Az SAP segít felgyorsítani a médiavállalatoknak az apróhirdetések közlését

A The Washington Post közreműködésével kifejlesztett új alkalmazás segítségével a kiadóvállalatok ésszerűsíthetik kritikus üzleti folyamatukat

AMSZTERDAMAz SAP AG (NYSE: SAP) SAP for Media ágazati megoldáscsomagjának új alkalmazásával a lapkiadó vállalatok – fontos üzleti folyamatukat ésszerűsítve – a megrendeléstől a fizetésig kézben tarthatják az apróhirdetések közlésének folyamatát. Az SAP® Classified Advertising Management olyan átfogó, call centeres alapokra épülő megoldás, amely egyetlen szabványos felületen egyesíti a szöveges és képes apróhirdetésekhez kapcsolódó, hagyományosan több szoftverrel végzett tartalomkezelési és üzleti folyamatokat. Az alkalmazást a The Washington Post szerkesztőségében finomra hangolták és tesztelték, ahol várhatóan 2005 derekán kezdik majd használni az éles napi működésben. A globális piacon 2005-től kapható SAP Classified Advertising Management jól kiegészíti az SAP korábbi reklámkezelő szoftvereit. A bejelentésre az október 11. és 14. között megrendezett IfraExpo 2004 szakvásár keretében, Amsterdamban került sor, ahol az SAP működés közben is bemutatta az új alkalmazást az érdeklődőknek.

Az apróhirdetésekkel is foglalkozó médiatársaságoknak a lehető legtöbb ügyfelet kell kiszolgálniuk minél rövidebb idő alatt, és több folyamatot kell párhuzamosan futtatniuk ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a szigorú hirdetésfeladási határidőknek. A tervezési és pénzügyi munkafolyamatokat szorosan integráló SAP Classified Advertising Management “egykapus” megoldást biztosít a reklámmunkatársak és a call center dolgozói számára a teljes folyamat kezeléséhez, ami komoly előnyt jelent az időérzékeny telefonos ügyfélkommunikáció során.

A könnyen kezelhető alkalmazás funkcionalitása a teljes munkafolyamatot lefedi: a szöveges és képes apróhirdetési reklámhelyek értékesítését, a megrendelések feldolgozását és a hirdetések megfelelő kiadványhoz/lapszámhoz rendelését éppúgy, mint a tartalomkészítést, az elrendezés megtervezését (a grafikák és fotók elhelyezését) és a tartalom nyomdai kivitelező rendszerre küldését, vagy az elszámolást és a hirdetés próbanyomatát is tartalmazó ügyfélszámla elkészítését.

Az SAP Classified Advertising Management segítségével a médiatársaságok egy alkalmazásban foghatják össze az apróhirdetések kezelésével kapcsolatos összes folyamatot, így csökkenthetik környezetükben a karbantartást igénylő interfészek és különálló rendszerek számát, valamint lefaraghatják teljes rendszerköltségüket (TCO). Az alkalmazás standard interfészeket biztosít a különböző szállítók nyomdai rendszereihez.

Az SAP a The Washington Post üzleti folyamatai alapján dolgozta ki apróhirdetés-kezelő megoldását. Az amerikai napilap 2003 novemberében kezdte meg az új alkalmazás tesztelését.

“Azért választottuk az SAP megoldását, mert integrált reklámozási filozófiája lehetővé teszi számunkra a teljes folyamat hatékonyabb kézbentartását” – mutatott rá Mike Clurman, a The Washington Post operatív alelnöke. “A bevezetést követően az új rendszer gyakorlatilag valamennyi korábbi apróhirdetés-kezelő rendszerünket kiváltja, ésszerűsíti folyamatainkat, és stabil alapokat teremt a jövőbeni IT-projektekhez. Nagy örömünkre szolgál, hogy a fejlesztési fázisban közreműködve magunk is hozzájárulhattunk az egyedi, ágazat-specifikus alkalmazás kereskedelmi bevezetéséhez.”

Az alkalmazás az SAP for Media csomagban már jó ideje elérhető ügyfél-interakciós központ funkcióira épül. A tranzakciók kezelését támogatató központ átfogó képet ad a reklámmunkatársaknak az ügyféladatokról és a megrendelésekről, valamint kiterjedt funkcionalitást biztosít számukra az ügyféltörténet és az ügyfélprofil követéséhez. További képességei közül említést érdemel az automatikus telefonos disztribúció, a számítógépes telefónia támogatása, és a kapcsolt értékesítési (up-selling) lehetőségek automatikus jelzése. Az adminisztrációs munkatársak bármikor ellenőrizhetik az aktuális díjszabást, az egyes ügyfelek hitelkereteit, becsléseket készíthetnek a megrendelésekkel kapcsolatban és többféle fizetési módszert is kezelhetnek.

A reklámértékesítés, az ügyfélszerzés és a határidő-követés támogatása mellett az SAP Classified Advertising Management a nyomtatott sajtót és az internetet egyaránt lefedő, rugalmas, többcsatornás médiaprogramok kidolgozását is lehetővé teszi a call center munkatársai számára. Az alkalmazás más funkciói segítségével az egyéni és üzleti felhasználók (pl. ingatlanügynökségek vagy használt autójukat értékesíteni kívánó magánszemélyek) reklámügyintéző bevonása nélkül, az interneten is feladhatják apróhirdetéseiket. Az apróhirdetések on-line megrendelésén és megfogalmazásán túl az ügyfelek a számlázási és költséginformációkat is ellenőrizhetik, valamint on-line illetve nyomtatott apróhirdetéseik megjelenési időpontjait is beállíthatják.

“Az SAP Classified Advertising Management mellett döntő médiavállalatok ésszerűsíthetik az apróhirdetések közlésének komplex és időérzékeny folyamatát” – nyilatkozta Manfred Gaertner, az SAP AG média-ügyfelekért felelős alelnöke. “Anélkül végezhetik ezt a kulcsfontosságú tevékenységet, hogy közben figyelmen kívül hagynák a fontos adatokat, órákat töltenének adminisztrációval, vagy elszalasztanák az értékes üzleti lehetőségeket. Ily módon fokozhatják működésük hatékonyságát, és nagymértékben javíthatják az üzleti és magánügyfeleknek nyújtott szolgáltatás minőségét.”

Az SAP for Media
Az ágazatspecifikus SAP for Media megoldáscsomag a műsorszóró vállalatok, lapkiadók, szórakoztatóipari vállalatok, valamint reklám- és hírügynökségek egyedi szükségleteinek megfelelő, testre szabott funkciókkal egészíti ki a mySAP Business Suite alkalmazásait. A világszerte 546 ügyfél által használt csomag egyedi megoldásokat kínál a szellemi tulajdon, a reklámtevékenység, a termékfejlesztés, a médiaértékesítés és a disztribúció kezeléséhez. Az SAP NetWeaver platform nyílt architektúrájára épülő SAP for Media segítségével a vállalatok kihasználhatják az új technológiák előnyeit, idejében élhetnek a piaci lehetőségekkel és naprakészen követhetik azokat gyors és mélyreható változásokat, amelyeket az internet, az on- line kiadványszerkesztés és a digitális műsorszórás megjelenése indított el a modern médiaszektorban.