Az SAP egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi az integrációt az anyavállalatok és leánycégeik számára

Április 27, 2005 által SAP News

A leányvállalati kapcsolatokat támogató SAP NetWeaver™ megoldás valós idejű együttműködést biztosít az anyavállalati mySAP™ Business Suite alkalmazások és a kisebb szervezeti egységeknél futó SAP® Business One között

KOPPENHÁGA (Dánia)A különböző méretű vállalatok integrációs törekvéseit segítendő az SAP AG (NYSE: SAP) bemutatta leányvállalati kapcsolatok támogatására kifejlesztett SAP NetWeaver™ megoldását. Az új generációs megoldás minden eddiginél átláthatóbbá, hatékonyabbá és egységesebbé teszi a mySAP™ Business Suite megoldásokat futtató anyavállalatok és SAP® Business One-t használó kisebb szervezeti egységeik együttműködését. Az SAP NetWeaver platform előnyeit hasznosító leányvállalati megoldás kifejlesztését az indokolta, hogy az SAP 27 ezres ügyfélkörében mind több anyavállalat és céges központ választja az SAP Business One-t globális működése egységesítésére. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 alkalmából került sor, Koppenhágában.
A kisebb szervezetek számára is megfizethető árfekvésű SAP Business One „kulcsrakész”, lokalizált változatai több mint 40 országban állnak rendelkezésre. Ha a mySAP Business Suite alkalmazásokkal dolgozó anyacég a leányvállalatoknak szánt SAP NetWeaver megoldás részeként telepíti ezt a rendszert, egyszerűen kiépítheti a globális telephelyei működését egységesítő, közös platformot. Mivel az új megoldás kezelésének elsajátítása csupán minimális felhasználói oktatást igényel, a bevezetés néhány héten belül levezényelhető. A gyors megtérülést ígérő megoldás karbantartásához minimális IT-erőforrásokra van szükség a leányvállalatnál. Segítségével a szervezet nagyobb értéket nyerhet ki SAP-beruházásaiból, és a vállalati működés minden területén csökkentheti teljes informatikai rendszerköltségét (TCO).

„Az üzleti környezet közös platformra helyezésével a vállalatok gyorsabban tudnak reagálni az ügyféligények és a piac változásaira, javíthatják működési hatékonyságukat és pontosan meg tudnak felelni az egyre szigorodó jelentéskészítési előírásoknak” – mutatott rá Bob Anderson, a Gartner Inc. kutatási alelnöke. „Gyakran még a viszonylag jól irányított vállalatoknál is hiányzik a leányvállalati kapcsolatokból a valós idejű együttműködés és kontroll. Az anyacégek általában korlátozott funkcionalitású táblázatkezelő alkalmazásokban kapnak rendszeres frissítést a leányvállalatok adatairól.”

Előkonfigurált, dobozos „plug and play” integráció
A leányvállalati megoldás jól érzékelteti, miként képes az SAP minden vállalati szegmens igényeit kielégíteni az SAP NetWeaver segítségével. Az új termék ezen a platformon valósítja meg az SAP Business One és a mySAP Business Suite magas szintű és zökkenőmentes integrációját. Lehetővé teszi a felhasználó vállalat számára a teljes szervezetre kiterjedő vállalatirányítási megoldások és globális sablonok bevezetését, ily módon hozzásegíti a céget, a központot, az operatív divíziókat, a leányvállalatokat, a kereskedelmi partnereket, az ügyfeleket és a beszállítókat is magában foglaló komplett üzleti környezet egységesítéséhez. A csatlakozásokat SAP NetWeaver komponensekkel és technológiával létrehozó megoldás előkonfigurált tartalma olyan kontextusba helyezi a kritikus üzleti információkat, amelyet az összes SAP-megoldás azonnal tud értelmezni. A gyors telepítést konfigurációs támogatás, az egyedi integrációs tartalom és sablonok fejlesztését pedig tervezési (design-time) eszközök segítik.

