>

Έρευνα SAP: Έξι στους 10 διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς ανοιχτοί σε συνεργασίες με fintech startups

Έξι στους δέκα διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με εταιρείες που προσφέρουν τεχνολογικές υπηρεσίες για το χρηματοπιστωτικό τομέα (εταιρείες fintech), μία στις τρεις τράπεζες (34%) είναι ανοιχτή σε σύμπραξη με μία εταιρεία fintech και μία στις τέσσερις (25%) θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο απόκτησης μίας τέτοιας εταιρείας, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η IDC Financial Insights με την υποστήριξη της SAP.

Το e-book της IDC «The Future-Proof Digital Bank» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 256 οργανισμών καταναλωτικής και εταιρικής τραπεζικής σε 24 χώρες σχετικά με τη θέση τους ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ η σχέση μεταξύ τραπεζών και εταιρειών fintech βελτιώνεται, οι τράπεζες χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερα για να ενσωματώσουν τα σημαντικά ευρήματα των εταιρειών fintech ώστε να επιτύχουν τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρ’ όλο που οι περισσότερες τράπεζες δηλώνουν με ευκολία ότι έχουν επιτύχει ψηφιακή επάρκεια, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μάλλον μικρές «νησίδες καινοτομίας», ενώ την ίδια στιγμή ο μετασχηματισμός σε όλη την έκταση της επιχείρησης παραμένει σπάνιος.

«Η σχέση μεταξύ τραπεζών και startups είναι ενδιαφέρουσα και λεπτή», δήλωσε ο Rob Hetherington, Global Head of Financial Services, SAP. «Οι τράπεζες είναι στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, ψάχνοντας για τρόπους που θα επισπεύσουν τη διάθεση αντίστοιχων υπηρεσιών στην αγορά και θα παρέχουν νέα αξία ή υπηρεσίες στους πελάτες τους. Οι εταιρείες startup από την άλλη είναι ευκίνητες, ευέλικτες και πελατοκεντρικές, ωστόσο τους λείπει σε μεγάλο βαθμό η γνώση του ρυθμιστικού πλαισίου και η εμπιστοσύνη των πελατών που κατέχουν οι διεθνείς τράπεζες. Και οι δύο έχουν κάτι που θέλει ο άλλος, και αναμένω ότι θα γίνουμε μάρτυρες μίας συχνότερης συνεργασίας, ενσωμάτωσης και – σε ορισμένες περιπτώσεις – εξαγοράς τον επόμενο χρόνο».

Άλλα βασικά ευρήματα της έρευνας:

    • Η Β. Αμερική θέτει στο επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ένα καταλυτικό μέσο για τις επιχειρηματικές διεργασίες, αφού το 40% των τραπεζών της Β. Αμερικής επενδύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού τους για τεχνολογίες πληροφορικής σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και το 20% εντάσσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εταιρική τους στρατηγική.

 

    • Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), οι επενδύσεις εστιάζουν κυρίως στον πελάτη, αφού το 57% των τραπεζών αυτής της γεωγραφικής περιοχής επικαλούνται τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη ως το βασικό αποτέλεσμα που αναμένουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το 44% των σχετικών πρωτοβουλιών εστιάζονται στον τομέα εξυπηρέτησης. Λιγότερο από το 25% των τραπεζών της περιοχής ΕΜΕΑ διαθέτουν μία στρατηγική προσέγγιση ολοκληρωμένου ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την έκταση του οργανισμού τους.

 

  • Οι τράπεζες της Λατινικής Αμερικής τείνουν να υλοποιούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες. 25% των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού εστιάζει σε λειτουργίες back office (4% υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο), ενώ την ίδια στιγμή 42% των αντίστοιχων πρωτοβουλιών αφορούν στην εξυπηρέτηση πελατών.
  • Οι τράπεζες στην περιοχή του Ειρηνικού, προχωρούν προς μία προχωρημένη στρατηγική προσέγγιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το 29% από αυτές να έχουν εφαρμόσει στρατηγικές που αφορούν όλη την έκταση του οργανισμού τους, σε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό από το 28% του παγκόσμιου μέσου όρου. Ωστόσο, λιγότερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή σε αυτό το γεωγραφικό τομέα, αφού μόνο το 41% θεωρεί κάτι τέτοιο προτεραιότητα, σε σχέση με το 50% του παγκόσμιου μέσου όρου.

Ο Jerry Silva, Research Director στο IDC Financial Insights, δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε οποιαδήποτε τράπεζα ξεκινά με μία ειλικρινή αυτό-αξιολόγηση που περιλαμβάνει πολλές ερωτήσεις που αφορούν τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία και το τοπίο που διαμορφώνεται από τον ανταγωνισμό. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν σε ένα ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ξεκινώντας από τη συμμετοχή του Διοικητικού τους Συμβουλίου και χτίζοντας μία δομή ηγεσίας για την αλλαγή σε όλη την έκταση του οργανισμού, όπως επίσης και την απαραίτητη υποδομή για την υποστήριξη συνεργασιών».

Για να δείτε όλη την αναφορά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://sapworldbanking.idcinteractive.net . Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το SAP News Center. Ακολουθείστε τη SAP στο Twitter στο @sapnews .

Σχετικά με τη SAP

Η SAP ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί κορυφαίο πάροχο λύσεων και εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού. Σύμφωνα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά, η SAP είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής software στον κόσμο με πάνω από 230.000 πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες. Ο όμιλος της SAP περιλαμβάνει θυγατρικές στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και απασχολεί πάνω από 65.000 ανθρώπους. HSAP προσφέρει στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλύτερα από ποτέ: εξειδίκευση στις κάθετες αγορές (Industry Expertise), αξιόπιστα δεδομένα (SAP Applications), πολλαπλές πηγές πληροφόρησης με ευέλικτες υποδομές (SAP Cloud), ακριβή reports (SAP Analytics) σε πραγματικό χρόνο (SAP HANA) διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή (SAP Mobility). Από την αποθήκη έως το κατάστημα και το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και από τα desktop συστήματα έως και τις mobile συσκευές, η SAP προσφέρει λύσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Έτσι, τους επιτρέπει να συνεργάζονται αποδοτικότερα και να αξιοποιούν καλύτερα την επιχειρησιακή πληροφόρηση, ώστε να βρίσκονται πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.sap.com/greece

Η SAP και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της SAP που αναφέρονται στο παρόν καθώς και τα αντίστοιχα λογότυπα είναι εμπορικά σήματα ή σήματα κατατεθέντα της SAP SE (ή SAP θυγατρική εταιρεία) στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Επισκεφτείτε http://www.sap.com/corporate-en/legal/copyright/index.epx για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το εμπορικό σήμα και τις ανακοινώσεις .Όλα τα άλλα ονόματα προϊόντων και υπηρεσιών που αναφέρονται είναι εμπορικά σήματα των αντίστοιχων εταιρειών τους.

Ακολουθείστε τη SAP στην ιστοσελίδα: sap.com/greece και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
LinkedIn | Facebook | Twitter

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

SAP Hellas V+O Communication
Kα Αριάννα Μάντζιου Κα Κατερίνα Σιπητάνου
Τηλ.210-9473956 Τηλ.: 211- 7501232
Εmail: a.mantziou@sap.com Email: ks@vando.gr