>

Klog innovation går på to ben

Stærk innovation kræver forandringer i kernen af it-systemerne, men kan virksomhederne vente på, at tankskibet lægger kursen om? Svarene kommer fra Hans Kristian Moslund, chef for løsningsrådgivning hos SAP Danmark.

Hvordan går det for danske virksomheder med at gennemføre digital transformation?

”Hånden på hjertet så har der nok været talt langt mere om denne transformation, end der rent faktisk er skabt af forandring. Virksomhederne har jo typisk en stor og lang tradition og en kørende forretning, og den kan de ikke bare droppe. Tværtimod skal de bygge ovenpå med digitale serviceydelser, og det kræver at de går på to ben. De skal holde hele det eksisterende apparat kørende, og de skal samtidig opfinde noget nyt. For at kunne det skal deres kerne af data og systemer være moderniseret og hurtig, så de kan arbejde frit med data. Vi har brug for den intelligente virksomhed, for innovation kræver, at man kan kombinere alle data på nye måder, og bruger indsigt i data til at skabe bedre oplevelser for kunder o­g medarbejdere.”

Hvad betyder det for it-leverandørerne?

”Jamen, vi skal også gå på to ben. Vi kan ikke bare forholde os til vores egne produkter og vores egen verden. Vi må følge vores kunder med ud på kanten og undersøge mulighederne og potentialet. Vi skal supplere med nye kompetencer. Innovation kræver noget vildskab og nogle nye metoder, og dem skal vi mestre, samtidig med at vi skal hjælpe virksomhederne med at holde lysene tændt og med at modernisere og simplificere deres eksisterende it- kerne.”

Hvordan organiserer virksomhederne sig for at klare udfordringerne?

”I de senere år har jobtitlen Chief Digital Officer eller Chief Data Officer sneget sig ind i mange virksomheder. Opgaven er typisk at arbejde med innovation gennem data, men spørgsmålet er hvor klogt det er at opbygge en ny digital organisation afkoblet fra it-afdelingen. En global konsulentvirksomhed som Gartner Group understreger, at virksomheder både skal arbejde på den traditionelle, velkendte måde og på den nye eksperimenterede måde med data. I min optik kan det kun lade sig gøre, hvis it-kernen simplificeres og strømlines. Det er nøglen til, at virksomhedens store datamængder om kunder, produkter, produktion og distribution kan indgå i innovationen. Derfor skal CIO og CDO arbejde tæt sammen med direkte mandat fra topledelsen!”

Hvad er de største faldgruber i forhold til digital transformation?

”En af de allerstørste faldgruber er, at vi tror det handler om en app, hvor det rent faktisk handler om data og processer. En app, der ikke er koblet til virksomhedens data og end-to-end forretningsprocesser, er ingenting. Innovationen skal hænge sammen med de bagvedliggende systemer, og den integration er altafgørende, når etablerede virksomheder skal have succes med digital transformation. Derfor tror jeg heller ikke på, at man skal lægge innovationen langt fra den kørende drift i et afsondret sidespor. Det er svært at gå på to ben, men det er nødvendigt, hvis man skal ekspandere og forstærke sin kørende forretning med digital nyskabelse. Det skal hænge sammen, og det skal kunne skaleres op fra en lille pilot til en international løsning.”

Hvor vil vi være henne om fem år?

”Vi vil se mange flere servicebaserede ydelser. Kunderne vil hellere abonnere på effekten, end de vil købe værktøjerne til at levere effekten selv. Den tendens vil vi se på en række områder. Populært sagt kommer mange til at sælge ”huller i et materiale” og ikke boremaskiner. Her er der potentiale til radikal forandring af selve forretningsmodellen bag mange virksomheder. Det vil foregå på baggrund af stadig mere intensiv brug af data, hvor software forbereder og automatiserer meget af det menneskelige arbejde. De dygtigste virksomheder er meget inspirerede af, hvad tech-giganterne gør, og det vil slå igennem som digital transformation i både små og store virksomheder.”

Hans Kristian Moslund, chef for løsningsrådgivning hos SAP Danmark.