SAP sikerek a hazai felsőoktatásban

Április 21, 2005 által SAP News

Az informatika hozzájárulása a hazai felsőoktatás fejlődéséhez

BudapestAz SAP a hazai felsőoktatásban kiemelkedő sikerekről számolt be. A héten bejelentésre került az egri Eszterházy Károly Főiskolán az új SAP oktatóterem (Excellence Center), ahol a régióban elsőként építik be a szoftver használatát a képzési rendszerbe. Az SAP bejelentette továbbá, hogy az a 10 tagú Konzorcium, melynek hét felsőoktatási intézmény és két egyéb cég –(Infopark és Dexter Kft), valamint az SAP Hungary Kft. – részvételével alakult, elnyerte az egyik, felsőoktatási Innovatív Oktatástámogató Rendszerek (IOR) fejlesztésére megszerezhető 130 millió forintos támogatást.

A héten bejelentett SAP oktatóterem egyedülálló tanulási lehetőséget biztosít a Főiskola hallgatói számára, emelve ezzel a felsőoktatási intézmény rangját a hazai iskolák között.
A hazai egyetemek, főiskolák struktúrájában létező informatikai és közgazdasági karok, tanszékek sokszor nehezen tudják az üzleti megoldásoknak a versenyszférában is jól kamatoztatható oktatását megoldani. A most átadott központ ezért kiemelten fontos mérföldkő a régió életében.

„Az SAP központ által lehetőség nyílik arra, hogy képzésből a vállalatvezetésbe kerülő végzős diákok hamarabb felismerik, és jobban hasznosítják a rendszerekben rejlő lehetőségeket. A frissen végzett informatikusok pedig naprakészen tudják, hogy az általuk telepített, majd üzemeltetett rendszereket mire használja az üzleti szféra, illetve azok hogyan szolgálják optimálisan az üzlet igényeket.” – üdvözölte a központ megnyitását Vahl Tamás, az SAP ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatot hirdetett Innovatív Oktatástámogató Rendszerek (IOR) fejlesztésére. A röviden Kutatási tér címet viselő pályázat célja a felsőoktatási intézményekben folyó oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységet segítő innovatív oktatástámogató rendszer (IOR) kifejlesztése és bevezetése. Ennek a pályázatnak az eredményképpen jutott a pályázó Konzorcium – melynek az SAP Hungary Kft, valamint az egri Főiskola is tagja – 130 millió forintos támogatáshoz.

A majdan bevezetésre kerülő rendszer internetes szolgáltatás alapú, teljes körű intézményi ügyviteli és adminisztrációs informatikai alkalmazás, amely az alapvető nyilvántartások megvalósításán túl lehetőséget ad a fiatal tehetségek felkutatására, gondolkozására, tanulmányi versenyeken elért eredményeik és tudományos diákkörökben végzett tevékenységük nyilvántartására, az intézményekben folyó kutató-fejlesztő tevékenység informatikai támogatására.

Vahl Tamás elmondta – „Az egri felsőoktatási intézménnyel a kapcsolatot azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert egy olyan intézményről van szó, ahol igen erős az innovatív hajlam, kifejezetten nyitott az iskola vezetése a kor kihívásainak megfelelő megoldásokra, válaszokra.”

Az SAP és a magyar felsőoktatás együttműködése 1997-ig nyúlik vissza. Ekkor indult az együttműködés a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) technológia transzfer központjával. Mára 11 intézménnyel alakult ki szoros munkakapcsolat és további intézmények jelezték együttműködési szándékukat, így a hat évvel ezelőtti első kezdeményezés végleg beérett.