Έρευνα της SAP: Αυξημένες οι αρμοδιότητες των στελεχών του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τις προκλήσεις να αυξάνονται όσο οι επιχειρήσεις περνούν στην ψηφιακή εποχή

ΑθήναΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SAP, λιγότεροι από τους μισούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα επιχειρηματικά εργαλεία για την ουσιαστική ανάλυση των επιχειρησιακών τους δεδομένων, ώστε να συμβαδίζουν με το ρυθμό των αλλαγών της αγοράς.

Η σχετική έρευνα που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού κλάδου, αποκάλυψε πως το οικονομικό τμήμα αποκτά περισσότερες ευθύνες στις επιχειρήσεις, καθώς ο ρυθμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξάνεται και μεταβάλλεται διαρκώς, λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, των νέων δημοσιονομικών κανονισμών, των αλλαγών της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και της μεγάλης ζήτησης των πελατών. Για να ανταποκριθούν στον επιταχυνόμενο ρυθμό των αλλαγών, οι σύγχρονες επιχειρήσεις χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία θα τους παρέχουν χρηματοοικονομική ανάλυση σε βάθος, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.

«Τα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα αναμένεται -στο άμεσο μέλλον- να έχουν μεγάλη επιρροή στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, συμβάλλοντας σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που διέπουν τη διαχείριση των επιδόσεων της εκάστοτε επιχείρησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι πληρούνται οι οικονομικοί της στόχοι», δήλωσε ο Thack Brown, general manager and global head of Line-of-Business Finance στη SAP. «Τα ‘έξυπνα’ τμήματα αναγνωρίζουν ότι ο όγκος των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των unique data, θα συνεχίσει να αυξάνεται, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προηγμένες τεχνολογίες μέσω των οποίων θα μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες. Η τεχνολογία χρειάζεται να παρέχει end-to-end κάλυψη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε πραγματικό χρόνο, ωθώντας τις επιχειρήσεις προς την επιτυχία.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου ενσωματώνουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Έχουν αυξημένη επιρροή και ευθύνη στις επιχειρήσεις που απασχολούνται. Η ευθύνη των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα σε κάθε επιχείρηση είναι μεγάλη και αυξάνεται ακόμα περισσότερο με το χρόνο. Πολλοί επαγγελματίες του χώρου πιστεύουν ότι στο επόμενο διάστημα, νέες εταιρικές λειτουργίες θα τεθούν υπό αρμοδιότητα τους: ΙΤ (35%), διαχείριση κινδύνου (30%), HR (29%), συγχωνεύσεις και εξαγορές (28%). Επιπλέον, η επιρροή των χρηματοοικονομικών λειτουργιών θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στην ικανότητά παρακολούθησης των αριθμών και περισσότερο στην ικανότητά να επεξηγεί τη σημασία τους για την πορεία της επιχείρησης.
  • Ασχολούνται με την ανάλυση και την ανάπτυξη δεδομένων. Τι πρέπει να κάνουν για να προσαρμοστούν στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένα θέμα που απασχολεί τα στελέχη των οικονομικών τμημάτων. Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (44%), πιστεύουν ότι τα τμήματα τους είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να παρέχουν ουσιαστική ανάλυση των επιχειρησιακών δεδομένων και σχετικές αναφορές. Η μεγάλη πλειοψηφία (79%), αναφέρει ότι οι εταιρείες τους θα πρέπει να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν δυνατότητες στον τομέα των analytics, για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ταχύτητα των πληροφοριών που εισέρχονται στην εταιρεία λόγω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης. Ένα προτεινόμενο πρώτο βήμα είναι η εισαγωγή μιας κεντρικής πλατφόρμας με ενσωματωμένες τις δυνατότητες μείωσης καθυστερήσεων και εμποδίων, επιτρέποντας στα στελέχη να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία σε πραγματικό χρόνο.
  • Εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα αποτελεσματικά reports και τα analytics. Λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων τους, τα στελέχη του κλάδου χρειάζονται εργαλεία τεχνολογίας και λογισμικού τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν αναφορές on demand. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι, τα επόμενα πέντε χρόνια, η επιτυχία των επιχειρήσεών τους θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη δυνατότητά τους να προσαρμοστούν στους γρήγορους ρυθμούς των αλλαγών και της πολυπλοκότητας. Για το 84% των ερωτηθέντων, επιτυχία σημαίνει, επίσης, το να είναι σε θέση να μεταφράσουν τη ροή των δεδομένων σε επιχειρηματική δράση. Η εφαρμογή του σχετικού επιχειρησιακού λογισμικού παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τα χρηματοοικονομικά σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει άμεση πρόβλεψη αναφορικά με τις τάσεις ή τις αποκλίσεις της αγοράς, διευκολύνοντας τη μετάβαση αυτή.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι αντίστοιχα με τις συζητήσεις που έχουμε με τους πελάτες μας από το χρηματοοικονομικό κλάδο», δήλωσε ο John Steele, principal, Deloitte Consulting LLP, και co leader SAP Finance Transformation. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου ο τομέας των οικονομικών βρίσκεται σε φάση ταχείας εξέλιξης, ενώ η αξία της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ, για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η επιχείρηση σας στην ψηφιακή οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sap.com/greece, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook: https://www.facebook.com/SAP.Hellas.Cyprus/, Twitter: https://twitter.com/SAPHellasCyprus.

Σχετικά με τη SAP
Η SAP ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί κορυφαίο πάροχο λύσεων και εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού. Σύμφωνα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά, η SAP είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής software στον κόσμο με πάνω από 230.000 πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες. Ο όμιλος της SAP περιλαμβάνει θυγατρικές στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και απασχολεί πάνω από 65.000 ανθρώπους. HSAP προσφέρει στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλύτερα από ποτέ: εξειδίκευση στις κάθετες αγορές (Industry Expertise), αξιόπιστα δεδομένα (SAP Applications), πολλαπλές πηγές πληροφόρησης με ευέλικτες υποδομές (SAP Cloud), ακριβή reports (SAP Analytics) σε πραγματικό χρόνο (SAP HANA) διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή (SAP Mobility). Από την αποθήκη έως το κατάστημα και το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και από τα desktop συστήματα έως και τις mobile συσκευές, η SAP προσφέρει λύσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Έτσι, τους επιτρέπει να συνεργάζονται αποδοτικότερα και να αξιοποιούν καλύτερα την επιχειρησιακή πληροφόρηση, ώστε να βρίσκονται πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sap.com/greece

Η SAP και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της SAP που αναφέρονται στο παρόν καθώς και τα αντίστοιχα λογότυπα είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα της SAP SE (ή SAP θυγατρική εταιρεία) στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Επισκεφτείτε http://www.sap.com/corporate-en/legal/copyright/index.epx για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το εμπορικό σήμα και τις ανακοινώσεις .Όλα τα άλλα ονόματα προϊόντων και υπηρεσιών που αναφέρονται είναι εμπορικά σήματα των αντίστοιχων εταιρειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
SAP Hellas
Κα Κατερίνα Σιπητάνου

Τηλ.210-9473956
Εmail: a.mantziou@sap.com

V+O Communication
Κα Κατερίνα Σιπητάνου
Τηλ.: 211- 7501232
Email: ks@vando.gr