Az SAP adaptív gyártási funkcióival maximális teljesítményt érhetnek el a vállalatok

Az új adaptív gyártási funkciók hozzásegítik az SAP ügyfeleit – köztük a Dow Corningot és a Rexamot – a valós környezeti viszonyokhoz rugalmasan igazodó működéshez

SAN DIEGO (Kalifornia állam, USA)Az SAP gyártástechnológiai partnerprogramja valós idejű információtovábbítással fokozza az üzleti reagálókészséget

Az SAP AG (NYSE: SAP) piacvezető integrált vállalatirányítási szoftvere, a mySAP ERP új és továbbfejlesztett funkciói hozzásegítik a vállalatokat gyártási tevékenységük hatékonyabb irányításához. Az üzemekben, műhelyekben zajló folyamatok átláthatóságát fokozva támogatják a selejtmentes gyártás (lean manufacturing), a nyomon követés (track and trace), a hat szigma (six sigma) minőségügyi rendszer és a szabálykövető gyártás (compliant manufacturing) elveinek megvalósítását. Az SAP adaptív gyártási koncepciójához illeszkedő funkciók jobb reagálókészséget és átláthatóbb üzleti működést biztosítanak, és így nagyobb teljesítményhez juttatják a vezető gyártóvállalatokat – köztük pl. a Dow Corningot és a Rexamot. Az SAP ma arról is beszámolt, hogy sikeresen elindította gyártástechnikai partnerprogramját, amelynek célja a gyártótevékenység műszaki alapját biztosító stabil szoftverszállítói háttér kiépítése. A bejelentésekre San Diegó-ban, az október 10. és 13. között megrendezett APICS konferencián került sor.

Az SAP adaptív gyártási funkcióival maximális teljesítményt érhetnek el a vállalatok
Az új adaptív gyártási funkciók hozzásegítik az SAP ügyfeleit – köztük a Dow Corningot és a Rexamot – a valós környezeti viszonyokhoz rugalmasan igazodó működéshez
Az SAP gyártástechnológiai partnerprogramja valós idejű információtovábbítással fokozza az üzleti reagálókészséget
SAN DIEGO (Kalifornia állam, USA), 2004. október 11. – Az SAP AG (NYSE: SAP) piacvezető integrált vállalatirányítási szoftvere, a mySAP ERP új és továbbfejlesztett funkciói hozzásegítik a vállalatokat gyártási tevékenységük hatékonyabb irányításához. Az üzemekben, műhelyekben zajló folyamatok átláthatóságát fokozva támogatják a selejtmentes gyártás (lean manufacturing), a nyomon követés (track and trace), a hat szigma (six sigma) minőségügyi rendszer és a szabálykövető gyártás (compliant manufacturing) elveinek megvalósítását. Az SAP adaptív gyártási koncepciójához illeszkedő funkciók jobb reagálókészséget és átláthatóbb üzleti működést biztosítanak, és így nagyobb teljesítményhez juttatják a vezető gyártóvállalatokat – köztük pl. a Dow Corningot és a Rexamot. Az SAP ma arról is beszámolt, hogy sikeresen elindította gyártástechnikai partnerprogramját, amelynek célja a gyártótevékenység műszaki alapját biztosító stabil szoftverszállítói háttér kiépítése. A bejelentésekre San Diegó-ban, az október 10. és 13. között megrendezett APICS konferencián került sor.

“Napjainkban számos gyártócégénél komoly gondot jelent a gyárak és az üzleti szervezet közötti kapcsolat hiánya, ami gátolja az ügyfelek igényeinek, valamint a piaci kereslet és kínálat váratlan változásainak rugalmas követését” – jelentette ki Dan Miklovic, a Gartner alelnöke és gyártóipari kutatásokért felelős igazgatója. “Ha integrálni tudjuk a gyártótevékenységet az üzleti szervezettel és az ellátási lánc folyamataival, a gyártólétesítmények rugalmasan bekapcsolódhatnak a keresletvezérelt ellátási lánc működésébe.”

