>

Suomalaisyliopistot yhdistivät taloushallinnon järjestelmänsä

Kahdeksan yliopiston taloushallinto siirrettiin palvelukeskus Certialle alle vuodessa Siemensin ja SAP:n avulla

HelsinkiIT-palvelutalo Siemens IT Solutions and Services Oy on toimittanut yliopistojen palvelukeskus Certia Oy:lle keskitetyn taloushallinnon SAP-järjestelmän. Järjestelmää laajennetaan jatkossa kattamaan myös henkilöstöhallinnon toiminnot. Järjestelmän avulla yliopistot keskittävät talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut yhteen palvelukeskukseen sekä vähentävät päällekkäistä työtä ja kustannuksia.

Yliopistojen ja valtion omistama Certia tuottaa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita yliopistoille ja korkeakouluille. Certian tietojärjestelmähankkeen taustalla on yliopistolain uudistus, joka edellytti myös toimintamallien ja tietojärjestelmien uudistamista.

”Yksittäisille yliopistoille tietojärjestelmä- ja toimintamallin muutos olisi ollut pitkä ja kallis ponnistus, eikä yliopistoilla olisi välttämättä ollut resursseja näin suuriin järjestelmähankintoihin. Keskittämällä talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut yhteiseen palvelukeskukseen yliopistot saavat parhaan mahdollisen SAP-järjestelmän käyttöönsä ja voivat parantaa tuottavuutta, yksinkertaistaa sovellusarkkitehtuuria ja säästää kokonaiskustannuksissa”, kertoo Certian toimitusjohtaja Ulla Kauppi.

Julkisen sektorin toiminnan tehostaminen IT:n avulla on herättänyt runsaasti keskustelua ja usealla taholla suunnitellaan siirtymistä palvelutuottajamalliin, jossa esimerkiksi IT-palvelut hoidetaan keskitetysti.

”Certia on tehnyt käytännössä sen, mistä julkishallinnossa on kohuttu vuosia ja yhdistänyt useiden toimijoiden palvelut saman katon alle. Certia on erinomainen esimerkki siitä, että kun eri toimijat ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, niin uuteen toimintamalliin ja järjestelmään voidaan myös siirtyä nopeallakin aikataululla”, kertoo Siemens IT Solutions and Services Oy:n Account Manager Ari Karima.

Certian taloushallinnon järjestelmän rakentaminen ja sen käyttöönotto toteutettiin poikkeuksellisen nopeasti.

”Yliopistouudistus asetti paineet aikataululle, mutta yhdessä Siemensin kanssa koko järjestelmän keskeiset osat saatettiin suunnittelusta käyttöön alle vuodessa. Kehitys on jatkunut tämän jälkeen muiden osa-alueiden parissa”, Kauppi lisää.

Seuraavana vuorossa henkilöstöhallinto

Certian taloushallinnon järjestelmä sisältää kirjanpidon, reskontran, myyntilaskutuksen, käyttöomaisuuden ja irtaimiston, budjetoinnin, kassanhallinnan sekä raportoinnin toiminnot. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista SAP-järjestelmistä ja sillä on yli 14 000 käyttäjää. Sen asiakkaita ovat Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistot, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Åbo akademi. Siemens IT Solutions and Services valittiin järjestelmän toimittajaksi kilpailutuksessa.

“Toimiakseen tehokkaasti palvelukeskukset tarvitsevat tuekseen yhtenäisen ja luotettavan IT-ratkaisun. SAP Finland Oy on kumppaneineen ollut tiiviisti tukemassa julkisen sektorin kehitystä hallinnon ratkaisujen ja palveluiden osalta koko 2000-luvun ja on yksi julkisen ICT:n vahvimmista toimijoista. SAP Finland Oy:llä on julkissektorilla asiakkaina yli 100 organisaatiota ja käyttäjiä yli 150 000”, toteaa Raili Aalto SAP Finland Oy:sta.

Certia siirtää jatkossa myös henkilöstöhallinnon toiminnot SAP-järjestelmään. Tavoitteena on, että yliopistoilla on yhtenäiset henkilöstöhallinnon prosessit ja tietojärjestelmät vuoden 2013 loppuun mennessä. Siemens IT Solutions and Services toteuttaa myös henkilöstöhallinnon järjestelmän. Yhtiöllä on pitkä kokemus henkilöstöhallinnon järjestelmistä, ja se on toimittanut Suomen ja Euroopan suurimmat SAP ERP Human Capital Management -ratkaisut Kelalle ja Siemens AG:lle.

Certia Oy on talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottava asiantuntijaorganisaatio. Se on perustettu vastaamaan yliopistojen ja korkeakoulujen tarpeisiin ja on toimialallaan ainoa laajasti korkeakoulusektorille suuntautunut palvelukeskus. Asiakkailleen Certia tarjoaa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden ohessa myös tietojärjestelmiin liittyviä asiantuntijapalveluita. Tällä hetkellä Certian asiakkaina on yhdeksän suomalaista yliopistoa. Certian 160 työntekijää palvelee asiakasyliopistoja kolmessa toimipisteessä Vaasassa, Joensuussa ja Helsingissä. Certian omistajia ovat Suomen valtio ja Turun, Oulun, Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen ja Vaasan yliopistot sekä Åbo akademi. Lisätietoa www.certia.fi.

Lisätietoa

Jarkko Lommi, viestintä- ja kehitysjohtaja
Siemens IT Solutions and Services Oy
+358 10 511 5716
jarkko.lommi@siemens.com

Ulla Kauppi, toimitusjohtaja
Certia Oy
+358 40 300 2401
ulla.kauppi@certia.fi

Siemens IT Solutions and Services on globaali IT-palvelutalo. Yhtiö toimittaa liiketoimintakriittisiä IT-palveluja ja -ratkaisuja teollisuuden, energia-alan ja julkishallinnon tarpeisiin. Siemens IT Solutions and Services on itsenäinen, Siemensin omistama yhtiö. Sillä on ollut toimintaa Suomessa aina vuodesta 1855, jolloin se rakensi maan ensimmäisen lennätinlinjan. Työntekijöitä on maailmanlaajuisesti 35 000 ja Suomessa 350. Lisätietoa www.siemens.fi/it-solutions.