Ünnepélyes tanúsítvány átadás a MOL Rt.-nél

Újabb mérföldkő Magyarország legismertebb vállalata, a MOL Rt. és az SAP közös történetében

BudapestÜnnepélyes keretek között vette át Mosonyi György, a MOL Rt.vezérigazgatója Vahl Tamástól, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától a MOL SAP Kompetencia Központjának (MOL Customer Competence Center) hivatalos tanúsításáról szóló minőségi tanúsítványt. Ezzel a két cég közötti együttműködés újabb mérföldkőhöz érkezett.

A MOL már megalakulása után nem sokkal az SAP megoldásainak bevezetése mellett döntött, s a két cég immár több mint tíz éves sikeres együttműködése is hozzájárul ahhoz, hogy a MOL a stratégiájában meghirdetett célokat elérje. A MOL működése során, valamint pozíciói és üzleti eredményei további javításához a legkorszerűbb informatikával támogatott vállalatirányítási rendszert, az SAP megoldásait alkalmazza.

Az SAP minden nagy ügyfele számára előírja, hogy hozza létre a saját kompetencia központját, hogy a rendszer működése során felmerülő problémákat házon belül is meg lehessen oldani. A Kompetencia Központban összpontosul mindaz a szakértelem, ami az SAP rendszereinek telepítése és a használat során felhalmozódott.

A szervezet teljesítménye, a munkatársak szakmai felkészültsége példamutató, a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak ahhoz, hogy magas szinvonalú szolgáltatások révén fedjék le a MOL belső igényeit és kezeljék a belső változásokat. Az SAP ezzel elismeri, hogy a hibakeresési, javítási és fejlesztési munkából partnere bizonyos részt magára vállalt. A CCC-ken keresztül az SAP a termékek újabb verzióinak kidolgozásához is számos információt tud összegyűjteni, ami a későbbi sikeres bevezetések alapja lehet.

A CCC felállításának befejező, de igen fontos eleme a tanúsítás, azaz annak a vizsgának a lefolytatása, amely bizonyítja, hogy a kompetencia központ megfelel az SAP előírásainak. Ez a folyamat az állapot megítélését lehetővé tévő dokumentumok vizsgálatával kezdődik, majd következik az úgynevezett “megfelelőségeket” ellenőrző audit.

Az SAP és a MOL üzleti kapcsolata már tavaly egy minőségileg magasabb kategóriába került, mikor is a két cég együttműködését az üzleti partnerség szintjére emelte. Ennek az üzleti partnerségnek pontokba szedhető előnyei vannak:

 • Folyamatos termékoldali támogatás, amely a megszokott, szerződésben foglalt kötelezettségen túl az új termékek,
  funkciók, új filozófiák folyamatos ismertetése, belső roadshow-kon való szakmai támogatás.
 • Magába foglalja a felmerülő igények, kérdések megválaszolását, prezentációk megtartását, aktuálisan érvényes
  fejlesztésekbe való bevonást, a termék bejelentés előtti fázisban való közös munkavégzés lehetőségét.
 • Külső – belső projektekben való aktív részvétel az SAP részéről.
 • Az aktuális üzleti igények, problémák
  megfogalmazódásakor az SAP megoldhatósági vizsgálatokkal, elemzésekkel, prezentációkkal segíti az ügyfelet.
 • Részvétel továbbképzési tervek kialakításában, a projektek ismeretében javasolt képzési témakörök meghatározásában.
 • Az SAP szakmai rendezvényein előadások megtartása, szakértői kerekasztal beszélgetéseken való megjelenés.
  Részvétel a Referencia Ügyfél Programban.

A MOL a régió legsikeresebb vállalata, és sikereihez minden bizonnyal hozzájárul az SAP-val való partnerség.

A Mol Rt.-ról
A MOL Közép-Európa vezető integrált olaj- és gázipari csoportja, egyúttal nettó árbevétele alapján Magyarország legnagyobb vállalata. A csoport fő tevékenysége a következő területeket foglalja magába:

 • kőolaj-, földgáz- és gáztermékek kutatása és termelése;
 • kőolaj-feldolgozás, -szállítás és -tárolás, kőolajtermékek szállítása, tárolása, disztribúciója, kis- és nagykereskedelme;
 • földgáz és egyéb gáztermékek importja, szállítása, tárolása és nagykereskedelme.

A MOL-csoport valamennyi alaptevékenységét illetően piacvezető Magyarországon. A MOL Rt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén és a Luxembourgi Értéktőzsdén is jegyzik. Az értékpapírokkal kereskednek a Londoni SEAQ International tőzsdén kívüli rendszerében is.