A Coca-Cola Enterprises és az SAP közös stratégiai kezdeményezést indítanak az értékesítés, a logisztika, a szerviz és a mobil alkalmazások fejlesztésére

Február 12, 2004 által SAP News

A világ legnagyobb üdítőital-forgalmazója az SAP-val karöltve dolgozik a teljesítmény és az értékesítési folyamatok optimalizálására alkalmas mobil üzleti megoldások fejlesztésén

Walldorf (Németország)Az SAP AG (NYSE: SAP) és a Coca-Cola Enterprises (NYSE: CCE) által bemutatott közös, stratégiai fejlesztési kezdeményezése olyan új generációs megoldások kialakítását szolgálja, amelyek növelik az üdítőital-ágazatra és általában véve a fogyasztási cikkek piacára jellemző közvetlen bolti elosztási (direct store delivery, DSD), teljes körű italautomata-kezelési (full- service vending) és gépszervizelési folyamatok hatékonyságát. A program keretében bevezetendő, új mobil megoldások alkalmasak a fenti üzleti tevékenységek támogatásra és továbbfejlesztésére. Az alkalmazott szoftverek a mySAP Business Suite integrált megoldásai segítségével egyszerűsítik a területi értékesítők, valamint a belső értékesítési és logisztikai részlegek közötti kommunikációt, csökkentik a kapcsolódó költségeket és javítják az ügyfélkiszolgálás színvonalát. A Coca-Cola Enterprises piacfejlesztési szakértelmét az SAP szoftverfejlesztési képességeivel ötvöző kezdeményezés olyan új generációs szoftvermegoldás kidolgozását tűzte ki célul, amely képes a megrendeléstől a fizetésig és elszámolásig terjedő, közvetlen bolti elosztási folyamat hatékony támogatására.

A világ legnagyobb üdítőital-palackozójaként számon tartott Coca-Cola Enterprises-zal indított közös fejlesztési program keretében az SAP kiszélesíti meglévő DSD-megoldását. A partnerek a Coca-Cola Enterprises több évtizedes közvetlen bolti elosztási tapasztalatait kamatoztatva fejlesztik tovább a mySAP Business Suite képességeit. A sokszínű termékportfólióval rendelkező globális cégeket támogató új képességek és funkciók hozzásegítik majd az SAP ügyfeleit értékesítési folyamataik továbbfejlesztéséhez, árképzésük és promóciós gyakorlatuk javításához, piacrészük növeléséhez, ügyfeleik elégedettségének fokozásához és logisztikai költségeik visszafogásához. A fejlesztés végső célja az üdítőital- és a többi fogyasztásicikk-piac legátfogóbb és legfejlettebb disztribúciós modelljeinek kialakítása.

“Abban a környezetben, ahol a fogyasztói és ügyfélelégedettség javítása elengedhetetlen a növekedéshez és a túléléshez, minden vállalatnak a kereslet és a szolgáltatási igények pontos, elvárásoknak megfelelő és lehető leghatékonyabb kielégítésére kell törekednie” – mutatott rá Léo Apotheker, az SAP AG igazgatóságának tagja. “Piacvezető pozíciójából eredően a Coca- Cola Enterprises olyan partner, amelynek üzleti jártasságára támaszkodva az SAP továbbfejlesztheti az üdítőipar- forgalmazóknak és a többi közvetlen bolti elosztást alkalmazó ágazatnak – köztük pl. az élelmiszeriparnak – szánt mobil üzleti és szektorspecifikus megoldásait.”

Az SAP és a Coca-Cola Enterprises fokozott figyelmet fordít a mobil és a háttérkiszolgáló (back-end) tevékenységek zökkenőmentes integrálására, és az SAP NetWeaver nyílt integrációs és alkalmazásplatformra támaszkodva kívánja kiépíteni az SAP mobil infrastruktúráját. Az új képességek révén a Coca-Cola Enterprises jelentős mértékben fokozni tudja a piaci partnereinek és a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatot tartó ügyfeleinek nyújtott támogatást.

