>

Digitalt COVID-19 certifikat forenkler rejser i Europa

Europa-Kommissionen har betroet SAP og T-Systems udviklingen af den teknologiske infrastruktur til det digitale COVID-19 certifikat i Europa. Indførelsen af certifikatet er et vigtigt skridt i retning af normalisering af den frie bevægelighed i euroområdet.

Fælles europæisk standard gør rejsen sikrere

For at sikre, at vaccinecertifikater ikke kan forfalskes, har SAP og T-Systems udviklet en digital gateway. Offentlige nøgler udveksles mellem nationale computersystemer via den gateway, som EU-Kommissionen hoster i Luxemburg, og sammenlignes hver gang certifikatet kontrolleres.

Efter mindre end to måneders udviklingstid gik den teknologiske gateway infrastruktur til det digitale certifikat i drift 1. juli 2021. Gatewayen er et godt eksempel på, hvordan teknologien kan bidrage til at bringe mere normalitet tilbage i dagligdagen ved at give medlemslandene mulighed for at genindføre fri bevægelighed på en sikker, ansvarlig og pålidelig måde.

Ud over gatewayen har SAP og T-Systems også udviklet referencesoftware og apps, der er leveret til medlemslande af Europa Kommissionen (herunder Danmark). Disse komponenter er tilgængelige som open source-software på GitHub, og kildekoden er tilgængelig for alle. Dette gør det muligt for offentligheden og eksperter at se app koden, kontrollere, hvordan den fungerer, og komme med forslag til forbedringer, der aktivt bidrager til dens videreudvikling og succes.

Sådan fungerer EU’s digitale COVID-certifikat

EUs digitale COVID-19 certifikat giver rejsende mulighed for at bevise med en QR-kode, at de enten er blevet vaccineret, har testet negativ eller er helt raske efter at have være smittet. QR-koden kan enten gemmes på smartphones eller udskrives på papir og accepteres i alle lande, der tilhører Den Europæiske Union. Certifikatet er også gyldigt i Norge, Island og Lichtenstein og snart i Schweiz. Certifikatet erstatter ikke pas eller nationale identitetskort.

Ved at bruge en tilsvarende testapp og læser kan lufthavne, offentlige myndigheder, hoteller og event arrangører kontrollere en persons status hurtigt og enkelt ved at scanne QR-koden. Myndigheder kan hurtigt kontrollere, om en vaccineattest er autentisk og gyldigt.

Databeskyttelse og datasikkerhed

I EU sikrer den generelle databeskyttelsesforordning (GDPR) databeskyttelse og datasikkerhed og fik den højeste prioritet under udviklingen.

Decentral datalagring forhindrer misbrug af dataene. For eksempel kombineres krypterede data aldrig på en central server og gemmes lokalt i form af en genereret QR-kode i en tegnebog-app på en smartphone eller print. Ingen personlige data udveksles eller lagres, når QR-koden aflæses. Dette har den ekstra fordel, at det muliggør validering uden en internetforbindelse.

I overensstemmelse med GDPR indsamles den mindst mulige mængde data. Kun oplysninger såsom navn, fødselsdato og udstedelsesdato anvendes samt typen af ​​vaccine og vaccinationsdatoer. For at kontrollere gyldigheden af ​​COVID-19 certifikatet kontrollerer den digitale gateway kun ægtheden af ​​de nationale signaturer uden at overføre data.

 

Tre spørgsmål og svar med Johannes Bahrke, koordinerende talsmand for digital økonomi, forskning og innovation i EU-Kommissionen

EU’s digitale COVID-19 certifikat blev udviklet og introduceret på meget kort tid. Hvad var nøglefaktorer for at opnå dette?

Den vigtigste succesfaktor for EUs Digitael COVID-19 certifikat ligger i engagementet og det fremragende samarbejde mellem alle aktører. Det var klart fra starten, at hvis vi vil have EU-certifikatet på plads til sommeren, skulle vi handle hurtigt. De første drøftelser blandt embedsmænd fra EU-landene går tilbage til november, selv inden vaccinationerne begyndte. I marts fremlagde Kommissionen sit juridiske forslag om at gøre certifikatet til en rettighed for alle europæere, fordi fri bevægelighed er grundlæggende i EU.

