SAP lanceert Employee Central Payroll in België

Loonverwerking, mét alle typisch Belgische functionaliteiten, voortaan in de cloud

Belgische bedrijven kunnen voortaan ook voor hun HR-oplossingen volop genieten van alle voordelen die de cloud te bieden heeft. Met de lancering van Employee Central Payroll wordt SAP SuccessFactors de eerste cloud-gebaseerde oplossing die alle HR aspecten dekt, van loonverwerking tot betrokkenheid van de medewerkers zelf.

Bedrijven reageren zeer positief op deze nieuwe oplossing” vertelt Sonja Van Sleeuwen, Head HCM Cloud Sales. “Voor velen is het een oogopener om hun huidige HR-beleid even tegen het licht te houden en na te denken over hoe ze hun HR organisatie willen inrichten. De beslissing om te investeren in de nieuwste HR cloud-oplossing is er dan ook één om klaar te zijn voor de toekomst”.

De lancering van Employee Central Payroll, dat over dezelfde eigenschappen en voordelen dan de klassieke ‘On Premise’ oplossing beschikt, beantwoordt aan de groeiende vraag naar cloud oplossingen. Zowel in Europa als in België blijven cloud-gebaseerde HR-oplossingen aan terrein winnen.

Bij de ontwikkeling van deze nieuwe cloud HR-module werd veel aandacht besteed aan de ergonomische aspecten van de oplossing. Zo worden administratieve taken, dankzij de decentralisatie van de loonverwerking, gerationaliseerd en geautomatiseerd wat de efficiëntie en betrouwbaarheid ten goede komt. Uiteraard werden ook typisch Belgische functionaliteiten, zoals Dimona en Belcotax, voorzien.

Een groot voordeel van Employee Central Payroll is het Payroll Control Center, een functionaliteit die enkel beschikbaar is in de cloud-versie.  Payroll Control Center brengt veel toegevoegde waarde in het uitvoeren van de payroll.  De payroll kan geplande en ongeplande payroll simulaties uitvoeren en de resultaten op basis van business rules bekijken.  Problemen worden zo tijdens de maand verholpen en de tijdsspanne, nodig voor de reconciliatie van de loonverwerking, wordt sterk ingekort.

Stijgend vertrouwen bij werknemers

Ook werknemers zelf ervaren Employee Central als een interessante oplossing. Ze hebben nl. zelf de controle over een aantal zaken waardoor hun vertrouwen in het systeem aanzienlijk toeneemt. Zo kunnen bepaalde taken, die vroeger door de HR-afdeling ingevuld werden, door de werknemer zelf beheerd worden. Denk hier bv. aan het beheren van de vakanties. “Door werknemers deze taken zelf te laten beheren, worden HR-processen geoptimaliseerd. Bovendien kunnen HR-medewerkers zich hierdoor richten op taken die voor werknemers een grotere toegevoegde waarde hebben zoals talent management of trainingen” verduidelijkt Sonja Van Sleeuwen.

Slimme rapportering

Employee Central Payroll is bovendien een intelligent rapporteringsinstrument. Gebaseerd op de feedback van SuccessFactors gebruikers werd de oplossing voorzien van tal van concrete cases en vergelijkende criteria. Dankzij die verzamelde data kunnen gebruikers van Employee Central hun data vergelijken met regionale of internationale markten en op die manier de beste strategische beslissing nemen. En dit steeds in real-time.

Het systeem houdt je ook continu op de hoogte. Zo kan je bepaalde signalen ontvangen die de nodige aandacht verdienen. Daardoor kan je meteen ingrijpen & bijsturen indien nodig” gaat Sonja Van Sleeuwen verder. “Als bedrijfsleider is dit ontzettend belangrijk want je draagt bij aan een optimale ervaring voor je medewerkers. Uiteindelijk leidt dit alles tot betere bedrijfsresultaten.”