Az SAP bevezeti új generációs ERP-megoldását

A mySAP™ ERP a tervezettnél egy hónappal korábban kerül a globális piacra; A termékbevezetési tesztprogramban több mint 200 ügyfél vett részt

HANNOVER (Németország)Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette, hogy a tervezettnél egy teljes hónappal korábban kezdte meg ágazatvezető terméke és új generációs integrált vállalatirányítási (ERP) megoldása, a mySAP™ ERP legújabb változatának globális szállítását. A világ vezető ERP-megoldása teljes körűen kiaknázza az ágazat elismert, szabványalapú SAP NetWeaver™ platformjának előnyeit, valamint új funkcióhoz, rugalmassághoz és innovatív jellemzőkhöz juttatja az ügyfeleket – köztük a Saudi Aramcót, a HDI Hannover Versicherung biztosítótársaságot, az SEB Immobilien-Investment ingatlanforgalmazó vállalatot és a Colgate-Palmolive-et. Az SAP arról is beszámolt, hogy a világ számos országát érintő roadshow-ra indul, amelynek keretében közel 100 városban hirdeti majd a szolgáltatásorientált ERP-megoldások és az SAP NetWeaver előnyeit. A bejelentésre a világ legnagyobb informatikai szakvásárán, a március 10. és 16. között Hannoverben zajló CeBIT-en került sor.

A világ első számú ERP-megoldása ágazatvezető üzleti analitikai, pénzügyi, humántőke-gazdálkodási, üzemeltetési és vállalati szolgáltatási funkciókkal rendelkezik. A mySAP ERP-vel az SAP – a szervezeti folyamatok végponttól végpontig terjedő automatizálásán túllépve – azokat a vállalati határokon kívülre, az ügyfeleket, a beszállítókat és a partnereket is magában foglaló teljes környezetre is kiterjeszti. Így ügyfelei egyetlen megoldással javíthatják hatékonyságukat, és tarthatják kézben szervezetük innovációs folyamatait és növekedését.

Az egy hónapos időnyerés jól érzékelteti a szoftver stabilitását, egyszerű bevezethetőségét és a piaci keresletet. Rendkívüli sokan jelentkeztek az SAP tesztprogramjára (SAP Ramp-Up), amelynek keretében a kiválasztott ügyfelek elsőként férhetnek hozzá a legújabb megoldásokhoz.

„Az ERP többé nem egyszerűen hatékonyságjavító eszköz” – mutatott rá Jim Hagemann Snabe, az SAP AG alelnöke. „A túléléshez a vállalatoknak a változásokra is gyorsan kell tudniuk reagálni a XXI. században. A mySAP ERP rugalmassága révén a cégek gyorsan hozzá tudják igazítani üzleti folyamataikat az új piaci feltételekhez és ezzel párhuzamosan produktivitásukat is maximális szintre emelhetik. Hihetetlenül pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól az ügyfelektől, akik mySAP ERP-re frissítették rendszerüket. Büszkék vagyunk rá, hogy a világ első számú ERP-szállítójaként minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb átállást biztosítunk az új generációs ERP-megoldásra –forradalmi változások helyett folyamatos fejlődést biztosítva ügyfeleink környezetében. A vállalati szoftverek történetében erre eddig még nem volt példa.”

Gyors terjedés

Az SAP vitathatatlanul az élen áll az ERP-szoftverek nemzetközi piacán. A Gartner és az IDC elemzőcégek jelentései szerint 2004-ben több ERP-kategóriában (pl. humántőke-gazdálkodás, pénzügyek) is sikerült jelentősen növelnie piaci részesedését. A mySAP ERP lendületesen terjed a piacon. 2004. harmadik negyedéve óta több mint 1000 mySAP ERP szerződést írtak alá. Az ügyfelek 70 százaléka kis- és középvállalat – tehát 1 milliárd dollár alatti éves árbevétellel rendelkező cég –, ami jól érzékelteti az új generációs megoldás széles körű elfogadottságát minden méretszegmensben.

A tesztprogram résztvevői így nyilatkoztak a mySAP ERP előnyeiről:
„Több mint 200 országban aktív, globális vállalatként a legfejlettebb integrált vállalatirányítási rendszerre van szükségünk üzleti működésünk kézben tartásához és a sokszínű munkaerőben rejlő érték hasznosításához” – nyilatkozta Ed Toben, a Colgate-Palmolive informatikai vezérigazgató-helyettese. „Az új humántőke-gazdálkodási jellemzők, köztük a juttatáskezelés, az e-learning és az önkiszolgáló funkciók révén a mySAP ERP lehetővé teszi globális HR-rendszerünk számára a dolgozói készségek, tevékenységek és ösztönzők jobb összehangolását üzleti célkitűzéseinkkel, és ezzel együtt vállalati szoftverrendszerünk minden szintjén megveti a szolgáltatásorientált infrastruktúra alapjait.”

„Jóllehet a 160 főt foglalkoztató HDI Austria méretét tekintve elmarad a tipikus SAP-ügyfelektől, a mySAP ERP tökéletesen megfelel igényeinek” – nyilatkozta Dieter Bankosegger, az osztrák HDI Hannover Versicherung AG pénzügyi vezetője. „A mySAP ERP biztosítja számunkra a vállalatirányítási követelmények – a helyi GAAP, a US-GAAP és az új Nemzetközi Számviteli Szabványok – teljesítéséhez szükséges eszközöket, és ez fontos szempont volt döntésünkben. Pénzügyi és vezetői számviteli gyakorlatunk javítása és egyszerűsítése érdekében sikeresen bevezettük a mySAP ERP új generációs főkönyvi megoldását. Értékes előnyt jelent számunkra az a rugalmasság, amellyel valós időben és online módon tudjuk elemezni, illetve megtekinteni a különböző vállalati divíziók és szegmensek adatait.”

