SAP Labs България мотивира студентите да учат и през лятото

Близо 220 млади ИТ специалисти проведоха лятната си практика в компанията

СофияПрез последните две години SAP Labs България разрасна сътрудничеството си с българските университети и училища. Тази година, за трето поредно лято, компанията проведе студентските си летни практики, където събра близо 220 млади ИТ специалисти.

През последните две години SAP Labs България разрасна сътрудничеството си с българските университети и училища и за трето поредно лято проведе студентски практики. В продължение на две седмици студенти от Технически университет, София и Софийски университет “Св. Климент Охридски“ се възползваха от възможността да научат от „първа ръка“ как се разработва софтуер – както теоретично, така и практически. Доброволци от SAP Labs България, едно от ключовите подразделения на софтуерния гигант SAP SE, бяха домакини и лектори по време на студентските практики, споделяйки с младежите професионалния си опит в сферата на софтуерната архитектура и дизайн.

„Бъдещите специалисти трябва да бъдат подготвени, че търсените знания и умения в ИТ бизнеса не са само чисто технически. Освен тях добрият професионалист трябва да притежава умения за работа в екип, за презентиране, за определяне на приоритети. Това се опитваме да дадем като добавена стойност по време на нашите летни практики.“, казва Стоян Велев, мениджър екипи в SAP Labs България и активно действащ лектор и ментор на студенти. Това е и основата, върху която е изграден форматът на практиките. През първите няколко дни студентите имат лекции и се запознават теоретично както с най-„горещите“ технологични тенденции като In-Memory, Cloud Computing и Mobile, така и със съвременните методологии и принципи за управление на проекти, създаване на софтуерни архитектури, потребителско изживяване, прототипиране, документиране, поддръжка и жизнен цикъл на софтуерните продукти. След това се разделят на отбори като всеки отбор има свой ментор, с помощта на когото подготвя практически проект. В последния ден отборите презентират готовите приложения, които са разработили на база усвоените знания. Практикантите представят не само техническите си познания, но и функционалните предимства и икономическата значимост на приложенията си.

Сътрудничеството около летните практики на SAP Labs България с Технически университет, София датира от 2012 год. „Искам да благодаря на колегите от SAP Labs България за усилията, които знам, че са на абсолютно доброволни начала – което ги прави още по-значими в моите очи. Тук не сме в университета и на летните практики студентите имат уникалната възможност да видят реалната работа и то в голям мащаб. Това е една от първите важни стъпки към бъдещата им кариера.“, каза на закриването на практиките проф. д-р Даниела Гоцева, зам.-декан на Факултет „Компютърни системи и управление”.

„Приоритет на SAP Labs България е да участва в професионалното развитие на младите таланти. Фундаменталното образование е в университетите и ние се стремим, заедно с тях, да надграждаме получените от студентите знания и да ги подготвим за реалната работна среда. Такава е и главната цел на летните ни практики.“, обясни Бисер Цветков, мениджър в SAP Labs България и главен организатор на практиките. „Тази година ни е трета поредна за летни практики и интересът е по-голям от всякога. Участваха 174 студенти от Технически университет, София и 40 от Софийски университет “Св. Климент Охридски“. Менторите, които работят с тях споделиха, че студентите бързо навлизат в спецификата на новите технологии и са много ентусиазирани относно облачните и мобилните приложения. Част от идеите, които студентите имаха в тази насока, бяха успешно имплементирани в техните практически проекти.“, допълва Цветков.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, и по-конкретно Факултетът по математика и информатика, се включва за пръв път тази година в летните студентски практики на SAP Labs България. „По времето, когато аз бях студент, което не беше толкова отдавна в крайна сметка, такива инициативи бяха немислими. Затова сега съм изключително щастлив, че студентите имат възможност да видят в реална среда работа от такъв голям мащаб и важност.“, обърна се към студентите доц. д-р Атанас Семерджиев, зам.-декан на Факултета по математика и информатика. „Малко са компаниите в България, които подпомагат младите специалисти. Надявам се инициативата с летните практики да бъде един добър пример за всички – за студентите, за компаниите, за ИТ бранша като цяло.“, продължи той.

При желание студентите, участвали в летните практики, могат да кандидатстват и за стажантската програма на компанията. В случай, че бъдат одобрени, те имат шанс за 6 месеца да бъдат част от голямото семейство на SAP Labs България и да се докоснат още по-задълбочено и по-отблизо до процеса по разработване на софтуер, облачните (Cloud) технологии и разрешаването на технически казуси на световноизвестни клиенти на SAP.

„SAP Labs България винаги е подкрепяла образованието и развитието на талантите. Третите поредни летни практики, които провеждаме, се радват на още по-голям интерес и ни доказват, че вървим в правилната посока. А тя именно е стремеж и подкрепа на индивидуално и бизнес ниво към развитието на ИТ потенциала в България. Страната ни е доказана световна сила в областта на математиката и информатиката, за което свидетелстват и многобройните златни медали и отличия, които младите ни таланти печелят неуморно по международни и национални състезания. Образованието има нужда от подкрепата на бизнеса и ние, от SAP Labs България, смело можем да заявим, че имаме личен принос в това направление. В случай че искаме да бъдем от помощ на образованието, всички ние, като представители на ИТ бизнеса, трябва да го правим ръка за ръка с висшите учебни заведения.“, обобщи идеята на образователната инициатива изпълнителният директор на компанията Радослав Николов.

Освен летните практики за студенти, които се провеждат всяка година, служители на SAP Labs България на напълно доброволни начала провеждат курсове във водещи университети – Техническия, Софийския и Пловдивския. Компанията отскоро стартира и нова образователна „кампания“ – да предоставя стипендии на най-добре представилите се ученици на национални и международни олимпиади по математика и информатика, както и да подпомага други инициативи в тази сфера.

За SAP
Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно. От административния офис до заседателната зала, от склада до магазина, от настолния компютър до мобилното устройство – SAP вдъхновява хора и организации да работят заедно по-ефикасно и да използват бизнес процесите по-ефективно, вървейки една крачка пред конкуренцията. SAP приложенията и услугите дават възможност на повече от 253,500 клиента да оперират доходно, да се адаптират правилно, и да растат постоянно. За повече информация, моля посетете www.sap.com/bulgaria.

За повече информация:
Телефон: +359 2 9157 380
Е-поща: lili.petkova@sap.com

Телефон: +359 2 9157 100
Е-поща: aleksandar.nestorov@sap.com