>

Danmark bedst til Big Data i de nordiske lande

KøbenhavnHåndteringen af Big Data er stadig ikke hverdagskost for nordiske virksomheder, selvom Gartner har udpeget området som en af de vigtigste it-teknologier i fremtiden. Det viser en ny undersøgelse, som SAP har foretaget blandt 450 it-chefer over hele Norden. Her slår Danmark vores nordiske naboer, når det handler om at indse fordelene ved at tage beslutninger, som baserer sig på analyse af Big Data. Information udvikler sig mere og mere til at blive strategisk faktor for virksomheder til at nærme sig markedet og skabe vækst. Teknologi som in-memory databaser tilpasset ekstreme datamængder er nu modne til at kunne bruges bredt indenfor både mindre og større virksomheder. Ifølge SAP gælder det om at se Big Data som en mulighed for at få værdifulde forretningsindsigt og opnå tydelige konkurrence fordele ved at tage springet fra interne forretningsdata til en samlet virksomhedsanalyse.

Flere og flere virksomheder i de nordiske lande har indset fordelene ved at træffe beslutninger, som er baseret på analyse af Big Data. Samtidig har langt de fleste virksomheder endnu ikke styr på håndteringen af de store datamængder. Det viser en ny undersøgelse fra SAP og Sybase, som dog fastslår, at Danmark i front, når det gælder om at prioritere området.

63 procent af it-cheferne i Danmark anser analyse af data som meget vigtigt for deres virksomhed, mens 39 procent anser analyse af ustruktureret data for at være vigtigt – i modsætning til kun 4 procent i Finland og 19 i Sverige. Samtidig inkluderer over halvdelen af de danske virksomheder Big Data analyse i deres budget (65 procent). Tallene gør Danmark til det land i Norden, hvor interessen for Big Data er størst, efterfulgt af Sverige og med Finland helt i bund.

“Beslutninger, som bygger på viden og fakta er altid bedre end rene gisninger. Med mere informationstunge produkter og tjenester øges datamængderne hurtigt selv i virksomhederne, som ikke traditionelt set er informationsintensive. Det skaber problemer og samtidig behov for nye løsninger og metoder,” siger Hans Wener, som er VD på analysebureauet Radar.

Interessen for Big Data vokser generelt i de nordiske lande, men der er stadig behov for mere viden omkring de forretningsmæssige fordele ved at analysere ustruktureret data. Overordnet ser 40 procent af alle it-chefer i de nordiske lande analyse af Big Data som et meget prioriteret område i dag. Det vidner om, at virksomheder i stigende grad forholder sig til de udfordringer, som følger med teknologien, vurderer Hardy Nelson, som er chef for SAP’s forretningsområde Database og Teknologi i de nordiske lande.

“At kunne analysere salgs – og lagertal har længe været set som nødvendigt, men i dag er det ikke længere nok. Virksomheder, som kan identificere kundernes adfærd og holdninger gennem en analyse af ustrukturerede data fra fx sociale medier og kundeservice afdelinger, har en betydelig konkurrencefordel i forhold til virksomheder med en mere traditionel tilgang til dataanalyse,” siger Hardy Nelson.

Big Data giver forretningsmæssige fordele – men har endnu meget uudforsket potentiale

De nordiske virksomheder har endnu ikke opdaget det fulde potentiale i Big Data fremgår det af undersøgelsen. Kun 38 procent af management teamet i de adspurgte virksomheder diskuterer Big Data, og diskussionen går først og fremmest på omkostninger og teknologier – ikke på hvordan analyse resultaterne kan anvendes. Kun 51 procent af de danske virksomheder kan bruge nøgletal for at måle effekterne af et dataanalyse projekt.

Når det kommer til hvilke type data, som de nordiske virksomheder analyserer, viser undersøgelsen, at knapt en fjerdedel (24 procent) inkluderer kunde – og markedsundersøgelser i sit analysearbejde. Kun fire procent inkluderer data og information fra online-forum og andre webkilder i sit analysearbejde.

Cost-benefit analyser er en af de vigtigste grunde til at nordiske virksomheder i dag investerer i Big Data. Til gengæld er det kun nogle af virksomhederne, som har attitudeanalyse og identificering af langsigtede trends som et prioriteret område for Big Data analyse. Ifølge Hardy Nelson ligger der et stort vækstpotentiale i dette område, som samtidig ruster virksomhederne bedre til fremtiden.

“Mange virksomheder har adgang til meget værdifuld information om deres målgruppe og deres marked, men mangler de rette værktøjer til at omsætte data til strategisk viden, de kan handle på, ” siger Hardy Nelson, som også er overrasket over, at kun halvdelen af virksomhederne siger, de kan måle effekten af deres analyse arbejde.

