A világ vezető cégei az SAP-val fejlesztik termékinnovációs tevékenységüket

Az SAP segítségével a Kimberly-Clark Corporation és a Kaeser Kompressoren gyorsabban piacra léphetnek innovatív, új termékeikkel

WALLDORFAz SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette, hogy fontos ügyfelei – köztük az egészségügyi és testápolási termékeket gyártó Kimberly-Clark Corporation és a légtechnikai rendszereiről ismert Kaeser Kompressoren – az SAP termékfejlesztési- és bevezetési (New Product Development and Introduction, NPDI) keretrendszere segítségével fokozzák innovációs tevékenységük hatékonyságát és gyorsítják fel új termékeik piaci bevezetését. Az NPDI keretrendszer az SAP integrált vállalatirányítási (ERP) és üzleti megoldáscsomagjainak, valamint új kompozit alkalmazásainak funkcióit ötvözi.

A Deloitte Research 2004 márciusában közölt, “Innováció mesterfokon” (Mastering Innovation) c. tanulmánya szerint a gyártócégek új termékeiket tekintik a bevételnövelés elsődleges forrásának. A kutatási adatok azonban azt mutatják, hogy az újonnan bevezetett fogyasztási cikkek az esetek 75 százalékában megbuknak, és a gyártóvállalatok kevesebb mint egyharmada érzi úgy, hogy hatékonyan kézben tudja tartani termékfejlesztési és – bevezetési folyamatait. Ezt az üzleti szükségletet felismerve az SAP úgy döntött, hogy a gyakorlatban bevált funkciókat egy csomagban bocsátja a termékeik hatékonyabb és gazdaságosabb bevezetésére törekvő vállalatok rendelkezésére.

Az SAP NPDI-keretrendszere a piaci lehetőség felfedezésétől kezdve a tényleges piacra lépésig, a termékfejlesztés és -bevezetés teljes folyamatát lefedi. A keretrendszer öt kiemelt területet támogat: a termékinnováció menedzselését, a projektirányítást, a termékfejlesztést, a gyártást, az értékesítés felfuttatását és a marketinget. A termékinnováció menedzselése terén nyújtott képességekkel a vállalatok könnyebben tudják azonosítani a piaci lehetőségeket, kidolgozni az új ötleteket és koncepciókat, valamint kiválasztani a megvalósításra leginkább érdemes projektet. A projektirányítási képességek segítenek betartani az NPDI-projekt ütemezését és optimálisan felhasználni az értékes emberi és pénzügyi erőforrásokat. A termékfejlesztési képességek pontosan definiált termékké alakítják a kiinduló koncepciót. A gyártási és az értékesítést felfuttató képességek gondoskodnak róla, hogy az új termékek jól illeszkedjenek az ellátási láncba és a gyártási folyamatba, a marketingfunkciók pedig a piaci bevezetéssel is összehangolják a fenti tevékenységeket.

A Kaeser Kompressoren a sűrített levegő előállítását, kezelését és kibocsátását támogató termékei, szolgáltatásai és komplett rendszerei sikeres tervezését és globális értékesítését kívánja javítani az SAP megoldására épülő innovációs folyamattal.

“Termékfejlesztési folyamataink sikere szempontjából kritikus tényező, hogy jól tudjuk kezelni a különböző országok helyi vállalataitól kapott ötleteket és azok gyakorlati megvalósítását” – magyarázta Falko Lameter, a Kaeser Kompressoren informatikai vezérigazgató-helyettese. “Ezzel együtt rövidülnek a termékéletciklusok és mind speciálisabbá válnak a helyi igények, ami nagyobb gyorsaságot, hatékonyságot és piaci tájékozottságot igényel a globális innovációs folyamatban. Az SAP segítségével olyan platformhoz jutottunk, amely meglévő IT- beruházásainkat fenntartva teszi elérhetővé számunkra a globális piac ügyfelei által leginkább keresett termékek és szolgáltatások költséghatékony fejlesztéséhez és értékesítéséhez szükséges, új képességeket.”

A Business Week magazin nemrég közzétett jelentésében* vezető innovátorként említett Kimberly-Clark nagy hangsúlyt fektet egészségügyi és testápolási termékei állandó megújítására.

“A költségek leszorításával már nem lehet a versenyelőnyt fenntartani – a folyamatos innovációval viszont igen” – mutatott rá Cheryl A. Perkins, a Kimberly-Clark alelnöke és műszaki vezérigazgató-helyettese. “A termékéletciklus rövidülésére reagálva cégünk az SAP-val együttműködve vezeti be környezetében a stratégiai fontosságú új termékek piaci bevezetésének felgyorsítására alkalmas ötlet- és portfólió-menedzselési alkalmazásokat.”

Az SAP keretrendszere a mySAP ERP és más mySAP Business Suite alkalmazások, valamint bizonyos SAP xApps kompozit alkalmazáscsomagok funkcióit hasznosítja. Valamennyi megoldás az SAP NetWeaver platformra épül.

Az SAP xApp Product Definition (SAP xPD) és SAP xApp Resource and Portfolio Management (SAP xRPM) alkalmazások segítségével a vállalatok úgy azonosíthatják a piaci lehetőségeket és generálhatják az új ötleteket, koncepciókat, hogy fejlesztési portfóliójuk alakítása közben figyelembe veszik az aktuális üzleti stratégiát és erőforráskorlátokat.

Az NPDI-keretrendszert támogató üzletiintelligencia-képességek révén a vezetőség bármikor tájékozódhat a működésre és a költségekre vonatkozó fontos információkról. A megoldás a szerepkör-alapú portálok előnyeit is hasznosítja.

“A termékinnováció tökéletesítését kikényszerítő piaci nyomás fejlettebb alkalmazások beszerzésére ösztönzi a vállalatokat” – jelentette ki Kevin O’Marah, az AMR kutatóintézet 2004. szeptember 28-án megjelent kutatási beszámolójában. “Azokat a szállítókat, amelyek nem sajnálták az időt a megfelelő ágazatspecifikus szakértelem és folyamatismeret megszerzésére… biztos befutóknak tekinthetjük. O’Marah azt is megállapította, hogy az SAP “megelőzte a mezőnyt”, és a vállalat termékfejlesztési és -bevezetési folyamathoz nyújtott támogatása “az ERP- gerincre épül, és maximális mértében figyelembe veszi az ügyfelek visszajelzéseit”.

“A vállalatok szeretnék minél hamarabb kézzel fogható termékekké alakítani innovatív ötleteiket, de azt is legalább ennyire fontosnak tartják, hogy hatékonyan tudják bevezetni új termékeiket a globális piacra” – mutatott rá Claus Heinrich, az SAP AG igazgatótanácsának tagja. “Az SAP NetWeaverre épülő mySAP Business Suite megoldások és SAP xApp alkalmazások felhasználói végponttól végpontig kézben tarthatják a termékfejlesztés és – bevezetés folyamatát, a piaci bevezetés, a tényleges üzleti értékteremtés és a tömegtermelés átfutási idejének felgyorsításával pedig nagy mértékben javíthatják üzletmenetük hatékonyságát.”

* “The Search for Tomorrow”, Business Week, 2004. október 11.