Az új és továbbfejlesztett gyártástámogató képességek az SAP információs “vezérlőpultjait” is hasznosítják

Az SAP több mint 150 globális végfelhasználó visszajelzése alapján fogott hozzá, hogy az információtovábbítás késedelmi idejének minimumra szorítása érdekében szoftvereivel próbáljon szorosabb összhangot teremteni a gyártási és üzleti folyamatok között. A vállalat a következő hat terület fejlesztését állította a középpontba: selejtmentes gyártás, hat szigma minőségügyi rendszer, szabálykövető gyártás (a 21 CFR Part 11 szabvány szerint), teljesítménymenedzselés és rádiófrekvenciás azonosítás (RFID). A mySAP ERP-be ágyazott képességek integrált platformot biztosítanak az ügyfelek számára gyártási és üzleti működésük szoros összekapcsolásához.

Az SAP 2004 májusában bemutatott információs “vezérlőpultjainak” (information dashboard) gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban jelenleg zajlanak a kísérleti projektek. A különböző forrásokból származó információkat az SAP NetWeaver™ platform segítségével konszolidáló portálalapú felhasználói felületek elősegítik a jobb együttműködést és biztosítják a gyártásban dolgozók számára a megalapozottabb döntéshozatal lehetőségét. Az induló fázisban az SAP a gyárigazgató, valamint a gyártási, karbantartási és minőségügyi vezető szerepkörét vitte be a rendszerbe.

Gyártástechnológiai partnerprogram a gyártótevékenység szoftverkörnyezetének megteremtéséhez Az SAP gyártástechnológiai partnerprogramja a sikeres “Powered by SAP NetWeaver” kezdeményezés kiterjesztéseként olyan gyártási szoftverkörnyezet kialakítását célozza meg, amely képes mérsékelni a gyártási és vállalatirányítási megoldások összekapcsolásának integrációs költségeit. Az SAP arra próbálja ösztönözni a többi megoldásszállítót, hogy technológiáikat az SAP NetWeaver platformon fejlesztve tegyék lehetővé ügyfeleik számára az együttműködő gyártási folyamatok kialakítását. Négy vállalat – a TechniData AG, az NRX, a Lighthammer és a Vendavo – már tanúsítást szerzett az SAP NetWeaver platform alkalmazására, további 14 cég tanúsítása folyamatban van, más szállítókkal pedig előkészítő tárgyalások folynak. Az SAP azt tervezi, hogy célzott szemináriumokon ismerteti meg partnereit alkalmazkodó gyártási stratégiájával, és velük együtt építi ki a hatékony gyártótevékenység szoftverkörnyezetét.

Az SAP ösztönzi az S95-ös szabvány alkalmazását

Az ISA S95 interoperabilitási szabvány széles körű alkalmazását támogató programja részeként az SAP nemrégiben globális végfelhasználókból, alkalmazásszállítókból és stratégiai szemléletű tanácsadócégekből álló csoportot hívott össze, hogy egységes prioritás-programot dolgozzanak ki a szabvány elterjesztésére és közösen határozzák meg az S95 fejlesztési ütemtervét. Tizenkét ügyfél és 12 megoldásszállító több mint 30 képviselője vett részt a munkában. A visszajelzések alapján az SAP további beágyazott képességeket épít majd be az SAP NetWeaver exchange infrastruktúrájába. Ezek a funkciók várhatóan 2005-ben lesznek elérhetők, és az integrációs költségek mérséklésével komoly megtakarítást biztosítanak majd a teljes rendszerköltség (TCO) terén.

Az SAP üzleti értékhez juttatja a különféle ágazatok vezető gyártóvállalatait

Az SAP gyártási megoldásai máris számottevő üzleti értékhez juttatják a folyamatelvű (process manufacturing) és az egyedi gyártás (discrete manufacturing) szereplőit.

“Világszínvonalú üzleti folyamatokat szeretnénk alkalmazni gyártásunkban és ellátási láncunk minden pontján” – nyilatkozta Paul Martin, a világ legnagyobb alumíniumdoboz-gyártója, a Rexam alelnöke és informatikai vezérigazgató-helyettese. “Az SAP gyártási megoldásainak köszönhetően a korábban csak dolgozóink fejében meglévő adatok ma az üzemek SAP-képernyőin is megjeleníthetők. Így az embereknek ma már csak a megszokottól eltérő eseményeket, a kivételeket kell kezelniük.”