Store datamængder – en af de største trends inden for forretnings-it

Ifølge Gartner kommer Big Data til at forandre den måde, som virksomheder agerer på ved at flytte fokus fra interne forretningsdata som salgs – og produktionstal til at inkludere ustruktureret data fra eksterne kilder som sociale medier og digitale fora etc.

“Det totale marked for BI-løsninger i de nordiske lande vokser konstant og vurderer til at være over 1,600 millioner euro i 2012. En af de største drivkræfter i denne it- intensive og it-modne region er Big Data, og behovet for at kunne håndtere al denne information,” siger Hans Werner, Radar.

Danmark på førstepladsen

Der er stor forskel på de nordiske lande, når det gælder prioriteringen af Big Data analyse.

Ikke prioriteret (%) Lidt prioriteret (%) Højt prioriteret (%)
Danmark 8 29 63
Finland 50 30 20
Norge 32 30 38
Sverige 29 30 41

De vigtigste grunde til at viktigaste skälen att företag investerar i Big Data-analys i Norden (%)

Cost-benefit analyse 40
Reducerede omkostninger 37
Øget salg 29
Øget markedseffektivitet 29
Kontrol af forretningsdata 24
Krav fra myndigheder 21
Identificering af trends 20
Risikominimering 15
Bekæmpe bedragerier 10
Attitudeanalyse (finans/handel) 7
Andet 38

Fakta fra undersøgelsen

Undersøgelsen Big Data in the Nordics 2012 blev gennemført i marts-april 2012 blandt it-chefer og de ansvarlige for data-warehousing og BI etc. I alt deltog 450 it-chefer fra både Sverige, Danmark, Norge og Finland undersøgelsen. Deltagerne repræsenterer både offentlige og private virksomheder fra brancher, der arbejder med store datamængder.

For mere information, kontakt venligst:
Cathrine Thaning – PR Manager, SAP Nordics
Mobil: 0047 41 68 17 40
Email: cathrine.thaning@sap.com
Anne Faigh Rydell – Pressekontakt SAP Danmark
Burson-Marsteller
Mobil: 0045 21 53 40 09
Email: anne.rydell@bm.com
Mirva Valldeby – Markedschef Sybase Norden
Mobil: 0046 (0)73 070 12 22
Email: mirva.valldeby@sybase.com

Om SAP
SAP er verdens førende leverandør af virksomhedssoftware og hjælper virksomheder af alle størrelser og fra alle brancher med bedre forretningsstyring. Fra forvaltning til bestyrelseslokalet, lager til butik, desktop til mobile enheder – gør SAP mennesker og organisationer bedre i stand til at samarbejde og benytte forretningsmæssige informationer mere effektivt for at være længder foran konkurrenterne. SAP applikationer og services gør det muligt for mere end 176.000 kunder (inklusiv kunder fra overtagelsen af Sybase) at optræde professionelt, tilpasse sig løbende og til at udbygge forretningen på en bæredygtig måde. For mere information, se: www.sap.com/denmark/index.epx

Om SAP’s forretningsmåde Database og Teknologi
SAPs vision er fokuseret på et paradigmeskifte indenfor databehandling, som forenkler forretningens it-afdelinger, således at de kan tage sig af nye trends indenfor analyse, Big Data, mobility og cloud tjenester. SAP stræber efter at være ledende på databehandlingsområdet for at hjælpe SAP og Sybase kunder med at omsætte data til værdigfuld information og positive forretningsresultater – med færrest mulige forstyrrelser. SAP tilbyder allerede i dag innovative, markedsførende og integrerede løsninger for datahåndtering og teknologer, fx SAP HANA , Sybase ASE (OLTP), Sybase IQ (data warehousing), Sybase SQL Anywhere (mobility) och Sybase Event Stream Processor. Desuden har SAP en omfattende vision om datahåndtering, som understøttes af produkterne SAP Data Services (ETL, datakvalitet og datastyring), Sybase Replication Server (CDC) og Sybase Event Stream Processor (datafiltrering med lav latenstid) samt SAP NetWeaver. Med Sybase PowerDesigner har SAP også markedets førende produkt indenfor datamodellering og informationsstruktur.

Om Sybase
Sybase er en SAP virksomhed og førende indenfor håndtering, analyse og mbolisering af forretningskritisk information. Vi driver den globale programudvikling for dataintensive branscher og har åbne løsninger, som fungerer med langt de fleste systemer, netværk og enheder. Vores teknologier bruges i en række forskellige branscher, fx indenfor finanssektoren, telekommunikation og den offetnlige sektor. For mere information se www.sybase.se og læs gerne vores blogs på blog.sybase.com. Følg os også på Twitter: @Sybase.