Opening SAP Customer Experience Center in Brussel

Technologische innovaties in de kijker met opening SAP Customer Experience Center in Brussel

SAP ondersteunt Belgische bedrijven met hun digitale transformatie

Is digitale transformatie een hype? Termen zoals blockchain, internet of things, machine learning, …klinken bekend, maar wat doe je ermee als bedrijf? Met de opening van haar Customer Experience Center zet SAP dit alles om in realiteit. Belgische bedrijven kunnen er ontdekken hoe ze de nieuwste technologische innovaties kunnen inzetten en hier competitief voordeel uithalen.

 Belgische bedrijven zijn het erover eens dat digitale innovaties deel uitmaken van de huidige maatschappij. Uit de resultaten van SAP’s Technobarometer* blijkt dat 60% van de Belgische ondernemingen aangeeft dat als er geen stappen gezet worden richting digitale transformatie groei en competitiviteit steeds moeilijker worden.

De grote uitdaging voor bedrijven blijkt echter de eerste stap te zijn. Hoe begin je eraan? Wat moet er eerst gebeuren?” vertelt Alain Georgy, Managing Director SAP België en Luxemburg. “De bedoeling van het SAP Customer Experience Center is net die eerste stap te zetten. We willen bedrijven inspireren. We bieden hen de mogelijkheid om ‘aan den lijve’ te ondervinden wat technologische innovaties voor hen kunnen betekenen. Met ondernemingen die hun digitaal proces reeds hebben opgestart, gaan we nog een stap verder en gaan we dieper graven. ”

Optimale, digitale ervaring

Met de opening van het Customer Experience Center wil SAP bedrijven inspireren en hen nieuwe perspectieven aanreiken om, op basis van bedrijfsdata, hun digitaal potentieel te ontdekken. Aan de hand van fysieke modellen – in samenwerking met technologie partners zoals Intel, demonstraties en use-cases wordt digitale transformatie ‘echt’ gemaakt. Ondernemingen zullen er ontdekken hoe nieuwe technologieën hun manier van zaken doen, kan optimaliseren.

De “Experience Room” is de spil van het nieuwe Customer Experience Center. Hier komt digitale transformatie tot leven. Afhankelijk van de sector waarin een bedrijf actief is, worden de demo’s aangepast en op maat gemaakt.

Zo toont de ‘V-Retail’ demonstratie hoe een optimale winkelervaring er uitziet. Hoe winkeliers innovatieve technologieën kunnen inzetten om ervoor te zorgen dat hun klant bediend wordt volgens zijn wensen.

De technologieën die gebruikt worden in de ‘Digital Twin’ demo tonen de kracht van een netwerk waarbij data worden uitgewisseld tussen de verschillende afdelingen van een bedrijf, tussen een bestaand, fysiek model en een ‘digitale tweeling’. Het is dankzij deze innovaties dat bv. windmolens op zee of in ver afgelegen gebieden van hieruit kunnen aangestuurd worden.

De ‘Digital Boardroom’ laat bedrijven toe om alle bedrijfsdata in 1 geheel onder te brengen én meteen, in real-time, gegevens aan elkaar koppelen, situaties simuleren en onmiddellijk zien wat de impact van bepaalde beslissingen is op alle lagen van het bedrijf.

In de “Garage” – waar met Fischertechnik een productiehal wordt nagebootst – kunnen bedrijven ontdekken hoe bv. productieprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Een oplossing die er alvast voor gezorgd heeft dat bij Harley Davidson de productie doorlooptijd van op maat gemaakte motoren verminderd werd van 21 dagen naar 6 uur.

Vorig jaar gaf meer dan 75% van de Belgische KMO’s aan in de beginfase van digitale transformatie te zitten. Met de opening van het SAP Customer Experience Center wil SAP hen – aan de hand van fysieke modellen – tonen dat ook zij innovatieve technologieën zoals Blockhain, Machine Learning en Internet of Things kunnen gebruiken.

Bedrijven met wie we dit soort trajecten afleggen, ontdekken snel hoe ze een versnelling hoger kunnen schakelen. Ze ondervinden hoe ze digitale transformatie kunnen omzetten in een opportuniteit om er sterker uit te komen, om een ‘Intelligent Enterprise’ te worden” zegt Alain Georgy.

Toekomst met ambities

Als internationale technologiespeler is SAP voortdurend bezig om bedrijven te ondersteunen bij hun innovatietraject. De samenwerking met startups, universiteiten en partners speelt in dit traject een belangrijke rol. Ook voor hen zal het Customer Experience Center uitgroeien tot de plek bij uitstek om nieuwe inzichten en toepassingen te ontdekken, om innovatie ‘echt’ te maken.

De opening van het SAP Customer Experience Center is een eerste stap waarbij we digitaal ‘tastbaar’ maken. In de toekomst willen we ook een SAP City uitbouwen waarbij we bedrijven helemaal onderdompelen in hun eigen omgeving. Het SAP Customer Experience Center brengt voortaan digitale transformatie tot leven. Niets hoeft Belgische bedrijven nog tegen te houden om een Intelligent Enterprise te worden ” besluit Alain Georgy.

 

*Technobarometer 2017. Enquête in opdracht van SAP uitgevoerd bij 1.092 Belgische bedrijven.