>

Formål og forandring fryder

Hvad giver man et hårdtarbejdende team af digitale innovatører, så energi og motivation får et boost? En opgave med et formål, som rækker langt ud over bundlinjen og ud til en bedre verden.

Damn it! Vi gik ikke videre i finalerunden med vores ide til at forbedre ’One Billion Lives’, som er navnet på det initiativ, vi stillede op i. Men det var nu alligevel en succes, da vores hold af nordiske innovatører og specialister deltog i SAP’s interne CSR-inspirerede globale dyst mod teams fra hele verden. Konkurrencens formål er, at vi skal komme op med de bedst mulige teknologistøttede ideer til at forbedre millioner af menneskers liv. Intet mindre. Og derfor voldsomt meningsfuldt at give sig i kast med.

Genbrug af hospitalsudstyr

Vores nordiske team spillede ud med ideen om at skabe en platform for genbrug og distribution af blandt andet hospitalsudstyr. Vi kaldte platformen ’The Circular Network’. Præmissen er, at i rige lande udfaser vi hospitalsudstyr efter typisk fem år, og det mister hurtigt sin værdi i kældre og lagerrum. Samtidig vil de samme scannere, laboratoriefaciliteter og måleudstyr kunne betyde et stort løft til hospitaler i Afrika og andre dele af verden. Men donationen af den slags grej fra fx Universitetshospitalet i Køge til et hospital i Mozambique står over for tre store barrierer. Den ene er den manglende transparens og forbindelse mellem udbydere og efterspørgere. Den anden er selve transporten. Og den tredje er usikkerheden om, hvorvidt udstyret i praksis når frem til den rette modtager.

Minimer transportbarriere

The Circular Networks ide var selvfølgelig at skabe forbindelse på en platform mellem ejerne af udfaset udstyr og hospitalsledelser med behov for samme slags udstyr. Men vi gik et langt skridt videre end en app, som forbinder de rette med hinanden. Sagen er den, at hverken hospitalsledere (eller NGO’er med fingeren på pulsen i et udviklingsland) har styr på hele dokumentstrømmen og formalia omkring en international forsendelse. Toldregler og i det hele taget erfaring med kompleks international distribution er et fagområde i sig selv, men i SAP har vi jo systemer og platforme på plads, fordi globale koncerner er nøgleaktører i global logistik. Vi ville indbygge denne best practice for shipment som et servicelag i ’The Circular Network’. NGO’erne er til gengæld de rette til at hjælpe udstyret forbi korruption og benspænd i modtagerlandet, mens læger og hospitalsledelser er de rette til at fastslå et match mellem behov og brugt udstyr.

Belønning at være med

Jeg synes stadig, at ideen er rigtig god, men vi slap ikke gennem det sidste nåleøje til at få ressourcerne til at gøre vision til virkelighed. Heldigvis var selve processen en succes i sig selv. Sådan et nordisk team med stor diversitet af design thinkers og kreative innovationsfolk har varme hjerter, og det var en fornøjelse i sig selv at arbejde med opgaven. Teammedlemmerne kastede resolut deres energi og kompetencer ind i dette sprint af et projekt, og netop fordi det var et stærkt formål, var det en belønning at få lov. Forandring fryder for det meste. Men når man både kan gå på arbejde for sin arbejdsgiver og samtidig bidrage til en bedre verden, ja, så giver det mod på tilværelsen og god team-spirit.

Vi har sat barren højt. Vinderideerne må være virkeligt stærke!

Gitte Winther Bruhn, Presales Manager, SAP Customer Innovation

Denne blog er oprindeligt publiceret i Børsen.