“A kezdeményezés révén nagyobb hatékonysággal tudjuk a jobb ügyfélkiszolgálás, az eredményesebb működés és az üzleti növekedés szolgálatába állítani a napi működés során összegyűjtött információkat” – nyilatkozta Pat Mannelly, a Coca-Cola Enterprises első alelnöke és pénzügyi vezérigazgató-helyettese. “Az SAP több mint 30 évnyi ágazati szakértelmet, széles körű globális üzleti támogatási gyakorlatot, pénzügyi stabilitást és a mySAP alkalmazáscsomag megoldásainak használata terén máris érezhető gyors megtérülést biztosít cégünknek.”

Az SAP-val kiépített tartós partnerkapcsolat a mySAP Business Suite csomag ügyfélkapcsolat-kezelo (mySAP Customer Relationship Management, mySAP CRM), ellátásilánc-kezelő (mySAP Supply Chain Management, mySAP SCM), mobil üzleti és integrált vállalatirányítási (mySAP ERP) alkalmazásainak bevezetésére is kiterjed. A Coca-Cola Enterprises alapos értékelést követően választotta partneréül az SAP-t.

Közvetlen bolti elosztás, teljes körű italautomata-kezelés és gépszervizelés A palackozó vállalatok üzletmenete és nyereségközpontként történő működtetése szempontjából lényeges szerepet játszanak a közvetlen bolti elosztás, a teljes körű italautomata-kezelés és gépszervizelés folyamatai. A háttérkiszolgáló (back-end) informatikai rendszerek és a mobil eszközök szoros integrálásával a területi értékesítők, a soforök és a szervizszemélyzet gyorsabban és hatékonyabban tud reagálni a különböző ügyféligényekre. Az SAP DSD-megoldásával a vállalatok javíthatják logisztikai teljesítményüket, hatékonyságukat, és közel valós időben figyelhetik, elemezhetik és integrálhatják adataikat az értékesítéstől egészen az elszámolásig terjedő disztribúciós folyamatban. A szükségtelen papírmunka kiiktatása, a megfelelő elszámolás és a kihasználatlan szállítókapacitások minimalizálása révén a DSD fokozza a kiszállítások produktivitását és mérsékli a költségeket. A DSD-t alkalmazó vállalatok egyszerűbben azonosíthatják és szerezhetik meg, illetve nyereségesebben kezelhetik az új ügyfeleket és piaci lehetőségeket. A partnerek által közösen kidolgozott új képességek az árlisták és a tömegfogyasztói környezetben indított promóciók kézben tartását is megkönnyítik az érintett cégeknél. Az emelt szintű kézieszköz-támogatás mindemellett a konkrét értékesítési és ügyfélfelderítési munka eredményességét is fokozza.

A teljes körű italautomata-kezelés az elárusító automaták szervizelésével és újratöltésével kapcsolatos folyamatokat fogja össze, az értékesíti információk közvetlen beviteléhez és letöltéséhez nyújtott kézieszköz-támogatást is beleértve. Az SAP kapcsolódó képességei az automatás eladásokból befolyt összeg könyvelését is képesek kezelni.

Az SAP gépszervizelési képességeivel az élelmiszeripari és italforgalmazó társaságok javíthatják alkatrész-gazdálkodási, rendszeres karbantartási/felújítási, szervizinformáció-gyűjtési és nyilvántartási folyamataik hatékonyságát. A fejlesztés előtt álló, új termékek az eszköznyilvántartás, a karbantartás, a javítás és a felújítás mellett a beszerzés és a konfiguráció problémás területeire is megoldást kínálnak.

A Coca-Cola Enterprises-ról
A Coca-Cola Enterprises Inc. (NYSE: CCE) az üveges és dobozos alkoholmentes üdítőitalok legnagyobb globális forgalmazója, disztribútora és gyártója. A Coca-Cola Enterprises forgalmazza Észak-Amerikában a The Coca-Cola Company üveges és dobozos üdítőital-volumenének mintegy 80 százalékát, és kizárólagos engedéllyel rendelkezik Belgiumban, Franciaország európai részén, Nagy Britanniában, Luxemburgban, Monacóban és Hollandiában a The Coca-Cola Company termékeinek palackozására.