Új generációs ERP

A mySAP ERP segít az ügyfeleknek meghonosítani a szolgáltatásközpontú gondolkodásmódot a szoftverarchitektúra terén. Ezt az SAP NetWeaver technológiai platform teljes körű támogatása teszi lehetővé. Az SAP NetWeaver megteremti az új, működési funkciókon átívelő üzleti folyamatok alapjait, biztosítja a vállalatoknak a rugalmasságot a piaci változások észleléséhez és követéséhez, valamint működésük és a piaci kereslet folyamatos összehangolásához. Az SAP NetWeaver támogatja a szolgáltatásalapú üzleti folyamatok modelljét megtestesítő nagyvállalati szolgáltatás-architektúrát (Enterprise Services Architecture). Ez az architektúra a szoftveralkalmazások és a mögöttes szoftverinfrastruktúra ötvözésével hozzásegíti az ügyfeleket a webszolgáltatások előnyeinek hasznosításához és a maximális rugalmasság eléréséhez. A mySAP ERP kidolgozása jelenti az SAP számára az első fontos mérföldkövet az Enterprise Services Architecture fejlesztési ütemtervében. A mySAP ERP ily módon a szolgáltatásközpontú vállalati szoftveralkalmazások előhírnöke az ágazatban.

A mySAP ERP máris számos szolgáltatásközpontú megoldást kínál: pl. elektronikus számlakiállítás és fizetés; munkaerő-toborzás és vállalati oktatás; műhelyszintű integráció (shop floor integration); cFolder-alapú együttműködés a folyamatokban (process collaboration via cFolders); rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) a készlet- és raktárgazdálkodásban; dokumentumcsere az önkiszolgáló beszerzés és igénylés terén; együttműködő projektirányítás; szállítói együttműködés a beszerzésben.
„A szabályzó hatóság előírásai, a megfelelési követelmények és az outsourcing nap mint nap új kihívásokkal szembesítik a vállalatokat. Ezért valamennyien nagyon várják azokat a rugalmas, adaptálható szolgáltatásorientált szoftvereket, amelyek bevetésével üzleti folyamataikat gyorsan a változó piaci körülményekhez igazíthatják” – fejtette ki Barry Wilderman, a META Group Inc. technológiai kutatási szolgáltatásokért felelős alelnöke. „Szerencsére az új, rugalmas ERP-rendszerek már magukban hordozzák a szolgáltatásközpontú jövő ígéretét. Megváltoztatják a cégen belüli rendszerek kezelését éppúgy, mint a szállítókkal, ügyfelekkel és partnerekkel folytatott együttműködést.”

Közös megoldás az innováció és a növekedés támogatására

A mySAP ERP új jellemzőivel a vállalatok javíthatják hatékonyságukat, és erőforrásokat szabadíthatnak fel az innováció és a növekedés támogatására. Az új és továbbfejlesztett felhasználói szerepkörök és önkiszolgálási lehetőségek egyszerűsítik a megoldás kezelését, fokozzák a felhasználói produktivitást és felgyorsítják a szoftver bevezetésének folyamatát. Az új szerep–funkciók lehetővé teszik a megfelelő alkalmazások, információk és szolgáltatások hozzárendelését az egyes felhasználói csoportokhoz, átfogva mind a munkakörspecifikus- (pl. üzemvezető), mindt az általánosabb szerepeket (pl. dolgozó vagy vezető).

A mySAP ERP átfogó elemző-, prognózis- és jelentéskészítő eszközei támogatják a megszokott ERP folyamatokat (pl. a humántőke-gazdálkodást, a pénzügyi műveleteket és a vállalati szolgáltatásokat). A továbbfejlesztett analitikai eszközök beágyazott módon jelen vannak valamennyi folyamatban, így valós idejű adatelemzési funkciókkal egészítik ki az ERP hagyományos back-office szerepét. A dolgozók és a vezetők így bármikor, a szervezet bármely szintjén kellő betekintést nyerhetnek a tevékenységekbe, és megalapozott döntéseket hozhatnak. Az üzleti folyamatok analitikáit be lehet tölteni a mySAP ERP üzleti információs adattárházába, és később elő lehet őket hívni onnan. A felhasználók így egyszerűbben hozzáférhetnek a belső és külső információkhoz, fejlett ok-okozati elemzőeszközöket, és racionalizált jelentéskészítési eszközöket vehetnek igénybe, amelyek elősegítik az olyan új szabályzatoknak való megfelelést, mint pl. a Sarbanes-Oxley.

Best of SAP World Tour 2005
Hogy megismertesse ügyfélkörének jelenlegi és leendő tagjait az új generációs, szolgáltatásközpontú ERP-rendszer üzleti előnyeivel, az SAP márciusban elindítja „Best of SAP World Tour 2005” világturnéját. A turné első állomása Románia fővárosa, Bukarest. A tavalyi sikeres SAP NetWeaver Világturné nyomdokaiba lépő „Best of SAP World Tour 2005” közel 100 városba látogat el az év során. A helyi rendezvényeken az ügyfelek közvetlenül az SAP szakértőitől kapnak tájékoztatást a mySAP ERP-ről, az alapjául szolgáló SAP NetWeaver platformról, valamint arról, milyen szerepet fog játszani a jövő IT-környezeteiben és a versenyképes piaci szereplésben a nagyvállalati szolgáltatás-architektúra (Enterprise Services Architecture). További információ a turnéról: www.sap.com/worldtour.