AZ EFMA, a Mannheimi Egyetem és az SAP által készített tanulmány szerint Európa lakossági bankjainak harmada nem képes stratégiai céljainak elérésére

Párizs, FranciaországEurópa, a Közel-Kelet és Afrika 21 országának 42 lakossági bankjára kiterjedő felmérés szerint a nagyobb európai lakossági bankok több mint egyharmada nem képes stratégiai ígéreteinek teljesítésére jelenlegi informatikai rendszerük gyengesége miatt. Az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (EFMA), a Mannheimi Egyetem és az SAP AG (NYSE: SAP) által készített tanulmány közép- és felsővezetők körében végzett, a vállalatok alapvető banki képességeinek aktuális állapotát az elkövetkező három évre szóló várakozásokkal összehasonlító önértékelési felméréseken alapul. A március 22-23-án Párizsban rendezett 27. EFMA Kongresszus kapcsán megjelentetett tanulmány a következő megállapításokat teszi:

  • Az informatikai rendszerek létfontosságúak a versenyképesség szempontjából. Meglepő módon a felmérésben szereplő bankok egyharmada nem képes stratégiai céljai elérésére jelenlegi informatikai rendszereik gyengesége miatt. Ugyanakkor a következő három évben informatikai rendszereik fejlesztését tervezik a stratégiai versenyelőny megszerzése érdekében.
  • A növekedési stratégia hasznot eredményez. A felmérésben szereplő bankok közel 90%-a a bevétel-növelési stratégiákat részesíti előnyben a költségcsökkentés helyett. A kezdeményezések között első helyen szerepel a keresztértékesítés és új ügyfelek szerzése.
  • Nagyobb üzleti intelligencia befolyással van az ügyfélkezelés sikerére. Továbbra is az ügyféladatok tervezése, rendelkezésre állása és elemzése jelenti a legnagyobb kihívást, míg az üzleti információszerzés és ellenőrzés négyszeres növekedést jelentenek a bank jelenlegi és elvárt képességei között.
  • A bankok gyorsítani akarják a reakcióidejüket. A bankok a megfelelő ügyfél megfelelő időben történő megkeresésére fognak összpontosítani, az automatizálás segítségével pedig jelentős előrelépéseket terveznek a működés területén.

A lakossági bankokról szóló, 2003-ban készült első tanulmány hatására az EFMA csatlakozott a Mannheimi Egyetem és az SAP legújabb kezdeményezéséhez, melynek célja az iparági kihívások, trendek és követelmények azonosítása.

„Nagyon tetszik nekem ebben a tanulmányban, hogy a bankárokat kérdeztük meg arról, hogy mennyire tudják betartani ígéreteiket. Őszintén szólva, az eredmény nem túl bíztató” – nyilatkozta Karel De Boeck, a Fortis Bank vezérigazgatója, és az EFMA igazgatótanácsának elnöke. „A jelentés szerint az ügyfélközpontú működés elérése nem csupán elhatározás kérdése, és felveti a kérdést: Mit jelent az „ügyfélbank” kifejezés a bank képességei szempontjából?”

„Erőik és szakértelmük egyesítésével az SAP és az EFMA nagy horderejű tanulmányt készítettek, mely betekintést enged a lakossági bankszektor jelenlegi és jövőbeli állapotába” nyilatkozta Richard Lowrie, az SAP AG bankstratégiai üzletágának igazgatója. Ennek segítségével az SAP jobban megértheti, hogy miként segítheti a bankokat a jelenlegi képességeik és stratégiai céljaik között álló akadályok legyőzésében. Az információk az SAP banki megoldások következő generációjának további újításaiban jelennek majd meg.”

A „EMEA Lakossági Bankok Felmérése” című tanulmány elérhető a www.efma.com/efmasapstudy internetes honlapon.

A jelen dokumentumban szereplő kijelentések, melyek nem minősülnek történelmi ténynek, olyan előremutató megállapítások, melyek az USA 1995-ös magánértékpapírok kereskedelmét szabályozó reformtörvénye hatálya alá tartoznak. Az SAP-vel kapcsolatban használt „feltételez”, „hisz”, „becsül”, „vár”, „előre jelez”, „szándékozik”, „lehet”, „tervez”, „projekt”, „jósol”, „kell”, és „fog” és hasonló kifejezések ilyen előremutató megállapodásnak minősülnek. AZ SAP nem vállal kötelezettséget az előremutató megállapítások nyilvánosan történő frissítésére vagy felülvizsgálatára. Az előremutató megállapítások többféle kockázatot és bizonytalansági tényezőt hordoznak magukban, melyek következtében a valóságos eredmények eltérhetnek a várakozásoktól. Az SAP jövőbeli pénzügyi eredményeit befolyásoló tényezők részletes leírása az SAP az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletén található aktáiban található, beleértve az SAP 20-F nyomtatványon benyújtott legfrissebb éves jelentését. Figyelmeztetjük az olvasót, hogy ne tulajdonítson indokolatlan jelentést az említett előremutató megállapításoknak, melyek kizárólag a megjelenés pillanatában érvényesek.

További információ az SAP termékeiről:

Global Customer Center: +49 180 534-34-24