“Szeretnénk a gyártás szintjén megvalósítani a döntéshozást” – mutatott rá Lori Schock, a Dow Corning globális beszerzési vezetője. “Üzemeinkben gyártási információs vezérlőpultokat telepítve el tudjuk juttatni a helyi dolgozókhoz a gyors döntéshez szükséges szerepkör-alapú információkat, riasztásokat és teljesítménymutatókat. Emellett az egyes termékcsoportok felelősei is megkapják azt az áttekintést és tájékoztatást, amelyre támaszkodva költséghatékony döntéseket hozhatnak az ellátási lánccal kapcsolatban. Akárhonnan is nézzük, ezzel a megoldással mindenki nyer. Az SAP S95 szabvány iránti elkötelezettsége folytán gyártásirányítási (MES) és automatizációs rendszereink integrálásakor úgy férhetünk hozzá a szükséges valós idejű információkhoz, hogy közben az egységes üzenetátvitelnek köszönhetően, minimális szinten tarthatjuk a rendszerillesztés költségeit. Ez a lehetőség teljes rendszerköltségünket is mérsékli.”

Jelenleg világszerte több mint 12 000 ügyfél használja az SAP gyártási funkcióit a gyártástervezés és – irányítás, a minőségügy, a karbantartás-menedzsment, valamint a környezetegészség és -biztonság (EHS) területén. Az SAP az integrált gyártástechnológiai alkalmazások egyik legnagyobb globális szállítója.

“Az alkalmazkodó gyártás területén jelenleg a valós környezeti viszonyok rugalmas követését tekintjük a legfontosabb szempontnak” – hangsúlyozta Claus Heinrich, az SAP AG igazgatótanácsának tagja. “A valós körülményekhez igazodó gyártási környezet kialakításában az jelenti a legnagyobb akadályt, hogy a különálló alkalmazások nem képesek érzékelni az emberektől, IT-rendszerektől és fizikai objektumoktól feléjük érkező valós idejű információkat, és nem tudnak az aktuális üzleti feltételeknek megfelelően reagálni rájuk. Az alkalmazkodó gyártási stratégia jegyében született megoldások sikeresen orvosolják ezt a problémát.”

* Az FDA 21 CFR Part 11 az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyező hatóság, az FDA előírása, amely az elektronikus feljegyzések és aláírások használatát szabályozza a gyártási folyamatokban. A gyógyszertermékek számának utóbbi években megfigyelhető jelentős növekedése szükségessé tette az Egyesült Államokban az egészségügyi szektor és a gyógyszergyártás szövetségi szabályozásának szigorítását. Az FDA a vizsgálandó termékek mennyiségének ugrásszerű bővülésére reagálva dolgozta ki az FDA 21 CFR Part 11 normáit.

Az SAP gyártóvállalatok számára kidolgozott megoldásai
A gyártótevékenységet folytató vállalatok egészen a kezdetektől fogva, tehát több mint 30 éve jelen van az SAP ügyfélkörében. Jelenleg 12 000-nél is több kis-, közép- és nagyvállalat veszi igénybe az SAP speciális szükségletekre szabott megoldásait a legkülönfélébb ágazatokban: pl. repüléstechnika, hadiipar, gépkocsigyártás, vegyipar, fogyasztási cikkek gyártása, építőipar és épületüzemeltetés, csúcstechnológia, ipari gép- és alkatrészgyártás, élettudományok és gyógyszergyártás, malomipari termékek, bányászat, olaj- és gázszektor. Az SAP egyedülállóan kiterjedt és mélyreható ágazatspecifikus szakértelmét hasznosító gyártóipari megoldások lehetővé teszik a tervezés, a gyártás és az ellátási lánc folyamatainak zárt rendszerű összekapcsolását, ily módon hozzásegítik a gyártóvállalatokat gyártótevékenységük, termékéletciklusaik, beszállítói és ügyfélkapcsolataik, emberi erőforrásaik és pénzügyeik eredményes kezeléséhez. Az SAP NetWeaver nyílt architektúrájára épülő alkalmazások támogatják a bevált gyártási gyakorlatot és lehetővé teszik a vállalatok számára az új technológiák és módszerek – pl. a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), az alkalmazkodó gyártás és az alkalmazkodó ellátásilánc-hálózatok – bevezetését.