Mensheid 2.0: de innovatie-economie van de toekomst

Wat hebben een Uberchauffeur, applicatieontwikkelaar, social media manager, datawetenschapper, influencer en drone operator gemeen? Allemaal hebben ze een job die tien jaar geleden nog niet bestond. Het resultaat van ultrasnelle technologische veranderingen die maar blijven voortrazen.

Volgens Willis Towers Watson – een van ‘s werelds grootste advies-, makelaars- en softwarebedrijven – zal 65% van de kinderen die nu naar de basisschool gaan, terechtkomen in banen die nog niet bestaan. Dat is een indrukwekkend cijfer, maar het is niet nieuw. Vergeet niet dat het pas tien jaar geleden is dat de eerste iPhone op de markt kwam en dat Twitter opdook. Wij zijn een generatie die vertrouwd is met voortdurende verandering en snelle innovatie.

Ik zie dagelijks krantenkoppen over hoe “robots ons werk zullen doen” en waarom “Artificiële Intelligentie (AI) meer banen zou kunnen vernietigen dan het creëert”. Maar zowel de praktijk als de data vertellen een ander verhaal. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) verwacht dat het werkloosheidscijfer alleen maar zal dalen.

SAP is het grootste technologiebedrijf in Europa – het enige met een waarde van meer dan 100 miljard dollar – en door de overname van nieuwe en innovatieve bedrijven zijn we tegelijk ontwikkelaar van nieuwe technologie en innovator van bestaande technologie. Al die technologie zal volgens mij de menselijke capaciteiten niet beperken, maar net vergroten.

Elon Musk, wiens naam een synoniem is voor technologische vooruitgang en AI-geleide autonomie, is het daarmee eens. Geconfronteerd met productievertragingen in zijn nieuwe elektrische auto, twitterde hij onlangs: “Ja, overmatige automatisering bij Tesla was een fout. Mijn fout, om precies te zijn. De mens wordt onderschat.” Dit is het duidelijkste voorbeeld waarom mensen niet en masse aan de kant worden geschoven voor een nieuw team robots.

SAP EMEA North telt 13.000 werknemers. We willen zowel hen als onze klanten in staat stellen betere en snellere beslissingen te nemen. De digitale onderneming van de toekomst zal niet door robots worden gebouwd en bestuurd, maar door mensen die data gebruiken om hun mogelijkheden te vergroten.  Ik zou zelfs zeggen dat die data ons nóg menselijker maken: ze zorgen ervoor dat we tijd kunnen besteden aan creatieve projecten waarin emotie, toon en gevoel centraal staan.

We streven ernaar om te begrijpen hoe we machines kunnen gebruiken om de menselijke capaciteiten te vergroten. Zo willen we een motor van innovatie, schepper van rijkdom en sociaal gedreven bedrijf zijn. Op een dag zal AI het antwoord geven op al je vragen. Maar het zal niet kunnen meten welke sociale en culturele impact het gebruik van technologie heeft in de strijd tegen klimaatverandering. Of hoe technologie medische problemen kan helpen aanpakken. Naarmate we meer leren over de impact van exponentieel denken en technologieën zoals AI en machinelearning, zullen we beter begrijpen hoe innovatie het menselijk potentieel verhoogt en hoe het een katalysator is voor sociale, ecologische en economische veranderingen.

Wij geloven dat de innovatie-economie zal worden gevormd door bloeiende technologische ecosystemen met drie belangrijke pijlers: formidabele mensen, getalenteerde teams en doelgerichte bedrijven die groei beïnvloeden en stimuleren. Nieuw talent ontdekken en helpen groeien en de beroepsbevolking van morgen begeleiden in hun professionele transitie, is essentieel om te kunnen concurreren in de innovatie-economie. We hebben immers mensen nodig die anders denken.

Artikel voor het eerst gepost in het Engels op Linkedin door Brian Duffy.