A német hadsereg sikeresen bevezette az SAP-t

Az SAP for Defense & Security ágazati megoldás végponttól végpontig terjedő logisztikai, pénzügyi irányítási és HR- támogatást biztosít a világ vezető védelmi szervezeteinek

BONNAz SAP AG (NYSE: SAP) bejelentése szerint a német hadsereget és a kapcsolódó polgári adminisztratív szervezetet magában foglaló Bundeswehr sikeresen telepítette a humántőke-gazdálkodás, a logisztika (azon belül az ellátásilánc-kezelés és a karbantartás), valamint a pénzügyi irányítás folyamatait támogató SAP for Defense & Security integrált ágazati megoldás elemeit. A Bundeswehr – amely az elsők között alkalmazza a megoldáscsomagot a mobil működés támogatására – az Egyesült Államok, Dánia és Új-Zéland fegyveres erőinek példáját követve kezdte meg az SAP megoldásának használatát. Az SAP for Defense & Security hatékonyabbá teszi a tervezést és a végrehajtást, biztosítja a készenléti adatok globális elérhetőségét, valamint magas szintű együttműködési és döntéselőkészítési képességeket bocsát a parancsnoki állomány rendelkezésére. Több mint 14 NATO-tagállam szoftverszállítója lévén az SAP egyedülállóan alkalmas a világ védelmi és biztonsági szervezetei által támasztott technikai követelmények kielégítésére.

Az SAP-technológia adja az alapját a Bundeswehr standard alkalmazásszoftverek bevezetését célzó (Standard Application Software Product Families, SASPF) modernizációs kezdeményezésének, amely az alapvető logisztikai és adminisztratív folyamatok átfogó integrálásával, mobil alkalmazások és decentralizált ERP-rendszerek bevetésével támogatja a bel- és külföldön szolgáló katonai egységek munkáját. Az éles harci műveletek során a Bundeswehr számára rendkívül fontos a kritikus információk átláthatósága és gyors elérése. E kihívásokra reagálva a Bundeswehr az SAP Mobil Infrastruktúra technológiával is kiegészítette rendszerét. Ez a megoldás a harctéri műveletek támogatását könnyíti meg a helyszínen bevetett katonai vezetők számára. Az SAP mobil technológiai infrastruktúrájával a hadtestparancsnokok a központosított vagy decentralizált ERP-rendszer közvetlen elérése nélkül hajthatják végre a különböző logisztikai és fontos adminisztratív műveleteket. A mobil kliens a hadművelet ritmusához igazodva – harcászati kommunikációs összeköttetésen keresztül – később szinkronizálható a rendszerrel. Ha egy katonai jármű meghibásodik és a parancsnok felhívja a szervizt, a szerelő mobil működésre felkészített laptopja segítségével felméri a problémát, meghatározza a szükséges javítást, azonosítja a legközelebbi parancsnoki központot és megrendeli az érintett alkatrészeket, hogy amikor a jármű a létesítménybe ér, azonnal meg tudják kezdeni a javítását és a lehető leghamarabb újra készen álljon a bevetésre.

“Szorosan együttműködtünk az SAP-val az SASPF projektben, és elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel” – jelentette ki Hans Herbert Schulz, a Bundeswehr dandártábornoka. “A közös stratégiai fejlesztési projekt, és azon belül a mobil funkciók kialakítása fontos szerepet játszott abban, hogy végül egyetlen, végponttól végpontig terjedő megoldás mellett döntöttünk. Az SAP for Defense & Security alkalmazáscsomagra épülő projekt keretében egy szervezetben integráljuk és ésszerűsítjük teljes működésünket, illetve biztosítjuk a katonai műveletek megtervezéséhez és irányításhoz szükséges funkciókat.”

Az SAP megoldásainak és mobil technológiájának bevezetésére az SAP és a Bundeswehr stratégiai fejlesztési partnerkapcsolata részeként került sor. Az együttműködés célja olyan funkciók kidolgozása, amelyek hatékonyabbá, rugalmasabbá teszik a logisztikai és adminisztratív folyamatok megtervezését illetve végrehajtását, és mobil technológiával elégítik ki a katonai feladatok és műveletek támasztotta követelményeket. A Bundeswehrnél már a közeljövőben SAP Mobil Infrastruktúrával és decentralizált ERP- rendszerekkel fogják támogatni az éles bevetéseket – és a megfelelő parancs-struktúra kialakítását, a személyzeti folyamatokat, az anyaggazdálkodást és a költségvetés-készítést segítő funkciókkal fokozzák az erőforrások felhasználásának hatékonyságát.

“Egy katonai feladat sikeres teljesítése gyakran a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználásán múlik” – mutatott rá az Egyesült Államok Légierejének nyugalmazott vezérőrnagya, John Barry, aki ma az SAP alelnökeként irányítja a vállalat globális Defense & Security programját. “A Bundeswehr által használt integrált SAP-megoldások támogatják a harci készenlét fenntartását, és javítják a szervezeten belüli információ- és tudásmegosztást. A mobil technológiának köszönhetően lehetővé teszik, hogy a bevetett erőforrások egységes, szoros kapcsolatot tartó csapatként működjenek együtt, ugyanakkor valós idejű képet adnak a helyszíni hadtestparancsnokoknak a rendelkezésükre álló erőforrásokról.”

Az SAP for Defense & Security
A mySAP Business Suite alkalmazásait testre szabott funkciókkal kiegészítő SAP for Defense & Security ágazati megoldás olyan katonai, biztonsági és non-profit szervezetek szükségleteit veszi célba, amelyek tevékenysége aszimmetrikus veszélyekkel, szigorú költségszabályozással és intenzív éles bevetésekkel jár. A világ számos katonai és biztonsági szervezetét támogató SAP for Defense & Security végponttól végpontig – a tüzelőállástól a gyári környezetig – terjedő megoldásokkal támogatja a szervizfolyamatokat, javítja a stratégiai döntéshozatal pontosságát, az erőforrások átláthatóságát és a nyereségességet. Az SAP NetWeaver integrációs és alkalmazásplatform nyílt architektúrájára épülő SAP for Defense & Security idő és költségtakarékos folyamatai gyakran emberéletek megmentéséhez segítik hozzá a felhasználó szervezeteket.