>

SAP Business One hjælper dansk sushi gazelle på vej med sushi version 2

EPA Foods i Greve har sørget for, at danskerne har fået smag for rå asiatiske madspecialiteter. Opfinderen af supermarkedets sushi-bakker vil nu lære os at spise sunde japanske Bento madpakker.

KøbenhavnI de senere år har danskerne for alvor fået smag for sushi. Så meget, at tre danskeres gode idé fra 2002 om at sælge sushi-bakker i supermarkeder i dag er blevet en virksomhed med 35-40 ansatte og stor eksport til Sverige og Tyskland.

Frisk fisk er en væsentlig ingrediens i sushi, og EPA Foods stiller derfor meget store krav til deres råvarers kvalitet. Kravene er dog ikke mindre til firmaets forretningssystem, der siden januar 2006 har været SAP Business One.

Således arbejder EPA Foods’ med meget korte leveringstider. Firmaets produktionscyklus er på kun 24 timer. Kunderne bestiller ofte kun et døgn før eller med endnu kortere varsel. Varerne produceres om natten og er i butikkerne næste morgen. Til gengæld er EPA Foods’ ordrecyklus på råvarer ekstrem lang. Tre måneder, fordi råvarerne typisk kommer fra Asien, Chile eller USA.

”Vi er på mange måder en ekstrem virksomhed. Der kommer hele tiden nye ting, vores it skal tage hensyn til. SAP Business One har foreløbig klaret alle udfordringerne. Vi har ikke haft en eneste dag, hvor systemet har svigtet os,” forklarer EPA Foods’ administrations- og indkøbschef Thomas Olsen.

Standardsystemet er skræddersyet
Hvor stærkt det går hos EPA Foods, kan også illustreres historisk: I 2002 blev den første bakke sushi fra EPA Foods langet over disken i en Føtex butik. Nytårsaften 2002/2003 spiste 20.000 danskere sushi. Nytårsaften 2004/2005 var tallet oppe på 80.000 og ved det seneste årsskifte 200.000.

EPA Foods benyttede oprindeligt et skræddersyet produktionssystem og et Microsoft C5 økonomiprogram, der dog hurtigt nåede grænsen, da man for alvor begyndte at stille krav til den anvendte software.

Typisk for EPA Foods tog man i slutningen af 2004 en hurtig beslutning, gik på nettet og googlede sig frem til en række leverandører af ERP til mindre virksomheder, Firmaet faldt ret hurtigt for SAPs mindste ERP-system Business One.

Det blev grundigt testet og afprøvet over et halvt år, så EPA Foods’ medarbejdere kendte systemet ud og ind, inden Go-knappen blev aktiviteret. Selve igangsætningen tog nogle få timer, og EPA Foods’ daglige drift blev overhovedet ikke påvirket af systemskiftet. Alle kunder fik deres friske varer leveret som bestilt.

I dag står EPA Foods med et økonomisystem, som Thomas Olsen kalder 80 pct. standard og 100 pct. skræddersyet: ”Jeg tror ikke på, at en virksomhed kan nøjes med et standardsystem lige fra hylden. Alle har nogle særheder og specielle ønsker liggende i skuffen, som man gerne vil have lagt ind i sit nye økonomisystem, Hvad der er vigtigt er, at man sætter sig grundigt ind i firmaets processer, både i bredden og dybden, inden man køber et nyt ERP-system. Så bliver man sparet for mange overraskelser senere i forløbet,” forklarer han.

På vej med sushi version 2
EPA Foods – opkaldt efter de tre stifteres fornavne – har tænkt sig at fortsætte i samme tempo fremover. Firmaets nye projekt er således at ”genføde” sushi som version 2. Med Sushi version 2 vil EPA Foods lære danskerne at spise andre typer sund japansk mad, f.eks. japanske Bento madpakker.

”SAP er ikke kun til store koncerner, men til alle virksomheder der har brug for en præcis og sikker styring. SAP Business One har været en stor gevinst for os, og i dag har vi fået meget bedre styring af råvarer, produktion, leverancer og kunder. Desuden har ledelsen fået et godt overblik over virksomhedens processer og status,” understreger Thomas Olsen.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Leif Bomberg, Burson-Marsteller, telefon 33 32 78 78 / mobil 40 68 61 28,
email leif.bomberg@bm.com
Sanna Eulenberger, Communications Manager SAP Nordic, telefon 00358 40 515 5889, email sanna.eulenberger@sap.com