Met 1 miljoen online-producten wil HUBO dé digitale marktplaats van de Doe-Het-Zelf-sector worden

Partnership met SAP versterkt HUBO’s marktpositie

BRUSSEL, 16 mei 2017 – Een uitgebreid winkelnetwerk, een ruim assortiment en scherpe prijzen, dat zijn de drie pijlers die aan de basis liggen van het succesverhaal van de Belgische doe-het-zelf keten. Net zoals in andere sectoren verandert het retaillandschap razendsnel en dringt digitalisering door tot in alle geledingen van het bedrijf. De doe-hetzelfketen gaat voluit voor een omnichannel aanpak en werkt daarvoor samen met SAP. Naarmate het aantal artikelen in de e-shop stijgt en de leveringsmogelijkheden toenemen, groeit ook de omzet. “Dit smaakt naar meer” aldus HUBO.

In 1992 is HUBO gestart met 28 winkels. Vandaag hebben ze 142 winkels én 1 miljoen bezoekers per maand in hun webshop, een inspirerend groeiverhaal. “Het weerspiegelt ook meteen het entrepreneurship dat kenmerkend is voor ons bedrijf” gaat Stefan Draulans, CIO van start. “De toekomst van retail ligt in omnichannel. Daarvoor moet iedereen op elkaar afgestemd zijn, zowel de business als IT. Als het management van een bedrijf dit inziet en meegaat in het verhaal, zit je goed en ben je vertrokken voor een succesvol project.

Als omnichannel speler moet je altijd, op alles én overal een duidelijk zicht hebben. Bij het opzetten van de samenwerking met SAP was één van de doorslaggevende elementen dan ook de vereenvoudiging van processen. “We zijn van een bijzonder complex systeem – of eigenlijk 6 of 7 verschillende systemen – overgestapt naar 1 ERP systeem waar alles op draait” legt Marc Henkens, e-commerce Manager uit.

Alain Georgy, Managing Director SAP BeLux: “Voor klanten zoals HUBO is het uiterst belangrijk om over een stabiel, basic systeem te beschikken. Onze oplossingen bieden hen dat. We implementeerden een ERP pakket waardoor HUBO’s back-office, maar ook aankoop en verkoop in een stabiele omgeving gebeuren. De winkelende DHZ-consument merkt daar niets van. Deze oplossing wordt aangevuld met SAP Hybris waardoor HUBO wél een directe link heeft met zijn klanten. Het laat hen onder meer toe op maat gemaakte campagnes te voeren, specifieke condities aan te bieden enz.

Stefan Draulans: “We focussen op informatie, elke seconde. Als mensen wakker worden, is het eerste wat ze doen op hun smartphone checken wat er gebeurd is terwijl ze sliepen. Zo leven we tegenwoordig. Het is live business op elk moment. Bij HUBO spelen we daarop in: onze winkels zijn nu 7 op 7 open, da’s een grote verandering.”

De transformatie van ‘multi-‘ naar ‘omnichannel’ is een ongoing proces dat beantwoordt aan de nieuwe manier waarop geleefd én geshopt wordt. Een element dat daarin ontzettend belangrijk is: master data. “Een omnichannel strategie betekent dat je niet langer alleen logistieke of financiële data nodig hebt, maar àlle data voor elk product: afbeeldingen, afmetingen, eigenschappen, leveringstijden, … Er staan nu 45.000 producten op onze website. We willen er 1 miljoen op hebben staan. Het is duidelijk dat dit een andere aanpak vereist om alle data op een efficiënte manier te verzamelen” legt Marc Henkens uit.

Het systeem achter de webshop moet voor de onlineconsument vooral simpel en snel zijn. “Ook de relatie met onze klanten verandert. Als een klant in de winkel iets niet vindt, kunnen we hem ter plekke helpen. Diezelfde service moeten we ook online kunnen doortrekken. Klanten moeten ook op de website gemakkelijk, snel en veilig een oplossing voor hun probleem vinden. Dàt is de kracht van ons online platform” zegt Marc Henkens.

Elke retailer wil een omni-channel speler zijn. Alles start met een goede en flexibele website. “Als je naar ons aanbod kijkt, hebben wij goede, flexibele oplossingen waardoor we uniek zijn in ons marktsegment. De keuze van de juiste technologie is daarin uiteraard zeer belangrijk. Ons partnership met SAP is hierin een échte toegevoegde waarde“ besluit Stefan Draulans.

Over SAP

SAP is wereldwijd de markleider in bedrijfsbeheersoftware. De onderneming helpt bedrijven van elke grootte, uit elke sector, om hun prestaties te verbeteren. SAP-toepassingen worden gebruikt door zowel experts als bedrijfsleiders en draaien op desktops en op mobiele toestellen. Gebruikers van SAP-software werken efficiënter samen en hebben een beter inzicht in cruciale managementinformatie. Meer dan 320.000 klanten vertrouwen op de software en diensten van SAP om winstgevender te werken, sneller in te spelen op de veranderingen in de markt en op een duurzame manier te groeien.