SAP BeLux ontwikkelt ‘Healthy Biking’ applicatie

Nieuwe app sleept al meteen eerste prijs in de wacht

Mensen nemen steeds vaker de fiets. Om naar school of werk te gaan, om de kinderen af te zetten, om boodschappen te doen, … De fiets wordt al maar meer ingezet als vervoersmiddel. Handig, snel en … gezond. In de buitenlucht zit echter fijnstof en de concentratie ervan is op heel wat plaatsen te hoog. Een team van SAP BeLux bedacht de ‘Healthy Biking’ app waarmee je de hoeveelheid fijnstof kan meten én die je een alternatieve route kan aangeven met minder fijnstof.

 

De Healthy Biking app is een webapplicatie voor smartphones en verzamelt alle data met betrekking tot de hoeveelheid fijnstof. Al deze data worden samengebracht en zorgen ervoor dat er een fijnmazig overzicht ontstaat van de concentraties van fijnstof.

Het idee is simpel” zegt Thierry Siraut die het SAP NextGen Team begeleidde. “Bij het starten van een fietstocht worden de waarden gemeten en vertaald in een ‘health level’. Op die manier krijg je voor elk punt van je traject een zicht op de hoeveelheid fijnstof die zich daar bevindt.”

De kracht van de app ligt in het feit dat binnenkort alternatieve routes zullen worden weergegeven waar de concentraties lager zijn. “De toepassingen van dit staaltje creatieve innovatie zijn talloos” licht Alain Georgy, Managing Director SAP België en Luxemburg toe. “Denk aan iedereen die te voet is. Aan joggers, wandelaars, zelfs toeristen die al wandelend een stad willen verkennen. Dankzij de Healthy Biking app zullen zij hun meest geschikte route kunnen kiezen. Bovendien kan de overheid op basis van de beschikbare data beslissen om, op bepaalde plaatsen, eventuele maatregelen te treffen.”

Het concept – dat ontwikkeld werd tijdens de Game of Code Hackathon in Luxemburg – kon alvast op de waardering van de jury rekenen want het werd bekroond met de ‘1st Prize Open Data Challenge – Sustainable Lifestyle 2018’.

Momenteel worden een aantal fietsen, verspreid over verschillende steden in de Benelux, uitgerust met sensoren zodat gestart kan worden met het verzamelen van zoveel mogelijk data. “We willen echter nog een stap verder gaan” besluit Alain Georgy. “We starten gesprekken op met onder meer fietsfabrikanten om de sensoren te integreren in de fiets. En we denken aan onze allerkleinsten die het meest gevoelig zijn voor fijnstof. Stel je voor dat buggy’s standaard uitgerust zouden zijn met een Healthy Biking sensor. Als jonge ouder kan je dan meteen de gezondste wandelroute uitkiezen voor je kroost.”