>

Når man står med roret i hånden, skal man lægge kursen

Som leder møder man i praksis tvivl i massevis og høster mange erfaringer undervejs – både om at tillære og aflære. I sidste ende må jeg som adm. direktør skære igennem og pege fremad.

Selv under pres prøver jeg hele tiden at være åben, lyttende og villig til at stille spørgsmål. Til mig selv, vores kultur og vores måde at drive virksomheden på. Efter mere end et år i den varme stol som adm. direktør i en alder af 38 år, er jeg i den grad i kontakt med al det, jeg ikke ved. Al det jeg kan komme i tvivl om, men hvor jeg alligevel må skære igennem og pege fremad.

Heldigvis har jeg fundet ud af, at det er nemmere at lære noget nyt end at aflære noget man altid har gjort. Omvendt er erfarne kollegers værdibidrag tårnhøjt, når de er fleksible og lydhøre og evner at lære de gode ting fra sig. Alt sammen må for vores vedkommende holdes op mod den helt centrale opgave, som er at levere optimalt samarbejde med vores kunder.

Fuld involvering

En af nøglerne til at vi kan være den betroede partner for kunderne, er at vi møder op med medarbejdere, som er parate til at udvikle sig. Yngre kolleger end jeg selv ved utroligt meget mere om processer og systemer end jeg gjorde i deres alder. Når denne viden kombineres med vilje til at udvikle og gøre en forskel, så kan man som leder hurtigt se og mærke, når tingene rykker. Mindsettet er fuld involvering, og de kræver og reagerer på feedback.

På minussiden er der til tider en tendens til ekstraordinær følsomhed og sårbarhed, som gør det sværere at arbejde i en organisation, hvor der – trods alt – skal leveres resultater. Jeg høster mine erfaringer. Og jeg bliver ved med at reflektere over, hvordan vi på de interne linjer kan have højt nok til loftet i vores diskussioner og vores feedback-kultur til at vi både tilfører erfaring, optimisme og can-do-attitude til dem, som samarbejder med os.

Kvalitet vigtigere end fart

”Skriver du selv dine e-mails?”. Ja, generativ AI buldrer jo ind i hverdagen, og hvis man kommer frisk fra it-universitet, er man helt sikkert længere med at bruge det sidste nye, end jeg er. Derfor får jeg den slags spørgsmål. Det er et andet område, hvor jeg godt kan blive bedre, for jeg skal huske at eksperimentere med det nye for at skære genvej i hverdagen.

Omvendt så må hastigheden ikke gå ud over kvaliteten. Et lynhurtigt forkert svar, er ikke noget værd. Og det er jo styrken i erfaringen, at man kan se gennem det hurtige og tænke i langsigtede konsekvenser. Erfaring kan ikke snydes ind, den skal netop erfares, og det tager altså stadig noget tid.

Når jeg selv oplever dårlig ledelse, prøver jeg at lære af den. I stedet for at blive offer for den, så leder jeg efter, hvor jeg måske selv har del i lignende situationer, hvor andre støder sig på min tilgang. Der er mange situationer, hvor jeg spørger mig selv, om det nu er godt nok.

Målet er klart nok

En ting er jeg ikke så meget i tvivl om. Vi skal stole nok på vores egne evner og værditilførsel til at indrømme, når vi fejler. Hvis en kunde ikke høster værdien af sin SAP-investering, så må vi lære af situationen.

Åbningen skal være gensidig. Kunden skal ville den samme åbenhed og tillid, for at vi kan arbejde helt reelt sammen om de faktiske problemer. På den måde bliver arbejdet så meget mere spændende, udviklende, værdiskabende og stimulerende. Det mål er klart nok.

Jeg har også oplevet et år med en god energi. Vi opsøger nogle muligheder og det sker også at vi virkelig lykkes. Når det sker, får man som leder det nødvendige råderum. Og så kan man blive ved med at udstikke kursen, der givetvis får mange twist and turns. Det skal jeg så (forhåbentlig) blive klogere på i år 2, 3, 4 og så videre.

Til sidst er det sikkert min tur til at blive aftvunget noget aflæring, hvis jeg størkner i nogle mønstre, som erfaringsvist har været værdifulde, og som forældes over tid.

Af Mikkel Stavnsbo, adm. direktør, SAP Danmark

Oprindelig publiceret i Finans den 11. juni 2024.