Az SAP a Retek felvásárlásával erősíti vezető pozícióját

Az SAP és a Retek együttes szakértelme és megoldáskínálata a funkcionalitás, a szolgáltatások és az integráció új szintjét honosítja meg a globális kiskereskedelmi értékláncban, és ezzel értékes előnyhöz juttatja a kiskereskedelmi vállalatokat

Walldorf (Németország)Az SAP AG (NYSE: SAP) és a Retek Inc. (NASDAQ: RETK) mai bejelentése szerint az SAP észak-amerikai leányvállalata, az SAP America Inc. végleges fúziós megállapodást írt alá a Retekkel. E lépésnek köszönhetően a világ vezető szoftverszállítója egyesül a kiskereskedelmi szoftvermegoldások és szolgáltatások piacának vezető szereplőjével. A Retek igazgatótanácsa jóváhagyta a végleges fúziós megállapodást, és egyhangúlag javasolta a Retek részvényeseinek az SAP-ajánlat elfogadását.

Az SAP 8,50 dolláros árat ajánlott készpénzben a Retek minden egyes részvényéért. Ez az összeg 42 százalékkal haladja meg a papírok 2005. február 25-i tőzsdei záróárfolyamát. A meglévő és ezután kibocsátandó részvényeket is figyelembe véve az ajánlat összértéke megközelítőleg 496 millió dollár. A Retek meglévő készpénzállományát, készpénzzel egyenértékű eszközeit és befektetett pénzügyi eszközeit nem számítva a tranzakció összértéke kb. 394 millió dollár.

„Örömmel csatlakozunk az SAP családjához és tesszük kézzelfoghatóvá ügyfeleink, dolgozóink és részvényeseink számára a fúzió kínálta üzleti értéket” – jelentette ki Marty Leestma, a Retek elnök-vezérigazgatója. „Hatalmas erőforrásbázisából, kiterjedt alkalmazási és integrációs technológiai tapasztalataiból, valamint globális jelenlétéből eredően az SAP rendkívüli lehetőségeket kínál a kiskereskedelmi szektor számára. Egyesített eszközportfóliónk erősségeire támaszkodva jelentős növekedést érhetünk el a világon mindenütt. Meggyőződésünk, hogy az SAP ajánlata jó üzletet jelent a Retek részvényesei számára, ezért igazgatótanácsunk egyhangúlag javasolta nekik az ajánlat elfogadását.”

A Minneapolisból irányított Retek integrált kiskereskedelmi alkalmazáscsomagját és kategóriavezető megoldásait több mint 200 ügyfél használja a világ 20 országában. Az 525 főt foglalkoztató vállalat 174,2 millió dolláros árbevételről számolt be 2004-ben. A Retek Atlantában, Londonban és Melbourne-ben tart fenn irodákat.

A hír bejelentésekor az SAP képviselője kifejtette, hogy a kiskereskedelem új korszak küszöbén áll a szoftvercsomagok hasznosítása szempontjából. A kiskereskedők mindinkább a piaci versenyelőny megszerzését és az üzleti növekedést támogató stratégiai versenytényezőként kezelik az informatikát. A Retek alkalmazásportfólióját, ágazati szakértelmét és piaci jelenlétét kiaknázva az SAP még sikeresebben tud reagálni erre trendre, és egyértelmű vezető pozícióra számíthat a kiskereskedelmi cégek által jelenleg és a jövőben igényelt megoldások szállításában.

„A globális kiskereskedelem óriási piacot jelent és értékes növekedési lehetőséget kínál az SAP számára” – hangsúlyozta Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója. „A Retek szoftverei jól kiegészítik portfóliónkat, és lehetővé teszik, hogy az üzletektől indulva a kiskereskedelmi ellátási lánc teljes hosszában az ágazat legátfogóbb megoldásait kínáljuk ügyfeleinknek. A Retek felvásárlása jól illeszkedik növekedési stratégiánkhoz, mely szerint beruházásaink célpontjául olyan vállalatokat és megoldásokat választunk, amelyek bővítik az SAP portfolióját, kategóriájukban páratlan iparági megoldásokhoz és új képességekhez juttatják cégünket, ügyfeleinket pedig hozzásegítik az állandóan változó piaci feltételek követéséhez. Üdvözöljük a Retek csapatát az SAP kötelékében!”

A részvényvásárlási ajánlat időtartama – az ilyenkor szokásos feltételek mellett és hatósági jóváhagyások függvényében – várhatóan egy héten belül kezdődik, és hosszabbítás hiányában április elején zárul le.

A Retek részvényesei számára tanácsos megjelenése után mihamarabb elolvasni az SAP America Inc. és leányvállalata által a TO nyomtatványon benyújtandó Ajánlati Nyilatkozatot (Tender Offer Statement), valamint a Retek által a 14D-9 nyomtatványon benyújtandó Kérelmezési/Javaslattételi Nyilatkozatot (Solicitation/Recommendation Statement), mivel mindkét dokumentum fontos információkat tartalmaz az ajánlattal kapcsolatban. A befektetők ingyen hozzájuthatnak mindkét dokumentumhoz, valamint az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleténél (SEC) iktatott többi anyaghoz a SEC honlapján (www.sec.gov). Az SAP America által készített anyagokat emellett az SAP honlapjáról, a Retek által készített anyagokat pedig a Retek honlapjáról (www.Retek.com) is letölthetik. A tranzakcióban az SAP pénzügyi tanácsadója a Credit Suisse First Boston LLC, a Reteké pedig a Deutsche Bank Securities Inc.

A Retekről
Az 1986-ban alapított Retek Inc. (NASDAQ: RETK) vezető pozícióval bír a kritikus (mission-critical) kiskereskedelmi szoftverek és szolgáltatások globális piacán. Küldetésének tekinti, hogy ügyfeleit a világ legsikeresebb kiskereskedelmi vállalataivá tegye. A Retek megoldásai az együttműködést támogató szoftvereket szabadalmaztatott előrejelzési technológiákkal, tanácsadási szolgáltatásokkal, valamint cég ügyfeleinek és partnereinek bevált gyakorlatával ötvözve segítik hozzá a kiskereskedőket a fogyasztói kereslet generálásához, kezeléséhez és kielégítéséhez. A Retek megoldásai külön-külön is alkalmasak a konkrét üzleti szükségletek támogatására, de méretrugalmas, teljes körűen integrált, végponttól végpontig terjedő megoldás részeként is telepíthetők. A primer szoftvermegoldásokat hat integrált, de külön bevezethető termékcsoport alkotja: Merchandise Operations Management (kereskedelmi tevékenység támogatása), Store & Multi-Channel Retailing (bolti és többcsatornás kiskereskedelem), Supply Chain Planning & Optimization (ellátási lánc megtervezése és optimalizálása), Supply Chain Execution (ellátási lánc működtetése), Merchandise Planning & Optimization (kereskedelmi tevékenység tervezése és optimalizálása), Demand Planning (kereslettervezés). A világ számos vezető kiskereskedelmi cége – köztük pl. a Tesco, a Best Buy, a Gap Inc., a Sainsbury’s és a Selfridges – használja a Retek alkalmazásait. A Retek holnapjának címe: www.retek.com. A Retek a Retek Inc. védjegye. A szövegben előforduló többi márkanév a jogtulajdonos vállalatok védjegye lehet.