>

Έρευνα της SAP και της Oxford Economics για τις στρατηγικές των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου

ΑθήναΗ SAP ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Oxford Economics, και η οποία σχετίζεται με το δείκτη πωλήσεων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταγραφής πωλήσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, ο οποίος αναπτύχθηκε από τη SAP σε συνεργασία με την Oxford Economics, μετρά τις επιδόσεις των κορυφαίων λιανεμπόρων σε όλο τον κόσμο. Είναι γεγονός πως η ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών που προέρχονται από την αγορά, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της έρευνας που συλλέχθηκαν από 120 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων σκιαγραφούν τις τρέχουσες προκλήσεις, καθώς και τους στρατηγικούς στόχους των λιανεμπόρων.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των λιανικών πωλήσεων βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση προκειμένου να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζουν με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξελίσσονται γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ τα σχετικά στοιχεία προσδιορίζουν τρία βασικά σημεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου:

  • Εστίαση σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική, καθώς οι τάσεις δείχνουν ότι ούτε οι ηλεκτρονικές, ούτε οι απευθείας πωλήσεις είναι ικανές να οδηγήσουν την επιχείρηση στην ανάπτυξη
  • Βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή εντός του καταστήματος. Δεδομένου ότι η εν λόγω ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής των περισσότερων επιχειρήσεων λιανικής, και έχει αποδώσει καρπούς, οι έμποροι πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να καινοτομούν ώστε να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους
  • Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για κάθε πελάτη, καθώς μόνο το 37% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τους πελάτες τους

«Για την ανάπτυξη της επιχείρησης τους και την ικανοποίηση των καταναλωτών, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο χρειάζεται να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους εντός του καταστήματος, να επεκτείνουν την ηλεκτρονική αλληλεπίδραση μαζί τους, καθώς και να αναπτύξουν τις κατάλληλες επιχειρησιακές στρατηγικές που ενσωματώνουν αυτά τα στοιχεία και έχουν στόχο την βέλτιστη εμπειρία αγορών για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Matt Laukaitis, senior vice president and general manager, Retail North America, SAP Industries. «Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που προσφέρουν στους καταναλωτές την ανάλογη ποιότητα εξυπηρέτησης, είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με την «κλονισμένη εμπιστοσύνη» των πελατών τους».

Τα αποτελέσματα της έρευνας που σχετίζεται με το δείκτη λιανικών πωλήσεων, με τίτλο “Reigniting Growth: Three Imperatives for Retail’s Future,” , αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη μειωμένη δύναμη των παραδοσιακών στρατηγικών ανάπτυξης του λιανεμπορίου, όπως για παράδειγμα, η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων. Το συμπέρασμα είναι ότι οι λιανέμποροι χρειάζεται να αναζητήσουν νέες στρατηγικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, όπως η προσφορά βελτιωμένης εμπειρίας στους καταναλωτές, τόσο ψηφιακά όσο και ενώ βρίσκονται στο κατάστημα.

Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου φαίνεται πως επενδύουν σημαντικά στην εμπειρία που απολαμβάνει ο εκάστοτε καταναλωτής στο κατάστημα, καθώς σύμφωνα με την έρευνα στο διάστημα 2004-2014 προσέλαβαν ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι σχετίζονται με τις πωλήσεις. Μάλιστα το 97% των λιανεμπόρων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι για τα επόμενα τρία χρόνια ο βασικός τομέας στον οποίο θα εστιάσουν είναι η βελτίωση την εμπειρίας των πελατών στο κατάστημα.

«Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου βρίσκονται πλέον σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Edward Cone, deputy director of thought leadership, της Oxford Economics. «Οι καθιερωμένες μέθοδοι που οδηγούν στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε πιο σύγχρονες προσεγγίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών τους όσο μεγάλες και αν είναι αυτές.»

Σχετικά με την έρευνα
Η έρευνα που σχετίζεται με τον δείκτη πωλήσεων στο λιανεμπόριο, είναι μέρος μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας, η οποία έχει στόχο να ανακαλύψει τις καλύτερες πρακτικές και στρατηγικές ανάπτυξης του λιανεμπορίου, όπως το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Η Oxford Economics για λογαριασμό της SAP, διεξήγε έρευνα σε περισσότερα από 120 στελέχη επιχειρήσεων με έδρα τις ακόλουθες χώρες: Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθεί τις 100 κορυφαίες εταιρείες λιανεμπορίου παγκοσμίως για το 2014, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου. Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων βασίζεται στις μέσες τιμές των έξι βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs): συνολικές πωλήσεις, πωλήσεις των ιδίων καταστημάτων (δείκτης αύξησης του όγκου πωλήσεων), λειτουργικό περιθώριο, κύκλος εργασιών (δείκτης κερδοφορίας), μερίδιο διαδικτυακής προσέγγισης (δείκτης της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών), εργαζόμενοι ανά τετραγωνικό μέτρο (δείκτης της εμπειρίας του καταναλωτή για τους επιμέρους τομείς hardlines, softlines, τρόφιμα και φάρμακα, ο συνολικός δείκτης για τη βιομηχανία είναι ο μέσος όρων αυτών των τριών παραγόντων).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sap.com/greece, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Facebook: https://www.facebook.com/SAP.Hellas.Cyprus/,Twitter: https://twitter.com/SAPHellasCyprus.

Σχετικά με τη SAP
Η SAP ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί κορυφαίο πάροχο λύσεων και εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού. Σύμφωνα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά, η SAP είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής software στον κόσμο με πάνω από 230.000 πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες. Ο όμιλος της SAP περιλαμβάνει θυγατρικές στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και απασχολεί πάνω από 65.000 ανθρώπους. HSAP προσφέρει στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλύτερα από ποτέ: εξειδίκευση στις κάθετες αγορές (Industry Expertise), αξιόπιστα     δεδομένα (SAP Applications), πολλαπλές πηγές πληροφόρησης με ευέλικτες υποδομές (SAP Cloud), ακριβή reports (SAP Analytics) σε πραγματικό χρόνο (SAP HANA) διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή (SAP Mobility). Από την αποθήκη έως το κατάστημα και το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και από τα desktop συστήματα έως και τις mobile συσκευές, η SAP προσφέρει λύσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Έτσι, τους επιτρέπει να συνεργάζονται αποδοτικότερα και να αξιοποιούν καλύτερα την επιχειρησιακή πληροφόρηση, ώστε να βρίσκονται πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sap.com/greece

Η SAP και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της SAP που αναφέρονται στο παρόν καθώς και τα αντίστοιχα λογότυπα είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα της SAP SE (ή SAP θυγατρική εταιρεία) στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Επισκεφτείτε http://www.sap.com/corporate-en/legal/copyright/index.epx για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το εμπορικό σήμα και τις ανακοινώσεις .Όλα τα άλλα ονόματα προϊόντων και υπηρεσιών που αναφέρονται είναι εμπορικά σήματα των αντίστοιχων εταιρειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε :

SAP Hellas V+O Communication
Kα Αριάννα Μάντζιου Κα Βίκυ Μόσχου
Τηλ.210-9473956 Τηλ.: 211- 7501235
Εmail: a.mantziou@sap.com Email:νm@vando.gr