Az SAP bevezette a mySAP Supply Chain Management legújabb változatát

Az új, rugalmas újrakészletező funkció és az RFID-alapú végrehajtási folyamatok alkalmazkodóbb ellátási lánc kiépítését teszik lehetővé a vállalatok számára

Walldorf (Németország)Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette mySAP ellátásilánc-kezelő alkalmazása (mySAP Supply Chain Management, mySAP SCM) legújabb változatának bevezetését. A frissített verzió rugalmas újrakészletezési módszerei és rádiófrekvenciás azonosítást alkalmazó (RFID-alapú) végrehajtási folyamatai segítségével a vállalatok pontosabban felmérhetik ügyfeleik valós idejű igényeit, és alkalmazkodóbb ellátási láncot építhetnek ki. A bejelentésre az Atlantában e héten megrendezett ASUG 2004 konferencián és szakvásáron, 6000 fős közönség előtt került sor.

A rugalmas újrakészletezési lehetőségek révén a vállalatok pontosabban reagálhatnak ügyfeleik valós idejű szükségleteire (pl. a promóciók által generált keresletre), a kiskereskedők és a fogyasztási cikkek forgalmazói pedig napokra vagy napszakokra lebontva, teljesen automatizált módon tölthetik fel raktárkészletüket. A cégek így hatékonyabbá tehetik újrakészletezési gyakorlatukat, csökkenthetik készletszintjüket, lerövidíthetik rendeléseik átfutási idejét és nagyobb ügyfélelégedettségét érhetnek el. Az új rendszer segítségével meg tudnak felelni a bovülő globális piac egyre komolyabb készletezési elvárásainak, és olyan ügyfél- illetve keresletközpontú ellátási hálózatot tudnak kiépíteni, amely SAP-környezetüket és más szállítóktól beszerzett rendszereiket egyaránt lefedi.

Az SAP NetWeaver platform SAP AII azonosítómegoldását (SAP Auto-ID Infrastructure) alkalmazó, új SCM-rendszer a rádiófrekvenciás azonosítással segített raktári és logisztikai feladatvégrehajtást is támogatja. Ez a módszer megfelel a különböző kormányhivatalok és nagyobb kiskereskedelmi láncok (pl. a Wal-Mart, a METRO és a Target) által előírt RFID-követelményeknek.

“Olyan keresletközpontú ellátási láncot szerettünk volna kialakítani, amely mindig megfelelő időzítéssel és kedvező áron juttatja el a kívánt helyszínre az árut” – jelentette ki Keith Harrison, a Procter & Gamble globális ellátási igazgatója. “Az SAP kulcsszerepet játszott rendszerünk kiépítésében. Kiemelt partnerként segítette hozzá cégünket az elmúlt tíz évben a globális üzleti működés gerincének megteremtéséhez.”

A mySAP SCM legfrissebb változata új fejlesztésekkel támogatja az SAP tervező és optimalizáló alkalmazása, az SAP APO (SAP Advanced Planning & Optimization) ágazatközi alkalmazását és ágazatspecifikus funkcióit. Az így elérhető előnyök közül a kereslettervező funkció teljesen automatikus adaptív előrejelzés-készítési és életciklus-tervezési képessége érdemel külön említést. Az adaptív előrejelzés-készítés lehetővé teszi, hogy az ügyfelek minden egyes tervezési objektumhoz optimális módszereket és paramétereket válasszanak ki. Az ellátási hálózatot megtervező funkciónál az alvállalkozói kapcsolatok tervezését fejlesztették tovább az új változatban, hogy a rendszer jobban megfeleljen a gyártóképességek kihelyezése iránt megnyilvánuló, egyre erősebb üzleti igénynek. A SAP APO emelt szintű gyártás- és szállítmányozás-tervezési, valamint részletes feladat- és jármű-ütemezési képességeket biztosít az alkalmazkodóbb hálózati tervezéshez.

“Az SAP legújabb SCM-megoldása kulcsszerepet játszik a Dow Corning ellátásilánc-stratégiájának megvalósításában. Fokozza hatékonyságunkat, produktivitásunkat és forradalmasítja az alkalmazkodó üzleti tranzakciókról alkotott fogalmainkat” – mutatott rá Lori Schock, a Dow Corning ellátásilánc-működésért vezetője, az ASUG igazgatósági tagja. “Olajozottan és igény szerint működő, egyszerű megoldást szeretnénk biztosítani ügyfeleinknek és beszállítóinknak. A mySAP SCM legújabb verziója elősegíti e cél megvalósítását.”

