Az SAP és a Siemens közösen dolgoznak az egészségügyi intézmények hatékonyságának javításán

A közös megoldások ágazatvezető ERP- és klinikai IT-alkalmazásokhoz juttatják az egészségügy szereplőit

KOPPENHÁGA (Dánia)Ma bejelentett globális stratégiai szövetségük keretében az SAP AG (NYSE: SAP) és a Siemens AG (NYSE: SI) integrált informatikai megoldásokkal jelennek meg az egészségügyi szolgáltatások piacán. A világ legnagyobb IT-szállítói közé sorolt két cég több mint 10 éve működik együtt az egészségügy területén. Partnerkapcsolatuk kiterjesztésével a betegbiztonság javításához, a hatékonyabb és átláthatóbb működéshez, a növekedéshez és az innovációhoz, valamint a teljes rendszerköltség (TCO) mérsékléséhez kívánják hozzásegíteni a világ egészségügyi intézményeit. Az SAP NetWeaver™ platformon integrált Siemens Soarian® és SAP Healthcare megoldást először az Egyesült Államok, Németország és Japán területén kezdik forgalmazni. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 alkalmából került sor, Koppenhágában.
A Siemens és az SAP közös megoldásával az egészségügyi intézmények együttműködő üzleti tervezést valósíthatnak meg, mélyreható pénzügyi elemzéseket készíthetnek, és különféle számviteli illetve HR-feladatokat hajthatnak végre. A hatékony beteginformáció-kezelő képességeket nyújtó rendszer a papírmunkát is mérsékli. Szorosabban összehangolja egymással a diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat, egyszerűsíti a nyilvántartások és a kezelési tervek vezetését, javítja a belső és külső beszerzéshez illetve logisztikához, az eszközkarbantartáshoz és a többi üzleti folyamathoz nyújtott támogatás minőségét.

A Siemens vezető pozícióval rendelkezik az orvosi berendezések és az IT-megoldások globális piacán. A partnerkapcsolatban nagyvállalati IT-rendszerek, valamint diagnosztikai, gyógyászati és betegfigyelést segítő fejlett orvosi képalkotási technológiák szegmensében szerzett szakértelmét kamatoztatja. Az új megoldás felhasználói számára az is előnyt jelent, hogy a Siemens többéves tapasztalattal rendelkezik a klinikai működés hatékonyságának javítása és a kapcsolódó folyamatok áttervezése terén.

„A Siemens és az SAP együttműködése nyomán elérhető munkafolyamat-irányítási, informatikai szakértelem és színvonalas ügyfélkiszolgálás révén az egészségügyi intézmények fokozhatják produktivitásukat és mérsékelhetik technikai hátterük teljes rendszerköltségét” – mutatott rá Prof. Erich R. Reinhardt, a Siemens Medical Solutions elnök-vezérigazgatója. „A szövetség jól kiegészíti vállalati stratégiánkat, amelynek értelmében innovációs alapokon kívánjuk átalakítani az egészségügyet. Közös megoldásunk a felhasználó intézmény minden működési területe számára, az értéklánc valamennyi pontján előnyöket ígér.”

Az SAP a partnerkapcsolat részeként rendelkezésre bocsátja azt a bevált gyakorlatot, amelyet ezernél is több ERP- és betegadminisztrációs rendszer sikeres bevezetése során szerzett különféle állami és magánkézben működő egészségügyi, oktatási és kutatási szervezeteknél. Az SAP® megoldások együttműködő jellegének köszönhetően az egészségügyi intézmények jobban kézben tudják tartani bonyolult környezetüket, és integrálhatják egymással különböző szoftverrendszereiket: köztük a humántőkét, a pénzügyeket, a minőségbiztosítást, a környezetvédelmi adatokat, a munkavédelmet, a betegkapcsolatokat, az ellátási láncot és a beszállítókat, a karbantartási feladatokat és a létesítményeket kezelő megoldásokat.

Az új megoldás megkönnyíti a rendszerek integrálását
A közös megoldás felhasználóbarát portálja átláthatóbbá teszi a rendszer különböző pontjain tárolt információkat, ezzel is erősítve a klinikai és adminisztratív egységek együttműködését. Így az egészségügyi szolgáltatók jobban tudják kezelni a folyamatokat, és pontosabban megfelelhetnek a sokféle hatósági előírás (pl. az Egyesült Államokban az egészségbiztosítást szabályozó Healthcare Insurance Portability and Accountability Act) követelményeinek. A megoldás segítségével kialakított informatikai gerinchálózat valós időben kezeli az ellátás helyétől a back office rendszerekig húzódó ellátási láncot.

„Az egészségügy világának változása és a kialakuló új szerepkörök a rendszerek és a szervezeti egységek közötti határokat megszüntető, új folyamatok követését teszik szükségessé a klinikai szakemberek, az orvosok és a támogató személyzet számára” – jelentette ki Tom Shirk, az SAP Global Public Services elnöke. „Az új megoldás biztosítja az új szerepkörök illetve folyamatok definiálásához és adaptálásához szükséges rugalmasságot, és ezzel hozzásegíti az egészségügyi szolgáltatókat hatékonyságuk, valamint a betegellátási színvonal javításához.”

A Siemens Medical Solutionsről
A két székhellyel – Malvern (Pennsylvania állam, USA) és Erlangen (Németország) – működő Siemens Medical Solutions a Siemens AG (NYSE: SI) leányvállalata. A világ egészségügyi szektorának legnagyobb megoldásszállítói között tartják számon. Innovatív gyógyászati technológiái, egészségügyi információs rendszerei, valamint vezetői tanácsadási és támogatási szolgáltatásai kézzelfogható, fenntartható klinikai és pénzügyi eredményekhez juttatják az egészségügyi intézményeket. A világ több mint 120 országában kb. 31 ezer főt foglalkoztató cég 7,07 milliárd euró árbevételről, 8,12 milliárd euró értékű bejövő rendelésállományról, és 1,05 milliárd euró csoportszintű nyereségről számolt be a 2004-es pénzügyi évben. További információ: http://www.usa.siemens.com/medical-pressroom.