Az SAP nyílt vitát kezdeményez az RFID-ről és az adatvédelemről

Az RFID-alapú üzleti alkalmazások vezető szállítója párbeszédet javasol az adatvédelmi szervezetek, az informatikai cégek, a politikai csoportok és az üzleti világ képviselői között az ígéretes új technológiáról

BERLIN (Németország)Az SAP AG (NYSE: SAP) nyílt és nyilvános vitát kezdeményez a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) alkalmazásának előnyeiről és hatásairól. Az SAP RFID-technológia iránti elkötelezettségét tovább erősítő vitasorozat az érintettek közötti párbeszéd ösztönzésével próbálja eloszlatni a tévhiteket, tisztázni a véleménykülönbségeket és előmozdítani a közös álláspont kialakítását. A vitasorozat első rendezvényére tegnap került sor a vállalat berlini irodájában, vezető üzletemberek és politikai személyiségek részvételével.

Az RFID-adatokat az üzleti alkalmazásokkal összekapcsoló megoldások fejlesztésében piacvezető SAP a kezdeményezés keretében szeretne megoldást találni azokra az adatvédelmi problémákra, amelyek jelenleg akadályozzák a rádiófrekvenciás azonosítás széles körű elterjedését és ennél fogva a technológia továbbfejlődését is. A következő hónapokban a vállalat több RFID-fórumot is szervez az adatvédelmi szervezetek, az informatikai cégek, a különféle politikai csoportok, valamint az ágazat és az üzleti világ képviselői számára. Ezekre a rendezvényekre fontos szakmai események – pl. a Chicagóban 2005. március 7. és 10. között sorra kerülő National Manufacturing Week, vagy a 2005. március 10.-től 16.-ig tartó hannoveri CeBIT 2005 – alkalmával kerül majd sor.

A kezdeményezés részeként az SAP külön webfórumot indít az RFID-technológiával kapcsolatos kérdések megvitatására “SAP Community Web Forum” néven. A 2004. októberétől élő on-line fórumot felkereső ügyfelek, szállítók és más látogatók együttműködhetnek aktuális problémáik megoldásában és megoszthatják egymással tapasztalataikat.

Míg az RFID üzleti előnyeit tekintve általában széles körű az egyetértés az egyes ágazatok szereplői között, némelyek attól tartanak, hogy az új technológia sértheti a magánszférát. Az adatvédelmi szervezetek szerint az RFID túlságosan is kiszolgáltatja a vállalatoknak fogyasztóik személyes adatait, míg a technológia hívei azzal érvelnek, hogy az RFID elsősorban termékadatokkal dolgozik, a személyes adatok gyűjtéséhez pedig a cégeknek meg kell szerezniük a fogyasztók kifejezett és szabad beleegyezését. Az SAP tisztában van vele, hogy az RFID- technológiában érintett feleknek a szabványosítási testületek munkájának támogatásán túl is mindent meg kell tenniük az egyértelmű RFID-szabványok, valamint a világos fogyasztó- és adatvédelmi normák megteremtéséért.

“Az RFID, az adatvédelem és a biztonság olyan kérdések, amelyeket muszáj összefognia valakinek. Piaci pozíciójánál és hitelességénél fogva az SAP képes egy asztalhoz ültetni az érintetteket” – mutatott rá Claus Heinrich, az SAP AG igazgatótanácsának tagja. “Ahhoz, hogy az új technológia széles körben elfogadottá váljon, a vállalatoknak és a közvéleménynek is jól kell ismernie alkalmazásának előnyeit és hatását. Az SAP a jól informáltság és a bizalom légkörét kívánja megteremteni a piacon, lehetővé téve ezzel az RFID gyakorlatias szemléletű, felelős bevezetését. Ezért támogatjuk az érintettek közötti nyílt és folyamatos párbeszédet, és a problémák ágazati szabványok, elfogadott irányelvek és felelős társadalmi szerepvállalás útján történő rendezését. Továbbra is élen kívánunk járni az RFID-alapú üzleti alkalmazások lehetőségeinek kiaknázásában, ugyanakkor az ígéretes új technológiával kapcsolatos nyílt vitában is vezető szerepre törekszünk.”

Az RFID-elterjedésének előkészítése Az SAP 1998 óta vesz részt az RFID-kutatásokban illetve játszik úttörő szerepet az új technológia fejlesztésében. Az új kezdeményezés jól illeszkedik a különböző ágazati szereplők – pl. a vezető kutatóintézetek és a globális szervezetek által alapított EPCglobal Inc™ – szabványosítási programjainak támogatásához. Az SAP a szervezet elődje, az Auto-ID Center alapító tagja. 2003 márciusától aktív szerepet vállal a több mint 60 repülés- és haditechnikai, fogyasztásicikk- és gyógyszergyártó, valamint kiskereskedelmi vállalatot összefogó RFID Customer Council munkájában. Kormányzati szinten több európai és USA- beli, állami kezdeményezéssel életre hívott adatbiztonsági szervezet tagjaként működik közre a rádiófrekvenciás azonosításról folyó szakmai vitában.

Az SAP RFID-megoldásaival kapcsolatban az alábbi címen olvasható bővebb információ:

http://www.sap.com/solutions/business-suite/scm/rfid/newsevents/.