Europa-Parlamentet og medlemsstaterne har vedtaget lovteksten på rekordtid, og parallelt med det startede det teknologiske arbejde: på gatewayen, i referenceapps og på teknologiske specifikationer. Her hjalp det bestemt, at kolleger fra SAP og T-Systems, samt fra Kommissionen og nationale ministerier kunne bygge videre på deres fælles erfaring fra at oprette gateway’en til smittesporing apps. Og alligevel rullede EU-lande deres egne nationale systemer og apps ud til certifikatet. En måned før deadline gik gatewayen live. 21 lande så frem til 1. juli og genererede mere end 200 millioner EU-certifikater inden da – virkelig bemærkelsesværdigt!

Når alt kommer til alt er EU-certifikatet mere end bare at lægge en QR-kode på folks telefoner: det er lidt som euroen, et håndgribeligt resultat af Europa i folks lommer; det handler om at genvinde frihed, forblive i sikkerhed, digital ledelse og demonstrere EU’s merværdi.

Hvilken rolle spiller digitale teknologier i at styre fremtidige pandemier?

Digitale teknologier spillede en grundlæggende rolle i denne pandemi. Naturligvis er teknologi nøglen til at lære, arbejde og holde kontakten. Derfor er det vigtigt, at vores IT forbindelser er stabile og sikre. Flere mennesker handlede online, så det er vigtigt, at de er beskyttet mod svindel og ulovligt indhold. Men pandemien viste også, hvordan digitale teknologier kan give nye funktioner med konkret merværdi for borgerne; hvad enten det drejer sig om smittesporings apps, der er forbundet via en gateway i hele EU eller EUs Digitale COVID-19 certifikat, der giver europæere et let og sikkert bevis for deres COVID-sundhedsstatus under overholdelse af vigtige EU-værdier som privatliv og inklusivitet.

Myndighederne kunne modellere spredningen og virkningen af ​​foranstaltninger gennem aggregerede og anonymiserede mobildata. Forskere brugte supercomputere til at sammenligne digitale modeller af virusens proteiner for at matche dem med en database med eksisterende lægemidler. Jeg kan også nævne desinfektionsrobotter, hvor Kommissionen leverede mere end 200 til europæiske hospitaler.

Ulempen ved ​​digitaliseringen under denne pandemi er f.eks. kampen mod desinformation og en stigning i cyberangreb – udfordringer for vores samfund, der kræver særlig opmærksomhed og robust respons.

Hvordan har COVID-19-pandemien påvirket EU’s digitaliseringsstrategi?

Europa-Kommissionen under præsident Ursula von der Leyen har gjort kombinationen af den grønne og digitale overgang til en kerneprioritet. Tænk på reguleringen af ​​store online platforme, den første lovgivningsmæssige ramme for kunstig intelligens (AI) nogensinde, en digital identitet for alle europæere, et indre marked for data og modstandsdygtighed over for cyberangreb – alle vigtige digitale prioriteter.

Men det er rigtigt, at pandemien fungerede som en katalysator. Det har afsløret hvor vigtige ​digitale teknologier og færdigheder er for at arbejde, studere og holde kontakten og har vist, hvor Europa skal forbedre sig. Vi taler om “Europas digitale årti” for at fremhæve, at det nu er momentet for nødvendige investeringer for at opnå den digitale overgang: i infrastruktur, i digitale færdigheder, i den digitale transformation af virksomheder og offentlige forvaltninger. Vi har fremsat konkrete mål, som vi ønsker at nå inden 2030. Og med NextGenerationEU, EU’s genopretningsprogram på 750 mia. EUR, har vi også de økonomiske midler. Hvert EU-land skal investere mindst 20% af genopretningsfondene indenfor digitalisering.

Da digitale teknologier har været afgørende for at opretholde det økonomiske og sociale liv gennem hele pandemien, vil de nu være nøglefaktoren i en vellykket overgang til en bæredygtig, post-pandemisk økonomi og samfund.