A megoldás szoros integrációt és egységes törzsadatállományt biztosít a központ és a leányvállalatok között, továbbá gondoskodik a kritikus adatok valós idejű eléréséről. A vállalat így hatékony támogatást kap a stratégiai döntések meghozatalához, és akár minden reggel pontosan ellenőrizheti aktuális pénzügyi helyzetét. A folyamatok automatizálása kiiktatja az adatok manuális másolásának feladatát, mérsékli az emberi hiba előfordulásának kockázatát, javítja az adatminőséget és fokozza a dolgozói produktivitást. Az egyszerű és gazdaságos bevezetésnek köszönhetően a cég hatékonyan létesíthet telephelyeket például távoli, kis költségszintű piacokon, és gyorsan integrálhatja a fúzió vagy felvásárlás útján megszerzett, új szervezeti egységeket.

A leányvállalati megoldást elsőként az SAP-val oktatási és partnerkapcsolatban álló kiválasztott ügyfelek kezdik majd el használni. A teljes ügyfélkör számára elérhető második szoftververzió még az év vége előtt piacra kerül.

Az integráció versenyelőnyt hordoz
A világon máris számos SAP-ügyfél ér el nagyobb megtérülést SAP Business Suite megoldásaival annak köszönhetően, hogy kisebb működési helyszínein a kedvező árú SAP Business One-t telepíti. Az alábbi vállalatok egytől-egyig SAP Business One segítségével integrálják szervezetükbe kisebb divízióikat és leányvállalataikat: Asia Development Enterprise; Behr GmbH & Co KG; BEUMER Maschinenfabrik GmbH & Co. KG; Carl Zeiss AG; China Assembly Technology Holdings Ltd.; Entegris Inc.; Erhardt + Leimer GmbH; GHL Systems; GS-Hydro Piping Systems Ltd.; hameln pharmaceuticals gmbh; Hengstler, GmbH; KSB Aktiengesellschaft; Lappkabel Co. Ltd.; MHM Holding GmbH; OSRAM Light Consulting GmbH; Respironics; Rosenthal USA Ltd.; Taiko Marketing Sdn. Bhd.; Testo AG; Umicore nv; Weidmüller Interface GmbH & Co. KG; Xiamen Aurise Electronics Co. Ltd.

„Az SAP Business One-ra épülő globális platformba tökéletesen be tudjuk illeszteni külső felek folyamatait, például a megrendeléseket, és így gyorsabban reagálhatunk ügyfeleink igényeire” – nyilatkozta Hans-Peter Kreft, a VEKA IT-alkalmazásokért felelős vezetője. A nyílászárókhoz használt műanyagprofilok gyártására szakosodott, sendenhorsti székhelyű VEKA nemzetközi értékesítési hálózata valamennyi tagjánál SAP Business One-t használ. E homogén rendszerkörnyezetre támaszkodva egységes globális jelentéskészítési rendszert alakított ki, így bármikor percrekész információkhoz juthat működéséről. Az SAP NetWeavernek köszönhetően a vállalat az ügyfelekre, pénzügyi folyamatokra, rendelésekre és termékekre vonatkozó belső adatok mellett a külső (harmadik féltől származó) információkat is integrálni tudja. A VEKA SAP Business One-t futtató ügyfelei automatikusan továbbíthatják megrendeléseiket a VEKA rendszerébe és rögtön megkapják róluk a visszaigazolást. „Egyetlen forrásból egységes és percrekész információkhoz jutunk, és azonnal meg tudjuk osztani az adatokat a világ különböző pontjain működő értékesítési leányvállalatokkal és gyártóüzemekkel. Ez pedig hatékonyabbá teszi a vállalati tervezést és mérsékli költségeinket” – fűzte hozzá Kreft.

„Az SAP-ról már eddig is köztudott volt, hogy segít lebontani a szervezeti határokat és javítani a nagyobb telephelyek közötti együttműködést. Most azokra a helyszínekre is kiterjesztjük az integráció előnyeit, amelyek régebben túl kicsik voltak a hagyományos SAP-alkalmazások számára” – magyarázta Gadi Shamia, a vállalat SAP Business One megoldásokért felelős alelnöke. „A leányvállalati megoldásra épülő stabil és egységes vállalatirányítási platform új távlatokat nyit ügyfeleink számára az átláthatóság, a hatékonyság és a növekedés terén.”