toont dat meer en meer klanten overtuigd zijn van het potentieel van deze softwaresuite van de nieuwste generatie. Een reeks grote bedrijven in verschillende sectoren kozen recent om de oplossing te implementeren, waaronder ArcelorMittal (wereldleider in de staalnijverheid), Sappi (papier), Ontex (persoonlijke hygiëne) en AGC (glas). Eind 2015 hadden al meer dan 2.700 SAP-klanten wereldwijd de overstap naar SAP S/4HANA gemaakt.

De stap naar de cloud

Daarnaast zijn de voortreffelijke cijfers die SAP net bekendmaakte ook te danken aan de snelle groei van de cloudoplossingen. De totale omzet uit cloud steeg in 2015 met maar liefst 103%. In Q4 kondigde SAP BeLux aan dat Delaware Consulting, een van zijn strategische partners en eindklanten, de eerste referentie zou worden voor SAP S/4HANA Cloud Project Services. Delaware Consulting weet hoe belangrijk het cloudgebeuren is en koos het S/4HANA cloudplatform van SAP om zijn strategische doelstellingen te realiseren: tegen 2018 verdubbelen in grootte en zijn internationalisering voortzetten.

SAP BeLux zag trouwens ook een belangrijke toename in het gebruik van de cloud voor HR. Om tegemoet te komen aan de noden van de digitale economie beslisten heel wat klanten om hun bestaande on-premise HR-oplossing te vervangen of om naar de cloud over te stappen. Bedrijven zoals de Europese Investeringsbank, SES en EVS Broadcast Equipment kozen allemaal voor een SAP-cloudoplossing voor human resources. UCB heeft ook voor SuccessFactors gekozen. 2016 wordt een evolutie verwacht naar een subscription model via het SAP Cloud Platform, waarbij SAP zichzelf meer en meer zal profileren als SaaS (Solution as a Service) provider.

Conclusie

“We hebben onze omzetverwachtingen voor cloud en software fors overtroffen dit boekjaar”, aldus Patrick Van Deven, Managing Director SAP BeLux. “Door sneller te groeien dan de markt heeft SAP een flink stuk marktaandeel gewonnen. In 2015 verwelkomde SAP BeLux bijvoorbeeld 41 Net New Names-klanten. SAP vergroot duidelijk zijn voorsprong in de markt voor zakelijke software en is veel meer geworden dan een ERP-bedrijf. Bedrijven uit de meest diverse sectoren en markten zien ons als een vertrouwde innovator. Dankzij onze visie op de cloud en het pijlsnel groeiende gebruik van S/4HANA kunnen we het vertrouwen in onze business versterken, in 2016 en verder. Ook de oprukkende digitalisering en het Internet of Things hebben de agenda van de klanten veranderd. SAP heeft deze kansen gegrepen en toont de bedrijfswereld hoe het meerwaarde kan leveren bij de transitie. De groei in de verkoop van onze analytiscoplossingen toont dat klanten op zoek zijn naar flexibiliteit, een realtimezicht op hun business en een klantgerichte ervaring.”

Hier vindt u de financiële resultaten van SAP SE (NYSE: SAP) voor het volledige boekjaar 2015 en het vierde kwartaal.

Over SAP

Als wereldwijde markleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) ondernemingen van elke grootte, uit elke sector, om hun prestaties te verbeteren. Van de backoffice tot de boardroom, van magazijn tot winkel en van desktop tot mobiel toestel, SAP helpt mensen en organisaties overal om beter samen te werken en hun businessinzichten efficiënter te gebruiken om de concurrentie een stap voor te blijven. Meer dan 304.500 klanten vertrouwen momenteel op toepassingen en diensten van SAP. SAP helpt hen om winstgevend te werken, snel te reageren op de veranderingen in de markt en duurzaam te groeien. Meer informatie vindt u op www.sap.com .

Contact

Karen Schellekens & Magali Dierckx
Lewis PR
T: +32 (0)3 466 01 88
sap@teamlewis.com