>

Jakso 1: Teknologiataloilla on kiire kiivetä pannuhuoneista kulmahuoneisiin

Yritykset pohtivat nyt kuumeisesti, miten digitalisaatiota ja dataa voisi hyödyntää yrityksen strategiaa tukevalla tavalla. Hallituksissa pitää olla rohkeutta ottaa kantaa uusiin ilmiöihin ja uusien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin. Rohkeutta tehdä päätöksiä ei kuitenkaan ole ilman ymmärrystä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Mitkä digitaalisuuden teemat ovat oman strategiamme kannalta relevantteja? Mitkä mittarin värähdykset indikoivat muutoksia tulevaisuudessa? Mitä dataa tarvitsemme, jotta tiedämme mihin suuntaan tulisi kulkea?

Päätöksenteko on muuttunut. Jotta yritykset pystyvät vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin, teknologiaosaajien ja liiketoimintajohdon on käytävä yhä enemmän syvällistä keskustelua  – teknologiatalojen on korkea aika kiivetä pannuhuoneista kulmahuoneisiin.

Hyvästit trendeille – datamallinnukset keskiössä

Disruptiotahti on ennennäkemätön. Ennustamisesta on tullut vaikeaa ellei mahdotonta. Samalla trendien merkitys on muuttunut dramaattisesti. Ne eivät enää päde samalla tavoin kuin aiemmin. Millaisiin malleihin suunnittelu ja toiminta jatkossa perustuu, jos trendeihin ei voi enää luottaa? Datan merkitys on keskiössä. Dataa on osattava mallintaa siten, että se ohjaa toimintaa luotettavalla tavalla.

Hallituksissa ja yritysjohdossa on tärkeä puhua samaa kieltä digistä ja datasta. Digi ja data ovat molemmat nelikirjaimisia d:llä alkavia sanoja, mutta ne merkitsevät eri ihmisille ja eri tilanteissa erilaisia asioita. Ne edellyttävät myös erilaista osaamista.

Monet hallitukset ovat valveutuneita ja niissä on halu ymmärtää, mikä oma tilanne on datan hyödyntämisessä. Kaikkeen ei voi lähteä mukaan. Kaikesta ei voi innostua. Jyvät on erotettava akanoista. Eikä yhtä oikeaa vastausta ole olemassa, sillä yritykset ovat hyvin erilaisia.

Tärkeä kysymys kuuluu: mikä on meidän yrityksellemme olennaista?

*

Kuuntele podcast aiheesta. Vieraina toimitusjohtaja Taru Lindeman osaamisverkosto Boardmanista sekä toimitusjohtaja Mika Tanner SAP Finlandista.

Juontajana Antti Merilehto.