SAP – naast Top Employer België – nu ook wereldwijd bekroond voor innovatie in HR beleid met Top Employer Global & Europe certificering

  • SAP België stijgt naar Top 10 van Top Employers in België
  • Voor het derde jaar op rij : SAP gecertificeerd als Top Employer België
  • SAP voor het eerst internationaal bekroond in 22 landen met Top Employer Global certificering en, voor de tweede keer op rij, als Top Employer Europe

 

SAP heeft voor het eerst de Top Employer Global 2018-certificering ontvangen en voor het derde jaar op rij de erkenning als Top Employer België. Top Employer is een erkenning voor de uitmuntende arbeidsvoorwaarden, de sterke focus op talentontwikkeling en de voorloper rol die SAP vervult op het gebied van HR. De certificering is gebaseerd op een onafhankelijke evaluatie van het personeelsbeleid. Hierbij worden acht criteria onderzocht: talent, integratie, trainingen, prestatiemanagement, leiderschap, carrièreplanning, salariëring en bedrijfscultuur.

Innovatie als leidraad

Als innovatieve speler in België heeft SAP België een HR-strategie ontwikkeld met een aantal innoverende elementen die ook dit jaar opnieuw bekroond werden.

  • Prestatiemanagement en professionele ontwikkeling: SAP heeft een nieuw evaluatiesysteem uitgerold waarbij de klassieke beoordelingen plaatsgemaakt hebben voor een constante dialoog over de professionele ontwikkeling van elke medewerker.
  • Training : SAP België moedigt  een cultuur van trainingen aan waarbij elke medewerker zowel trainer als leerling is.  Bedoeling van deze aanpak is om een sfeer te creëren die innovatie stimuleert.
  • Levenskwaliteit op het werk: SAP België heeft diverse programma’s opgezet waardoor medewerkers de tijd op het werk kwalitatief kunnen optimaliseren. Hoogtepunt daarvan zijn de « People Weeks » tijdens dewelke activiteiten rond bv. stressbestendigheid, gezondheid en individuele coaching worden aangeboden.
  • Bedrijfscultuur & waarden: SAP’s bedrijfscultuur steunt op 5 basiswaarden: beloftes houden, zeggen waar het om gaat, benieuwd blijven, bruggen bouwen in plaats van silos en verschillen waarderen.
  • Flexibele vergoedingen: dankzij een uiterst gepersonaliseerd vergoedings- en beloningsbeleid kunnen SAP medewerkers hun eigen pakket samenstellen in functie van hun persoonlijke verwachtingen. Een van de mogelijkheden is bv een mobiliteitspakket waarbij duurzaam gedrag gestimuleerd en beloond wordt.

 Een globale strategie wereldwijd bekroond

 Voor het eerst is SAP ook bekroond met de Top Employer certificering in 22 landen en op 4 continenten: Europa, Noord-Amerika, Azië-Pacific en het Midden-Oosten.

« Innovatie zit in ons DNA en dat vertaalt zich op alle niveaus.  De Top Employers-certificering is een stimulans om nog verder te gaan met onze aanpak waarbij innovatie ook onze medewerkers ten goede komt” zegt Alain Georgy, CEO SAP België en Luxemburg.  Wij beloven onze klanten dat we hun processen vereenvoudigen, maar minstens zo belangrijk is dat we de levens van onze medewerkers eenvoudiger maken. De missie van SAP is om de levens van mensen te verbeteren. Onze medewerkers moeten daar als eerste van kunnen profiteren.”