SAP – 5 év a hazai informatikában

Január 31, 2003 által SAP News

Elégedett és lojális ügyfelek

BudapestAz SAP idén ünnepli a magyarországi leányvállalat megalapításának 5. évfordulóját. A vállalat a hazai informatika legnagyobb szoftver cége, és fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. Az elmúlt 5 év komoly alkalmazkodási próbatétel volt az SAP számára is, teljes informatikai és iparági szaktudását arra fordította, hogy olyan megoldásokat fejlesszen, amelyekkel a vállalkozások zökkenőmentesen kapcsolódhatnak beszállítóik, ügyfeleik és partnereik üzletmenetéhez, a hazai piac igényeinek megfelelően.

Céltudatosság

Az SAP széles körű tapasztalatait oly módon foglalta rendszerbe, hogy elektronikus üzleti platformot tudjon biztosítani az új, internet alapú gazdaság számára. Ez a platform a mySAP Business Suite. Ez az együttműködésen alapuló elektronikus üzleti platform lehetővé teszi, hogy a munkatársak, ügyfelek és üzleti partnerek sikeresen együtt tudjanak működni egymással bárhol és bármikor. A mySAP Business Suite nyitott és rugalmas, támogatja majdnem minden nagy beszállító adatbázisait, operációs rendszereit és hardvereit.

Az SAP január végén bejelentette heterogén informatikai környezetek kezeléséhez kifejlesztett, ágazatvezető integrációs és alkalmazásplatformja soron következő elemeinek bevezetését az SAP® NetWeaverTM-t. A legjobb technológia, szolgáltatások és fejlesztési erőforrások alkalmazásával az SAP olyan elektronikus üzleti platformot alakított ki, amely értékes információs erőforrásokat szabadít fel, javítja az ellátási lánc hatékonyságát, és szoros kapcsolatot alakít ki az ügyfelekkel.

Elhivatottság

Kitartó munkával, a vevők igényeinek maximális kielégítésével, a folyamatos fejlesztéssel az SAP olyan termékportfóliót alakított ki, amely egyedülálló mind a tradicionális, mind az “új” – az internetes – gazdaság szempontjából. Magyarországon a sikeres eredmények tükrében üzletpolitikája változatlan. Továbbra is szélesíti és erősíti partnerkapcsolatait miközben saját csapatát egyfajta tudás-központtá fejleszti, annak érdekében, hogy az SAP által kínált iparági megoldások mindegyikét nagy tudású háttérrel támogatva tudja megjelentetni és elterjeszteni a magyar piacon is. Fokozott figyelmet fordít arra, hogy az integrált informatikai rendszerekkel még kevésbé ellátott területeken (az államigazgatás területén, a kis- és középvállalati szektorban) erősítse jelenlétét és folytassa eddig elért sikereit. Kiemelt figyelmet fordít a hazai informatika EU szintre emelésére, legyen szó az államigazgatási szektorról vagy bármely más területről.

“Új szinten kell megtanulnunk élni az informatika adta lehetőségekkel. Olyan szinten, ahol a szoftver- és a hardverszállítás minden résztvevője megbecsült partner, ahol a felhasználó és a szolgáltató között állandó az információs kapcsolat. Az SAP kulcsfontosságú erőforrása: kollégáim szakértelme és elhivatottsága garanciát jelent erre.” – mondta Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Bevezetések

Az SAP immáron több mint egy évtizedes magyarországi jelenlétének, és az eddigi felhasználók kedvező tapasztalatainak köszönhető, hogy a kis-és középvállalatok részéről is egyre nagyobb érdeklődés érzékelhető az SAP termékek iránt. Jelenleg mintegy 40 tanácsadó segíti a bevezetési tanácsadást házon belül, emellett mintegy 40 SAP partnercégnél összesen mintegy 700 tanácsadó áll az ügyfelek rendelkezésére. Az SAP 21 különböző iparágban kínál megoldást az ott érdekelt vállalatok működési modelljeinek kialakítására. Ezzel teljesen egyedül áll a piacon.

Az SAP Hungary Kft. az elmúlt öt évben több sikeres bevezetést és mySAP.com konverziót hajtott végre. A vállalat ügyfélkörébe tartozik többek között: a MOL Rt., az OTP Bank Rt., a Hungaropharma, a Fővárosi Vízművek Rt., a Lapker Rt., az Egis Rt., a HIF, és a Vivendi Telecom Hungary. Az SAP Hungary Kft. 2001. augusztusban vezette be a kis- és középvállalatok számára kialakított Kulcsr@kész SAP integrált vállalatirányítási rendszerét. Az SAP Hungary Kft. fontosnak tartja a kis és középvállalati piaci szegmenst és a növekvő számú bevezetések tapasztalatai alapján folyamatosan fejleszti a Kulcsr@kész SAP megoldást, bővíti és felkészíti a pre-konfigurált SAP megoldás bevezetésére felkészült partnereinek körét.

Eredmények

Az SAP Magyarországon több mint 300 ügyféllel rendelkezik, pozíciója pedig a széles ügyfélbázis és a magas szolgáltatási hányad miatt stabil. A Figyelő 2002-es TOP 200-as listájából közel 80 cég az SAP ügyfele.

Az SAP Hungary Kft. hazai piaci részesedése az IDC felmérése alapján megközelíti az 50 százalékot (2001-ben 47,8 %). Az integrált rendszerek terén abszolút domináns SAP Hungary által még meg nem szerzett 50 % piaci szegmensen osztozik az összes konkurens.

Az SAP magyarországi leányvállalata mintegy 8,24 milliárd Ft forgalmat ért el a 2002-es évben, (a termék árbevétel 3.7%-kal, a szolgáltatási üzletág árbevétele 28.8%-kal növekedett) ami éves szinten mintegy 16%-os árbevétel növekedést jelent a 2001-es 7.12 milliárdos eredményekhez képest.