>

Smart Waterplatform: pionier in waterinnovatie

De Vlaamse watermaatschappijen besloten hun krachten te bundelen om zo hun klanten beter te bedienen en milieu-uitdagingen aan te pakken.

Pour la version en français, cliquez-ici.

Samen sterk

De drie grote waterbedrijven in Vlaanderen: Farys, Pidpa en De Watergroep investeerden samen in een Smart Waterplatform. Via innovatieve technologieën en datagedreven inzichten willen ze de waterdiensten voor Vlaamse burgers verbeteren.

“We bundelen onze krachten om huidige en toekomstige duurzaamheidsuitdagingen zoals waterschaarste en  kwalitatief drinkwater aan te pakken”, zegt Inge Opreel, CIO van Farys.

De partners willen tegen 2030 meer dan 2,2 miljoen slimme meters installeren in Vlaanderen. De implementatie ging van start op 1 november 2021 en duurde 18 maanden. Vanaf de start van het project werden gedeelde servicecentra opgericht om synergieën te bevorderen, datagedreven inzichten te analyseren en kennis uit te wisselen. “Om deze nieuwe processen te beheren, onze organisaties voor te bereiden op de toekomst, en onze dienstverlening te verbeteren, hebben we besloten om samen te werken via gedeelde servicecentra”, vertelt Opreel.

Innovatieve en wendbare technologie

Farys vertrouwt op het SAP Business Technology Platform (BTP) voor de ontwikkeling van het Smart Waterplatform. SAP haalde het van andere aanbieders vanwege de uitgebreide businessfunctionaliteiten en SAAS-oplossing in de cloud.

Dankzij de innovatieve en wendbare technologie bundelt het Smart Waterplatform diverse toepassingen. Op die manier wordt alle data in één enkel dashboard geïntegreerd, en kunnen er diepgaande visuele analyses gegenereerd worden. Dankzij de de slimme toepassingen zorgt dit nieuwe platform voor een efficiëntere administratie, geoptimaliseerde bedrijfsprocessen, en een vernieuwd servicemodel. Klanten profiteren op hun beurt van een betere dienstverlening en kunnen in real-time hun verbruik opvolgen. Bovendien draagt het platform bij aan duurzaamheidsdoelstellingen en verantwoord waterverbruik.

Synergie en samenwerking

Het succes is grotendeels te danken aan de samenwerking en synergie tussen de partners. Een project van dergelijke omvang waarbij verschillende stakeholders betrokken zijn, brengt een zekere complexiteit met zich mee. De betrokken CEO’s stelden een governancestructuur op en het multidisciplinaire team van business- en IT-experts leidde de integratie in goede banen. De SAP-experts bouwden mee aan de ontwerparchitectuur en zorgden voor een snelle implementatie dankzij de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloudtechnologie.

Verdere ontwikkelingen zullen de partners helpen bij de transitie naar datagedreven organisaties en hun pioniersrol versterken als duurzame waterbedrijven.

“Met deze samenwerking willen we synergieën blijven vinden en onze schaalgrootte benutten. Door onze middelen en kennis te delen kunnen we nieuwe toepassingen integreren in het Smart Waterplatform. Deze innovaties zullen leiden tot een betere klantenservice en een beter beheer van onze waternetwerken”, concludeert Opreel.

Dit project heeft de Gold Best of Customer Success Award 2023 gewonnen in de categorie Digital Pioneer.

SAP Best of Customer Success Awards 2023 – FARYS

Click the button below to load the content from YouTube.

SAP Best of Customer Success Awards 2023 - FARYS