>

SAP Innovation Day 2024

Met ruim 200 deelnemers, 17 SAP partners en 15 bedrijfsleiders die over hun digitale transformatieproject kwamen getuigen, kan er tevreden teruggeblikt worden op een geslaagde editie van de SAP Innovation Day. Redenen genoeg voor een korte terugblik met Oliver Buyssens, Business Technology Advisor SAP BeLux en Nicolas Debeer, Head of Cloud ERP SAP BeLux.

Pour la version en français, cliquez-ici.

Hoe kijken jullie zelf terug op deze Innovation Day?

Oliver Buyssens, BTP Advisor

Oliver Buyssens: Zeer tevreden! Ik was echt onder de indruk van het aantal registraties. Mensen bleven maar inschrijven terwijl we uiteraard rekening moesten houden met de beschikbare ruimte. Een spannende, maar leuke uitdaging!

Nicolas Debeer: Ja, dat klopt helemaal. Die grote interesse toont ook aan dat de topics die we gebracht hebben onderwerpen zijn die ook op de agenda van bedrijfsleiders staan.  Elke dag opnieuw moeten ze hun onderneming in goede banen leiden en dan is het interessant om te zien dat ze geïnspireerd willen worden door anderen, dat ze op zoek gaan naar ervaringen die ze kunnen vertalen naar hun eigen omgeving.

Oliver Buyssens: Wat het ook interessant maakte, was de mix van publiek. We mochten medewerkers van meer dan 90 verschillende Belgische en Luxemburgse bedrijven ontvangen.  De uitwisseling tussen die bedrijfsleiders onderling, aangevuld met de expertise van SAP partners én uiteraard onze eigen teams was voor iedereen een win-win. Tijdens een dag zoals deze is trouwens de samenwerking met SAP partners doorslaggevend.  Zij staan dicht bij de bedrijven en kennen de markt als geen ander. Dat zorgt er dan ook voor dat ze perfect geplaatst zijn om hun expertise te delen.

Er stonden heel wat topics op de agenda van de Innovation Day. Niet eenvoudig om zo’n dag te starten én meteen iedereen’s aandacht te hebben.

Nicolas Debeer, Head of Cloud ERP

Nicolas Debeer: Met Paul Saunders hadden we dé perfecte opener. Hij is een boeiende verteller en had iedereen meteen mee in zijn verhaal. Hij was zelf meer dan 20 jaar klant van SAP.  Dat – in combinatie met het feit dat hij tijdens zijn periode bij Gartner met duizenden bedrijfsleiders gepraat heeft – zorgde ervoor dat hij meteen de juiste toon heeft gezet.

Oliver Buyssens: De manier waarop hij dingen aanbrengt, is gewoon inspirerend. Gezien zijn muzikale achtergrond maakt hij graag de vergelijking met ‘the noice’. Hij verwijst daarmee naar de dagdagelijkse operations en hoe belangrijk het is voor bedrijven om boven het geluid uit te stijgen –  ‘to rise above the noise’ – en om zo opportuniteiten te spotten om te kunnen innoveren. Ook zijn voorbeeld van auto’s die vandaag standaard uitgerust zijn met elektrische ruiten en de vergelijking met de voortgang – de vanzelfsprekendheid – van cloud, vond ik bijzonder treffend. Mocht je nu een garage binnenstappen en zeggen: “Wow deze auto heeft elektrische ruiten”, dan zouden mensen je raar aankijken. Het cloud gegeven is hetzelfde.  Cloud is nu ‘system of record’. “Natuurlijk is het in de cloud!

Vandaar uiteraard ook de verschillende break-out sessies rond de overstap naar cloud die op de agenda stonden.  

Nicolas Debeer: Hiermee spelen we in op wat leeft bij bedrijven.  Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden op alle mogelijke niveaus. Of het nu om macro-economische factoren gaat of om bv. een tekort aan onderdelen, bedrijfsprocessen moeten continu aangepast worden. Paul Saunders illustreerde dit trouwens met een mooi voorbeeld. Automerken moesten vroeger gewoon auto’s bouwen. Vandaag is een auto een totaal pakket, met service, bandenwissels & -opslag, met een laadpaal en een elektrisch abonnement. Autobouwers hebben zich aangepast aan de markt. Hetzelfde geldt voor software. Een cloud ERP oplossing zoals SAP S/4HANA Cloud is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende bedrijfsmodellen.

Oliver Buyssens: Flexibiliteit en duurzaamheid zijn cruciaal in een digitaal transformatieproces. Als je business omgeving verandert, moet ook je technologie aangepast worden.  Daarvoor heb je een technologie platform nodig.  SAP’s Business Technology Platform is zo een platform. Het helpt bedrijven om over te stappen naar SAP S/4HANA Cloud en een future-proof omgeving te bouwen met een Clean Core mindset.  SAP BTP geldt als een volwaardig extensie-, integratie-, automatisatie en data platform, doorspekt met Artificiële Intelligentie.  Tijdens één van de break-out sessies bijvoorbeeld, werd aangetoond dat je data moeiteloos kan inzetten om diepgaande inzichten te creëren waardoor je snel – én weloverwogen – kan inpikken op veranderende situaties.

Uiteraard ontbrak ook AI niet op het programma, iets waar jullie al langer mee bezig zijn.

Nicolas Debeer: Voor SAP is AI inderdaad niet nieuw. Vandaag gebruiken al zo’n 25.000 klanten AI in hun bedrijfsprocessen. Door bv. gebruik te maken van het overzicht van bedrijfsprocessen in Signavio, krijgen organisaties aanbevelingen over hoe ze te verbeteren. Het gebruik van AI is slechts één van de mogelijkheden om bedrijfsprocessen te verbeteren.  Wat wel nieuw is, is het generatieve aspect. We evalueren voortdurend op welke manier generatieve AI een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor bedrijven. Zo kunnen we dankzij LeanIX, ook op lange termijn, bedrijven helpen met het in kaart brengen van de mogelijkheden voor hun bedrijfsapplicaties. Er worden nieuwe oplossingen, nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd om onze klanten op die manier in staat te stellen om hun data optimaal te gebruiken voor betere inzichten, meer efficiënte processen en dus snellere groei in het AI-tijdperk.

Er is dus nog veel om naar uit te kijken!

In een volgend artikel gaan we dieper in op het panelgesprek tussen Paul Saunders en een aantal  Belgische bedrijfsleiders over hun digitale transformatietraject.