>

SAP opretter som det første europæiske tech-selskab et rådgivende etisk panel for kunstig intelligens

Som det første europæiske teknologiselskab annoncerer SAP i dag en række vejledende principper for kunstig intelligens (AI) og oprettelsen af et eksternt rådgivende panel for etik. Panelet, der består af politikere, repræsentanter fra erhvervslivet og eksperter fra den akademiske verden, skal sikre implementeringen af principperne og videreudvikle dem i samarbejde med styregruppen for kunstig intelligens i SAP. Styregruppen består af SAP-ledere fra afdelinger for udvikling, strategi og HR.

Det eksterne panel og den interne styregruppe skal sikre, at AI-funktionaliteterne, der understøttes af SAP® Leonardo Machine Learning, bidrager til at opretholde integritet og tillid til alle løsninger. SAP er som markedsleder inden for virksomhedsteknologi i berøring med 77% af verdens transaktioner og betjener mere end 400.000 kunder over hele verden. Derfor påvirker SAPs løsninger og applikationer livet for milliarder af mennesker hver dag.

“SAP betragter den etiske brug af data som en kerneværdi. Vi vil skabe software, der understøtter den intelligente virksomhed og faktisk forbedrer folks liv. Sådanne etiske principper tjener som grundlag for at gøre AI til en teknologi, der styrker menneskeligt talent,” siger Luka Mucic, global økonomidirektør og medlem af direktionen i SAP.

SAP’s vejledende principper afspejler virksomhedens engagement i at overholde de højeste etiske standarder. De understreger SAPs kerneværdier, der handler om at understøtte virksomheder uden forskelsbehandling, skabe gennemsigtighed og integritet samt opretholde kvalitet og sikkerhed.

Principperne støtter desuden SAPs ønske om ikke at gå kompromis med databeskyttelse og privatlivets fred og gør det muligt for SAP at tage aktivt del i fællesskabet, der er involveret i at løse de bredere samfundsmæssige udfordringer ved AI.

Fem medlemmer af det rådgivende panel er allerede bekræftet:

  • Prof. Dr. Theol. Peter Dabrock – formand for Systematisk Teologi (Etik), Universitetet i Erlangen-Nuernberg
  • Prof. Dr. Henning Kagermann – formand for acatechBoard of Trustees, acatech senator
  • Dr. Susan Liautaud – lektor i Public Policy & Law ved Stanford samt grundlægger og direktør i Susan Liautaud & Associates Limited (SLAL)
  • Professor Helen Nissenbaum – professor ved Cornell Tech Information Science
  • Dr. Nicholas Wright – konsulent, Intelligent Biologi, associeret professor hos Pellegrino Center for Clinical Bioethics ved Georgetown University Medical Center, Honorary Research Associate ved Institute of Cognitive Neuroscience på University College London.

SAP planlægger at tilføje flere medlemmer til panelet i de kommende måneder.

“AI tilbyder enorme muligheder, men rejser også hidtil usete og ofte uforudsigelige etiske udfordringer for samfundet og menneskeheden. Panelet giver os mulighed for at sikre etisk brug af AI, som tjener menneskeheden og gavner samfundet,” siger Susan Liautaud.

Implementering af en europæisk strategi for AI

Principperne bidrager også til den samlede europæiske debat om AI. Europa-Kommissionen har udnævnt Markus Noga, Senior Vice President for maskinlæring i SAP, til den faglige ekspertgruppe for AI. Gruppen blev oprettet for at designe en europæisk AI-strategi og foreslå etiske retningslinjer vedrørende fairness, sikkerhed, gennemsigtighed, fremtidens arbejde og demokrati. Gruppens arbejde forventes præsenteret i begyndelse af 2019.