Az SAP információs rendszere segítségével az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap már több mint 27 000, “európai” dotáció iránti kérelmet regisztrált

PrágaAz SAP, amely a cseh piacon a vállalkozói felhasználói szoftverek legnagyobb szállítója, bejelentette, hogy az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap (Státní zemédélský intervenčny fond, SZIF) mellett működő mezőgazdasági kifizető ügynökség már két hónapja sikeresen működik az SAP által megvalósított információs rendszer segítségével. A projekt megrendelője a Cseh Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma volt.

A megvalósított információs rendszer, a “mySAP Business Suite” április 1. óta már a tényleges üzemelés fázisában van, és a kifizető ügynökségen belüli összes kulcsfolyamatot támogatja, amely összefüggésben van a csehországi mezőgazdasági gazdálkodók részére történő dotáció-kifizetésekkel az Európai Unió mezőgazdasági alapjaiból.

A kifizető ügynökség tevékenységének megkezdéséhez szükséges előfeltétel volt az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap auditálási-akkreditálási folyamatának befejezése, hogy a Cseh Köztársaságnak az Európai Unióhoz történt csatlakozása után az Alap szervezeti felépítése és informatikai felkészültsége megfeleljen a kifizető ügynökségre vonatkozó európai és országos mezőgazdasági jogszabályoknak. A 2004 januárjában megkezdődött akkreditálási folyamat április végén azzal fejeződött be, hogy a Cseh Köztársaság Pénzügyminisztériuma jóváhagyta az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap akkreditálását.

Ennek megfelelően 2004. május 3. óta az SAP információs rendszere lehetővé teszi a cseh gazdák dotáció iránti kérelmeinek regisztrálását a Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap információs rendszerében. Május 31-éig az információs rendszerben már több mint 27 000 (négy hét alatt beérkezett) kérés regisztrálására és feldolgozására került sor, például az SAPS (ún. területre vonatkozó egyszerűsített fizetési eljárás) szerinti dotációs intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek a Cseh Köztársaságban nyilvántartott olyan mezőgazdasági földterületek több mint 99 százalékát képviselik, amelyekre pénzügyi támogatást lehet kérni. A kifizető ügynökség már az idei évben körülbelül 27 milliárd cseh koronát fog az országos forrásokból és az Európai Unió mezőgazdasági alapjaiból a gazdálkodóknak juttatni.

“Egyedülálló rendszerrel rendelkezünk, olyannal, amelyet ma az Európai Unió korábbi tagállamainak már hosszabb idő óta tevékenykedő kifizető ügynökségei is irigyelnek tőlünk” – mondta Jan Höck, az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap igazgatója, amikor az akkreditált kifizető ügynökséget a kormány elnöke, Vladimír Spídl, valamint a parlamenti képviselők részére 2004. május 6-án bemutatta. “Az ügynökséget azonban nem hozták ezüsttálcán a részünkre. Óriási erőfeszítéseket kellett tennünk a sikeres megvalósítás érdekében. Munkatársaink a programozókkal együtt dolgoztak először az elemzéseken, majd a konkrét feladatok megvalósításán, az ellenőrzéseken, a rendszer próbáján stb. Ez többszáz munkaórát jelentett dolgozóink részére a napi tevékenységen túl, azonban ma elmondhatjuk, hogy az újonnan csatlakozott országok közül az egyetlenek vagyunk, amely zavartalanul működő akkreditált kifizető ügynökséggel rendelkezik. A legjobb bizonyíték erre az, hogy az első naptól fogva áradtak hozzánk a kérelmek a saját ügynökséggel nem rendelkeztek Szlovákiából is, és azokat is minden nehézség nélkül feldolgoztuk.”

Az SAP rekordidő, nem egészen 6 hónap alatt valósította meg a projektet, amely a Cseh Köztársaságban telepített legnagyobb felhasználói szoftverek közé tartozik. A projekt végrehajtása 2003 októberében kezdődött meg, és a projekt előkészítése és az információs rendszer folyamatára és műszaki megvalósítására vonatkozó átfogó koncepció kidolgozása az idei év kezdetére fejeződött be. A megvalósítás 2004. január 5-én kezdődött meg, a teljes rendszer pedig április elején kezdte meg működését. A létesítés során a Siemens Business Services és a Helika Expert (most Hexpert) voltak az SAP jelentősebb partnerei.

“Az Európai Unió részéről történő akkreditálás biztosítása miatt a sikeresen kialakított információs rendszert már néhány héttel az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtt át kellett adni” – mondta Martin Bednár, az SAP vezérigazgatója. A kifizető ügynökség információs rendszerének megvalósításában az SAP projektvezetése mellett néhány hónapon keresztül az SAP és a partnervállalatok több mint száz specialistája, valamint a Mezőgazdasági Minisztérium és az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap több mint száz dolgozója vett részt. Erőfeszítéseiknek köszönhetően a teljes megkívánt funkcionalitást sikerült biztosítani a rendelkezésre álló, rendkívül rövid határidőn belül.

Az IT médiák részére szükséges információs rendszerek struktúrája

A projekt kereteiben a legújabb mySAP Business Suite információs rendszer került leszállításra. A platform keretében az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap az SAP Enterprise Portal (SAP EP) információs rendszert a gazdákra vonatkozóan a külső portál támogatására, illetve a kifizető ügynökségi belső portál támogatására használja. Az SAP Customer Relationship Management (SAP CRM) információs rendszer lehetővé teszi a benyújtott kifizetési kérelmek regisztrálását, ellenőrzését és jóváhagyását, míg az SAP Public Sector – Collection and Disbursement (SAP PS-CD) rendszer segítségével történik a kérelmezők számláinak vezetése, a kifizetések bonyolítása, a felszólításokat elküldése stb. Az adatszolgáltatási terület funkcióit az SAP Business Warehouse (SAP BW) információs rendszer biztosítja, beleértve az Európai Unió részére szükséges kimutatások elkészítését, valamint az operatív és analitikai jelentéseket is. A teljes alkalmazási technológia az SAP Exchange Infrastructure (SAP XI) integrációs és kommunikációs infrastruktúrája alapján van integrálva.

SAP a Cseh Köztársaságban
Az SAP a Cseh Köztársaságban összesen 180 alkalmazottal rendelkezik. A vállalat 1992 óta szállít vállalati információs rendszereket. Jelenleg a Cseh Köztársaságban összesen 390 vállalat tartozik az SAP megrendelői közé. Az SAP a 100 legjobb vállalat ranglistájára felkerült cégek közül 59 részére szállít információs rendszereket. Az SAP legnagyobb megrendelői között van az Aliachem, a Ceská pojistovna (Cseh Biztosítóintézet), a Ceská sporitelna (Cseh Takarékpénztár), a Ceský Telekom, az Eurotel Praha, az ISPAT Nová Hut, a Léciva, a Cseh Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma, a Sazka, a Skoda Auto, a T-Mobil Czech Republic, a Transgas és mások. A világ 120 országában összesen több mint 22 600 vállalat használja az SAP 76 100 szoftverrendszerét. Az SAP a Cseh Köztársaságon kívül még a világ több mint 50 országában működik, és csaknem 30 ezer dolgozót foglalkoztat.