Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója, az év menedzsere

Január 6, 2005 által SAP News 0

BusinessWeekJanuár 10-én megjelenő számában a BusinessWeek többek között Henning Kagermannt, az SAP vezérigazgatóját is az év legjobb menedzserévé választotta. A cikk kiemeli, milyen sikeresen kormányozta Kagermann 2004-ben az SAP hajóját a technológiai piac viharos vizein. Részben az ő költségtakarékossági törekvéseinek köszönhető, hogy az SAP várhatóan 20 százalékkal magasabb profitról tud beszámolni 2004-re nézve, mint egy évvel korábban.

Kagermann példájából ítélve a jó vezetés titka az előrelátó gondolkodás, az ötletek pontos kivitelezése és persze némi szerencse – az SAP első embere egyiknek sem volt híján az elmúlt évben. Biztos kezű irányítása mellett az SAP nem csupán túlélte a technológiai lufi kipukkadását, hanem megerősítette vezető pozícióját a számviteli, értékesítés- és gyártásirányítási szoftverek globális piacán. Kagermannt dicséret illeti azért is, hogy sikerült szinten tartania az SAP költségeit és kielégítenie a költségérzékeny ügyfelek igényeit a recesszió idején. Feladatát váratlanul megkönnyítette az Oracle elhúzódó PeopleSoft-akvizíciója, hiszen számos, az ügylet kimenetele miatt aggódó ügyfél átpártolt régi szállítójától a stabil SAP-hoz. Az is segített, hogy Kagermann irányítása alatt az SAP ismét az ágazat tisztességes piaci közvetítőjévé vált. Ahelyett, hogy ügyfeleit saját termékeihez láncolná, olyan eszközökhöz juttatja őket, amelyekkel szerves egésszé tudják formálni a versenytárs szoftvercsomagokat.

Elemzői előrejelzések szerint az SAP árbevétele – az Oracle-nél prognosztizált 8 százalékos értéket meghaladva – további 10 százalékkal fog bővülni az idén. Ekkora sikerhez pedig már biztosan nem elegendő csupán a szerencse, állapítja meg a Business Week.