Továbbfejlesztett ágazatspecifikus képességek

A mySAP SCM legfrissebb változata számos új és továbbfejlesztett ágazatspecifikus képességet kínál. Az ipari gép- és alkatrészgyártóknak (IM&C) szánt projektalapú gyártási (project manufacturing) jellemzők új munkamódszerek meghonosítását teszik lehetővé. Segítségükkel a gyártócégek ügyfélspecifikus tervezést, valamint projekt- vagy rendelésorientált termelést valósíthatnak meg, csökkenthetik gyártási műveleteik átfutási idejét és a készletszintet, bővíthetik kapacitásukat, és nagyobb pontosságot érhetnek el a szállítás terén.

A kiskereskedelmi felhasználásra kidolgozott boltszintű előrejelzési és újrakészletezési jellemzőket alkalmazva a kiskereskedők mindig épp elegendő árut tarthatnak raktáron, javíthatják készletszintjüket, valamint lefaraghatják logisztikai és bérköltségeiket.

Az SAP Inventory Collaboration Hub (SAP ICH) komponens kibővíti a beszállítói együttműködés lehetőségeit. Ez az alkalmazás egységes képet ad a vállalatnak a tervezési objektumokról, az ajánlatokról és a szerződésekről, az előrejelzésekrol, a készletekről, a beszerzési dokumentumokról és a szállításokról. Kihasználja az SAP NetWeaver integrációs és alkalmazási platform nyújtotta lehetőségeket, és olyan jellemzőket biztosít, mint pl. a kereslet és a kínálat napi változásait nyomon követő tervezési táblázat, a szállítási értesítések küldését támogató rendszer, beépített riasztásfigyelés és törzsadat-karbantartás. A beszállítói együttműködés webes felülete egykapus hozzáférést biztosít valamennyi együttműködési folyamathoz.

Az SAP beszállítói kapcsolatkezelő (mySAP SRM) alkalmazásával kiegészítve, a mySAP SCM komplett megoldást biztosít a beszállítókkal folytatott együttműködés kézben tartására. A mySAP SCM legújabb változata megfelel az eBusiness Ready programon belül működő VICS CPFR (Voluntary Interindustry Commerce Standards, Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment) szabványosítási bizottság irányelveinek.

Értékes lehetőség középvállalatok számára

Az alkalmazkodókészség fokozása nem kizárólag nagyvállalati törekvés. Az SAP kipróbált, skálázható, adaptív ellátásilánc-kezelő megoldása a középvállalati ügyfelek előtt is értékes lehetőségeket tár fel. A keresleti lánc, a készletgazdálkodás és az újrakészletezés terén folytatott együttműködés a középvállalatok szempontjából is kritikus sikertényező. Ezen túlmenően, a középvállalatok számára az ellátásilánc-hálózaton belüli rugalmas működés, valamint a partneri kör egyszerű bővítésének és átalakításának lehetősége is előnyöket hordoz.

Jelenleg a világszerte bevezetett SAP-rendszerek közel 60 százaléka 500 millió dollár éves árbevétel alatti vállalatoknál illetve szervezeteknél működik.

A világ élvonalbeli grafikus félvezetőgyártója, az 1800 főt foglalkoztató NVIDIA ellátásilánc-kezelő folyamatai ésszerűsítésére használja a mySAP SCM-et. “Az ellátási láncunkhoz kapcsolódó tervezési, végrehajtási és elemzési feladatok integrálásához kértük az SAP segítségét” – magyarázta Patrick Crotty, az NVIDIA SAP-környezetért felelős igazgatója. “A SAP APO bevezetésével lerövidítettük cégünknél a tervezés ciklusidejét, javítottuk dolgozóink produktivitását és fokoztuk üzleti folyamataink hatékonyságát. SAP- környezetünk további kiterjesztésével szeretnénk átláthatóbbá tenni ellátási láncunkat és megteremteni az adaptív üzleti működés feltételeit.”

A mySAP SCM 2004 júniusában megjelenő legújabb változata az SAP NetWeaver technológiára valamint az SCM korábbi verziójának integrált képességeire épül. A friss változat továbbfejlesztett folyamatokkal támogatja az SAP APO, SAP ICH és SAP Event Management (SAP EM) alkalmazások futtatását, és szorosabb integrációt tesz lehetővé a mySAP ERP-ben található ellátásilánc-kezelő és -végrehajtó funkciókkal.

“A vállalatok részéről mind erősebb igény mutatkozik az üzleti partnerekkel és ügyfelekkel folytatott együttműködés iránt” – mutatott rá Claus Heinrich, az SAP Igazgatótanácsának tagja. “Az alkalmazkodókészség fokozása is alapkövetelmény, tehát ügyfeleink szeretnék gyorsan kezelni a váratlan változásokat, és kiaknázni a bennünk rejlő lehetőségeket. A mySAP SCM legújabb változata adaptív, alkalmazkodó vállalati működést tesz elérhetővé, és valós idejű adatszolgáltatással garantál hosszú távon is tartós versenyelőnyt.”