Az SAP és a Microsoft első közös termékével az infomunkások forradalmian új módon érhetik el vállalatuk alkalmazásait

A „Mendocino” kódnevű új termék ismerős, könnyen kezelhető irodai Microsoft-szoftverekben jeleníti meg az SAP folyamatokat és adatokat

KOPPENHÁGA (Dánia)Az SAP AG (NYSE: SAP) és a Microsoft Corp. ma bemutatott, közös fejlesztésű új terméke, a „Mendocino” segítségével az infomunkások újszerű módon érhetik el, elemezhetik és hasznosíthatják a vállalati adatokat, ily módon megalapozottabb üzleti döntéseket hozhatnak és értékes versenyelőnyhöz juttathatják munkaadójukat. A Mendocino közvetlenül beépíti az SAP funkcióit a Microsoft® Office alkalmazásokba. Az SAP és a Microsoft első közös termékének felhasználói a megszokott Microsoft Office környezetben férhetnek hozzá az SAP bevált üzleti folyamataihoz és információihoz. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 keretében került sor, Koppenhágában.

A Mendocinóval az SAP és a Microsoft hatékonyabbá kívánja tenni a Microsoft Office munkakörnyezetben dolgozó infomunkások életét. Az Office-t és az SAP nagyvállalati szoftvereit összekapcsoló új termék felhasználói átláthatóbban és könnyebben kezelhetik az üzleti információkat asztali gépükön. Kevesebb időt és energiát kell a kritikus vállalati információk keresésére fordítaniuk, nem kell feleslegesen többször végrehajtaniuk ugyanazt a feladatot, vagy speciális oktatáson elsajátítaniuk több különböző alkalmazás kezelését. A Mendocino ráadásul maximális szintre emeli a meglévő Microsoft Office és mySAP™ ERP beruházásokból kinyerhető üzleti értéket.

A kibővített partnerkapcsolat keretében az SAP és a Microsoft egyaránt viszonteladói konstrukcióban kínálja majd a komplett megoldást: tehát a SAP viszontértékesíti a Microsoft Office-t, a Microsoft pedig forgalmazza a nagyvállalati szolgáltatások formájában nyújtott, „kulcsrakész” üzleti folyamatokat tartalmazó SAP platform licencét. Az SAP 2006-ban piacra kerülő, új üzleti platformja hatékonyan támogatja majd a Mendocinóhoz hasonló kompozit alkalmazások létrehozását és bevezetését.

Az új terméket egyes kiválasztott ügyfelek már 2005 negyedik negyedévében használatba vehetik. A Mendocino közvetlenül a Microsoft Office-ba integrálja az SAP folyamatait – az időgazdálkodást, a költségkeret-figyelést, a szervezetirányítást, valamint az utazások és a kisösszegű kiadások felügyeletét. Az infomunkások kibővített alkalmazásmenüket használhatnak, SAP-specifikus intelligens panelen választhatják ki a kívánt folyamatopciókat és információkat, szinkronizálhatják egymással a Microsoft Exchange Server és az SAP adatait, Microsoft Excelben hívhatják le az SAP-információkat, valamint Microsoft Office InfoPath® űrlapokon vihetnek be adatokat a rendszerbe.

A Siemens VDO globális autóipari beszállító az időgazdálkodási funkciók miatt szeretné mielőbb bevezetni környezetében a Mendocinót. Arra számít, hogy a Microsoft Office technológiák (köztük a Microsoft Outlook) és az SAP ERP platform integrálásának köszönhetően az infomunkások hatékonyabban nyomon követhetik és beoszthatják munkaidejüket, és a teljes körű, pontos dolgozói információk a supervisorokat is hozzásegítik majd az elszámolások gyorsabb elkészítéséhez, valamint a költségvetés szorosabb kézben tartásához.

„A Mendocinóval dolgozói állományunk egésze számára szeretnénk hozzáférhetővé tenni az SAP bevált üzleti folyamatai által biztosított sokoldalú és produktív környezetet” – jelentette ki Jean-Claude Viguier, a Siemens VDO vállalati IT-stratégiáért és üzletifolyamat-architektúráért felelős igazgatója. „Így a Microsoft Office környezetben járatos dolgozók ezrei érhetik el az eddig csupán néhány kulcsfelhasználó által használt rendszereket. Az új képességek bevezetése kedvező felhasználói fogadtatásra számíthat, hiszen nem igényel külön oktatást, és rövid időn belül javítani fogja a produktivitást szervezetünk minden pontján.”

Webszolgáltatások és szolgáltatásközpontú architektúra az egyszerű integráció szolgálatában

Korábban az SAP és a Microsoft is kinyilvánította, hogy webszolgáltatásokra kívánja építeni nagyvállalati szoftverei jövőbeni generációját. Az e törekvés jegyében született Mendocino kibővíti a partnerek korábbi termék-interoperabilitási programjait és globális együttműködését. Az SAP szolgáltatásközpontú architektúra-modelljének (Enterprise Services Architecture, ESA) nyíltságát, valamint a Microsoft Office rendszer és a Microsoft.NET-alapú webszolgáltatások előnyeit kiaknázó új termék tökéletesen integrálja egymással a két cég technológiáit. Az SAP koncepciójával összhangban olyan SAP NetWeaver™ platformra épülő, reagálókész IT-infrastruktúrát hoz létre, amelyben a végfelhasználók rugalmasan érhetik el az SAP® megoldásait. Kiterjeszti a programokból, szerverekből és szolgáltatásokból álló Microsoft Office rendszer képességeit, növeli az egyéni és szervezeti produktivitást, továbbá kibővíti a partnereknek kínált innovációs és üzleti növekedési lehetőségeket.

„Az infomunkások nagyon nehezen tudják megszerezni a hatékony és eredményes döntéshozatalhoz szükséges üzleti adatokat” – mutatott rá Jeff Raikes, a Microsoft infomunkásoknak szánt megoldásokért felelős üzletágának csoportszintű alelnöke. „Az új termék pontosan ezt a problémát veszi célba. A Mendocinóval nagyobb üzleti értékhez juttatjuk a jelenlegi Microsoft és SAP felhasználókat, és minden infomunkás számára közvetlenül elérhetővé tesszük az integrált vállalati rendszerek előnyeit.”

„Ez a nagyszerű termék az SAP és a Microsoft 15 éves stratégiai szövetségének gyümölcse” – nyilatkozta Shai Agassi, az SAP Termékek és Technológia divíziójának elnöke, az SAP igazgatósági tagja. „Az SAP üzleti folyamatait a Microsoft Office-ra is kiterjesztve még magasabb szintre emeljük és egyszerűsítjük az infomunkásoknak nyújtott használati élményt.”

A Microsoft és az SAP több mint egy évtizede működik együtt a nagyvállalati ügyfelek piacán. Jelenleg több mint 46 000 SAP-rendszer fut Microsoft Windows® operációs rendszer alatt szerte a világon – több, mint az összes többi platformon együttvéve. Az új SAP rendszerek kétharmadát Microsoft Windows környezetben telepítik. További információ a Mendocinóról: http://www.sap.com/mendocino
.

A Microsoftról
Az 1975-ben alapított Microsoft (Nasdaq „MSFT”) az otthoni és üzleti felhasználók lehetőségeinek maximális kiaknázását támogató szoftverek, szolgáltatások és megoldások vezető globális szállítója.