>

Danmark skal digitalisere i kernen

Virksomheder og offentlige institutioner løser deres kerneopgave med større effektivitet og højere kvalitet, når de digitaliserer på den rigtige måde. Derfor skal man ikke være så bekymret over, at regeringsgrundlaget ikke rummer så mange ord om digitalisering.

Den rigtige måde at digitalisere på handler jo om at gentænke, effektivisere, optimere og innovere tæt på sin kerneforretning. Når regeringen sætter ambitiøse mål for vores samfund og offentlige institutioner, så vil målopfyldelsen kræve, at vi gør vores virksomheder mere intelligente. Digitaliseringen er et middel til at nå målene – ikke målet i sig selv.

Ude i virksomhederne har vi gennem de sidste tre-fem år set mange beviser for potentialet i at udnytte nye teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things og alle tænkelige former for dataunderstøttede forretningsprocesser. På den nationale dagsorden har vi talt og skrevet meget på et overordnet plan, men det har skortet med at satse og sætte handling bag ordene. Vi har brug for flere digitale kompetencer, mere digitalt lederskab, mere risikovilje og vovemod og for at styrke iværksættermiljøerne. Det kan vi fremme gennem rammebetingelser og nationale satsninger.

Men vejen går ikke kun over forkromede samlede udmeldinger om digitalisering. Presset for at skabe et mere børnevenligt Danmark, et mindre ulige Danmark og mere vækst til at finansiere velfærdssamfundet vil af sig selv sætte digitalisering på dagsordenen. Danskerne er usædvanligt klar til at tage digitale værktøjer i brug, og det kommer vi til at udnytte både i private og offentlige sammenhænge.

Hvis den intelligente software i kombination med store datamængder skal lette danskernes hverdag og skabe bedre løsninger, skal den være etisk i orden og bæredygtig. Erfaringerne med tech-giganterne fra Silicon Valley har vist kraften og potentialet i teknologien, men den amerikanske model har samtidig vist nogle indbyggede problemer. Det samme gælder for Kina, som er verdens andet kraftcenter for kunstig intelligens. Begge steder investeres enorme ressourcer og kapital i data-baseret infrastruktur. Danske digitale satsninger skal læne sig op ad EU og bidrage til en mere balanceret brug af teknologien i menneskehedens langsigtede interesse.

Først og fremmest skal nogle ledere se, at den digitale værktøjskasse kan bidrage til at skabe en fremtid, hvor vi opnår mere og får bedre løsninger. Det er en universel valuta, og derfor vil enhver ledelse – herunder den nuværende regering – bruge digitalisering til at opnå sine mål. Nye generationer vil forlange digital modenhed og databaseret service både fra offentlige og private virksomheder. Intelligente virksomheder når simpelthen mere med samme eller færre ressourcer, og det får velfærdssamfundet Danmark også brug for!

Jørn Jacobsen, adm. direktør for SAP Danmark A/S, medlem af hovedbestyrelsen for ITB