Blockchain: onbekend maakt onbemind

Van alle revolutionaire technologieën die de digitale transformatie met zich meebrengt, is blockchain de grootste onbekende. Nochtans is het de beste manier om gevoelige gegevens en transacties te beveiligen.

Blockchain combineert de openheid van het internet met cryptografische beveiliging. Op die manier stelt de technologie consumenten en bedrijven in staat om snel belangrijke informatie te controleren en een klimaat van vertrouwen op te bouwen, zonder daarvoor een derde partij te moeten inschakelen.

Wat is blockchain?

In essentie is blockchain niets meer dan een open en veilige manier om transacties vast te leggen, zoals een traditioneel register eigenlijk. De technologie helpt mensen, bedrijven en andere organisaties om op een eenvoudige manier vast te stellen en te controleren wie de eigenaar is van geld, informatie en andere materie.

Blockchaintechnologie is zo ontworpen dat het perfect bestand is tegen elke modificatie. Gegevens worden opgeslagen in een blockchain: een soort gedeelde database. Die database is gehost op miljoenen computers over de hele wereld, om te voorkomen dat er maar één enkele versie op een enkele locatie staat.

Alle datablokken in een blokchain worden aan elkaar gekoppeld en in een reeks beveiligd met cryptografie. Het is dus bijna onmogelijk om gegevens toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen zonder dat andere blokken in de keten dat ‘weten’.

Tegenwoordig worden de meeste gewone transacties gecontroleerd door een centrale autoriteit, een administratie of een verrekenkantoor voor creditcards bijvoorbeeld. Blockchaintoepassingen vervangen die controleorganen door andere gedecentraliseerde systemen, waarvan de verificatie is onderworpen aan de toestemming van verschillende gebruikers.

Wat zijn de voordelen?

Blockchain brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerste versnelt en vereenvoudigt de technologie transacties voor zowel particulieren als ondernemingen. Met blockchain is het veel gemakkelijker om eigendom te identificeren, de authenticiteit te controleren en processen met elkaar te verzoenen.

Bovendien zorgt blockchain ervoor dat controlerende instanties zoals banken, verrekenkantoren trusts en logistieke ketens niet meer nodig zijn. Zo onstaat een klimaat van vertrouwen.

Ten slotte kan blockchain digitalisering versnellen. De technologie maakt het immers gemakkelijker om fysieke activa te etiketteren en te traceren door middel van een bijzonder veilige digitale identiteit. De Londense onderneming Everledger, bijvoorbeeld, plaatste meer dan 1,6 miljoen diamanten in een blockchain en registreerde de kenmerken van elke steen – kleur, karaat, certificaatnummer – om fraude en de verkoop van ‘conflictdiamanten’ tegen te gaan.

Uitdagingen en kansen

Blockchain opent een wereld van innovatiepotentieel en maakt de uitdagingen van digitale transformatie duidelijk.

Data staat centraal in de digitale transformatie.  Om te overleven en te gedijen in de  nieuwe digitale, competitieve wereld, verzamelen bedrijven Big Data die ze opslaan met behulp van sensoren en andere IoT-tools. Daarin onderscheiden ze patronen met Machine Learning en analysetools, en vervolgens beveiligen en stroomlijnen ze hun activiteiten met blockchain.

Zoals elke digitale transformatietechnologie moet blockchain nog enkele obstakels overwinnen. De verwerking van closed-loop betalingen verloopt bijvoorbeeld nog steeds vrij traag vergeleken met ATM-transacties. Ook over de veiligheid van de cryptologie die aan de basis van blockchain ligt, zijn er nog vragen.

Toch geloven de meeste analisten en technologie-experts dat er voor deze obstakels snel oplossingen zullen komen en dat blockchain (of blockchainachtige technologie) uiteindelijk ook de sceptici zal overtuigen. Zij zien blockchain als een transformator voor elke businessactiviteit waar vertrouwen een essentiële rol in speelt.

Volgens grootbank en Wall Street-speler Goldman Sachs kan blockchain een revolutie betekenen in de samenwerking tussen bedrijven, overheden, organisaties en individuen. “Het is een simpele en veilige manier om een klimaat van vertrouwen te creëren voor bijna elk type transactie. Zo vereenvoudigt blockchain het verkeer van geld, producten en gevoelige informatie over de hele wereld. Die transformatie is nu al aan de gang. En organisaties die niet uit de boot willen vallen, zullen zich moeten voorbereiden op de verdere ontwikkeling van blockchain.”

Gebaseerd op een blog van SAP France – April 2018.