SAP BeLux ondersteunt ‘WeGoSTEM’

Duizenden lagere schoolkinderen bouwen hun eerste robot

 

Al twee weken lang sturen Dwengo VZW en SheGoesICT elke dag tientallen vrijwilligers op pad om Belgische lagere scholen warm te maken voor wetenschap en techniek. Ze doen dat op een creatieve manier: ze laten de kinderen zelf hun eigen kunstrobot bouwen en programmeren. In totaal hebben 88 scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië meegedaan met WeGoSTEM!

Maar liefst 300 vrijwilligers, meer dan 2000 robots en bijna 5000 leerlingen zal dit jaar de slotsom zijn van de actie WeGoSTEM. Naar aanleiding van Europese Codeweek trekken vrijwilligers tijdens WeGoSTEM naar Belgische scholen om daar met leerlingen en leerkrachten hun eerste robot te bouwen. Het initiatief maakt kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool warm voor wetenschappen en techniek en focust daarbij op een inclusieve aanpak. In deze tweede editie is het dan ook het succesrecept van vorig jaar dat wordt verdergezet: workshops op school, gegeven door gepassioneerde vrijwilligers uit het bedrijfsleven.

SAP BeLux steunt het WeGoSTEM initiatief voluit. Tine Vandenbreeden, COO SAP BeLux: “Bij SAP zetten we ons dagelijks in om bedrijven het beste uit zichzelf te laten halen door technologie optimaal te benutten. Met het WeGoSTEM project pakken we meteen de basis aan. We laten jongeren zélf ondervinden wat ze met technologie kunnen realiseren. Het enthousiasme waarmee jongeren zich op dit project storten, is ongelofelijk. Dat is ook meteen de grootste winst van dit project: kinderen ontdekken op een creatieve manier hoe boeiend technologie is.  In een samenleving vol technologische uitdagingen is dat een solide vetrekbasis die we alleen maar kunnen toejuichen”.

De ambitie van de organisatie is groot en ze denkt nu al aan de editie van volgend jaar: “Ons bereik moet buiten Vlaanderen nog groter. We blijven bij onze ambitie om meer dan 10000 kinderen te bereiken.” De eerste stap is daarbij dit jaar alvast gezet. Het initiatief werd uitgebreid naar Wallonië en ging zelfs buiten de landsgrenzen met een uitbreiding naar Griekenland. “We bereiken ook in Griekenland meer dan 500 kinderen” vult Francis aan. “Nu de actie op zijn einde loopt, beginnen we ook al meteen aan de nieuwe editie te denken, zo kunnen vrijwilligers nu al registreren voor 2019 op onze website”.

Over Dwengo vzw

Dwengo vzw ontwikkelt sinds 2009 elektronica en didactisch materiaal waarmee vrijwilligers en leerkrachten aan de slag gaan om jongeren wegwijs te maken in physical computing. Hierbij is het de doelstelling van Dwengo vzw om alle doelgroepen aan te spreken. Daarom organiseert Dwengo vzw ook nascholingen samen met andere organisaties, onderwijsinstellingen en universiteiten. Voorbeelden van projectrealisaties in België zijn Progra-MEER en de Dwengo-UGent robotcompetitie alsook projecten in Italië, Griekenland, India, Maleisië, Argentinië… Met al deze projecten worden jaarlijks honderden leerkrachten en tienduizenden leerlingen bereikt. Voor deze verwezenlijkingen werd Dwengo vzw meermaals erkend onder meer met een Google RISE-award.