Az SAP felvásárolta az A2i üzletiszoftver gyártó vállalatot

A stratégiai fontosságú vállalatfelvásárlás teljes szervezetre kiterjedő terméktartalom-kezelési és adataggregációs képességekkel gazdagítja az SAP NetWeaver platformot

WALLDORF (Németország)

A megoldás lehetővé teszi az adatok globális szinkronizálását a fogyasztási cikkek piacán és a kiskereskedelemben

Az SAP AG (NYSE: SAP) ma bejelentette, hogy az SAP NetWeaver nyílt integrációs és alkalmazásplatform törzsadatkezelési képességeinek kibővítése érdekében gyakorlatilag teljes egészében megvásárolta a magánkézben lévő A2i szoftvercéget. Az akvizíció hátterében álló stratégia értelmében az SAP folyamatosan keresi és felvásárolja azokat a vállalkozásokat, amelyek megoldásaival innovatívabbá teheti termékkínálatát és hozzásegítheti ügyfeleit a speciális üzleti problémák kezeléséhez és ezáltal versenyképességük javításához. A megállapodás pénzügyi feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

Az 1993-ban alapított, Los Angeles-i székhelyű A2i Incorporated fejleszti és forgalmazza a teljes szervezetre kiterjedő termékadatkezelést, valamint a nyomtatott és elektronikus katalógusok készítését támogató, ágazatvezető xCat szoftvereket. A tranzakció révén az SAP átveszi a vállalat gyakorlott szakértői csapatát és a számos vertikális ágazatban (pl. az iparcikkek piacán, a gyártóiparban, az egészségügyben, a kiskereskedelemben és a gépkocsigyártásban) sikeresen használt, világszínvonalú megoldásait. Az SAP NetWeaver egységes platformfilozófiáját követve a jövőben az A2i xCat is az SAP NetWeaver csomag szerves részeként működik majd, mentesítve ezzel az ügyfeleket a különféle technológiaintegrációs projektek lebonyolításának feladata alól.

“Az akvizíció kitűnően szemlélteti, miként dolgozunk a piac legteljesebb és leginnovatívabb termékportfóliójának kiépítésén”- mutatott rá Henning Kagermann, az SAP AG elnök-vezérigazgatója. “Nem keresünk nagy akvizíciós célpontokat, és nem a piac- vagy ügyfélszerzés a célunk. Olyan kiegészítő technológiák felkutatására és megszerzésére törekszünk, amelyekkel cégünk még nem rendelkezik, vagy amelyeket csak jóval drágábban vagy lassabban tudnánk magunk kifejleszteni. Vezérelvünk, hogy ügyfeleink megbízható, stratégiai tanácsadójaként kielégítsük a teljes körűen integrált, komplett megoldások iránt jelentkező piaci igényt. Erre az akvizíciós stratégiára támaszkodva tudjuk tökéletesen integrálható megoldásokkal ellátni ügyfeleinket, hozzásegíteni őket a meglévő IT-beruházásaikban rejlő előnyök kiaknázásához, alacsony szinten tartani technológiai költségeiket és felgyorsítani számukra beruházásaik megtérülését.”

Az SAP NetWeaver, SAP Master Data Management (SAP MDM) 2004 őszi frissített változata tartalmazza majd először az újonnan megszerzett A2i xCat szoftverek képességeit. Az SAP MDM meglévő jellemzőit kiegészítő és kiterjesztő xCat segítségével a vállalatok megvalósíthatják a teljes szervezetükre kiterjedő terméktartalom-kezelés (PCM) átfogó támogatását, hatékonyabb adataggregációs és adatharmonizálási műveleteket hajthatnak végre, és mind az eladási, mind pedig a beszerzési oldalon fejlettebb webalapú elektronikus katalógusokat készíthetnek. A továbbfejlesztett megoldás a nagy teljesítményű keresés, az intelligens kép- és dokumentumkezelés, valamint a nyomtatott katalógusok összeállítása terén is vadonatúj funkciókat biztosít. Ezen túlmenően, a vertikális megoldások kialakítását ösztönző, jól megtervezett horizontális platform képességeit kamatoztatva az SAP az EAN.UCC szabványt, valamint az UCCnet és a Transora adattípusokat támogató, integrált globális adatszinkronizálási (GDS) megoldást is bevezet majd a kiskereskedelem és fogyasztási cikkek piacának szereplői számára.

A termék- és ügyféladatkezelés egypontos megoldásai helyett az SAP-hoz hasonlóan az A2i is mindig a nyílt tehnológiákra épülő platformok fejlesztését részesítette előnyben. Az akvizíció nyomán létrejövő innovatív megoldás bevált és méretrugalmas architektúrájával bármilyen jellegű törzsadat egyszerűen kezelhető. A sokféle vertikális célpiac szükségleteihez hozzáigazítható, kibővített SAP MDM megoldás harmonikusan belesimul a vállalat meglévő nagyvállalati környezetébe, megszünteti az adatok duplikálódását, valamint központosított beszállítói, ügyfél- és termékinformációkkal látja el a szervezet különböző pontjain működő többi alkalmazást.

“Az üzleti alkalmazások hatósugarának bővülésével párhuzamosan, gombamódra szaporodnak a nagyvállalati szervezeten belül az adatforrások”- mutatott rá Yvonne Genovese, a Gartner Research alelnöke és kutatási vezetője. “A következetes adatértelmezés hiánya azonban gátolja az üzleti folyamatok olajozott futását. A megtisztított adattömeg harmonizálása fokozza a hatékonyságot és lehetővé teszi az értéklánc szorosabbra fűzését, ugyanakkor a heterogén alkalmazáskörnyezet költségeit is szinten tartja illetve mérsékli a vállalat számára.”

“Az elmúlt 10 évben mindvégig olyan nagyvállalati terméktartalom-kezelő platform kidolgozására törekedtünk, amely az asztali alkalmazások egyszerűségét és hozzáférhetőségét nyújtja felhasználói számára”- jelentette ki Ariel Hazi, az A2i Incorporated alapítója és vezérigazgatója. “A hasonló törzsadatkezelési filozófiának köszönhetően az xCAT kitűnően illeszkedik az SAP kínálatába. Meggyőződésünk, hogy mind stratégiai elképzeléseinkre, mind pedig szakembereinkre és szoftvereinkre biztos és ígéretes jövő jár az SAP szervezetén belül.”