Az SAP több mint 100 ágazatspecifikus analitikai alkalmazással lép piacra

Az SAP® Analytics alkalmazások az ESA-architektúrára épülnek

KOPPENHÁGA (Dánia)Az SAP AG (NYSE: SAP) által bemutatott, több mint 100 ágazatspecifikus analitikai alkalmazása segítségével a felhasználók újszerű módon, értékes információkkal támogathatják fontos folyamataikat és üzleti döntéseiket. A modellvezérelt kompozit alkalmazások új csoportját képviselő SAP® Analytics szoftverek több mint 25 ágazatban formálják át az analitikai alkalmazások koncepcióját. Az SAP és más szállítók rendszereiből származó adatokat az üzletiintelligencia-lekérdezések eredményeivel összevonó SAP Analytics alkalmazások megszüntetik az egymástól elszigetelt „adathalmazokat” és üzleti funkciókon, szervezeti egységeken, sőt szervezeti határokon átívelve képesek kombinálni egymással a különböző tranzakciós, analitikai és együttműködési műveleteket. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 alkalmából került sor, Koppenhágában.

Az események nyomában kullogó, hagyományos jelentéskészítési eszközökkel ellentétben az SAP Analytics alkalmazások a különböző vállalati rendszerek releváns (múltbeli vagy valós idejű) információit egyesítve, tiszta és átfogó képet adnak az üzleti működésről, ily módon lehetővé teszik a felhasználók számára a mindenkori folyamatok optimális alakítását és a lehető legjobb jövőbeni lépések kiválasztását. Az SAP NetWeaver™ platformra, valamint az SAP működésközpontú ESA (Enterprise Services Architecture) architektúra-modelljére épülő alkalmazások az adott folyamat üzleti kontextusába illesztve szolgáltatják az adatokat – a napi értékesítési számok mellett például azt is tudatják az illetékes vezetővel, hogy a múltbeli teljesítmény és a folyó év árbevétel-célkitűzései alapján az eredmények megfelelnek-e a tervnek.

„A tartósan jól teljesítő szervezetek három fontos tényezőnek köszönhetik eredményeiket: a megfelelő stratégiai fókusznak és összhangnak, a stabil közös értékeknek és – amiről gyakran megfeledkezünk – a közös üzleti modellnek” – magyarázta Frank Buytendijk, a Gartner Inc. kutatási alelnöke. „A több területet érintő folyamatok elemzésének képessége, valamint az azonos definíciók és az egységes, pontos adatsorok használata szintén fontos versenytényező. A közös üzleti modell létrehozása, fenntartása és optimalizálása nyomán a szervezetek nagyobb biztonsággal tudnak megfelelni a különböző külső előírásoknak és kiváló teljesítményre tehetnek szert.”

Az újonnan feltárt üzleti értékek kiaknázása

Az SAP Analytics alkalmazások mindegyike egyszerűen ötvözhető és bővíthető más analitikai szoftverekkel, és konkrét szerepet tölt be a különböző működési területeken: pl. az ellátási lánc, az ügyfélkapcsolatok vagy a termékéletciklus kezelésében. Az SAP több mint 100 ágazatpsecifikus alkalmazást vezet be a portfóliójával lefedett 25 ágazatban. Néhány példa:

  • A kiskereskedelmi felhasználásra szánt SAP Analytics alkalmazás segítségével az üzletvezetők jobban átláthatják és előre jelezhetik a fontos tevékenységek (pl. kereskedelmi promóciók) eredményességét, és ennek alapján már akkor korrigálhatják folyamataikat és stratégiájukat, amikor a módosítás még képes befolyásolni az adott tevékenység sikerét.
  • A hitelezést támogató SAP Analytics alkalmazással a pénzügyi szolgáltatócégek az SAP és más rendszerek, valamint kapcsolt adatforrások (Dun & Bradstreet adatbázis) múltbeli adatait felhasználva vizsgálhatják ügyfeleik hitelinformációit, vásárlási szokásait, múltbeli vásárlásait és hitelkereteit. Ugyanezen az alkalmazáson belül a felhasználók növelhetik illetve zárolhatják az egyes ügyfelek, partnerek hitelkeretét, sőt konkrét vásárlásokat is letilthatnak vagy engedélyezhetnek.
  • Az adóigazgatást segítő SAP Analytics alkalmazás kiegészíti az SAP for Public Sector megoldást, és megkönnyíti a szervezetek számára a befolyó adók figyelését és elemzését (pl. a múltbeli adófizetési adatok alapján előre jelzi, honnan érkeznek a befizetések), és egyazon alkalmazáson belül támogatja az esedékes összegek beszedésére irányuló intézkedéseket.
  • A csúcstechnológiai gyártási környezethez kidolgozott SAP Analytics alkalmazás segítségével a gyártóüzemek és raktárak vezetői illetve dolgozói minden eddiginél pontosabb képet kaphatnak a rendelési státusról, a gyártókapacitás kihasználtságáról, a teljesítetlen rendelésállományról és az újrakészletezési szintekről. Az SAP partnerei olyan SAP Analytics alkalmazásokat is kifejlesztettek, amelyek összevonják a gyártásirányítási rendszer adatait az SAP rendszerek ellátási lánccal kapcsolatos illetve gyártási adataival, így nagyon részletes információkat adnak az egyes gépek rendelkezésre állásáról és áteresztőkapacitásáról.
  • A mySAP™ Customer Relationship Management (mySAP CRM) megoldást kiegészítő SAP Analytics for CRM alkalmazás sokféle adatmegjelenítési lehetőséget nyújt a marketinggel, az értékesítésösztönzéssel, az értékesítési csatornákkal, az értékesítési hatékonysággal és az egyes ügyfelekkel kapcsolatban. Az értékesítési, pénzügyi és teljesítési adatok, valamint a gyártási készletinformációk összevonása folytán az SAP Analytics for CRM teljes képet ad az értékesítési és operatív vezetőknek az ügyfelek vásárlási szokásairól és nyereségességéről, és lehetővé teszi számukra a jövőbeni növekedés rejtett lehetőségeinek azonosítását.

A modellvezérelt, kódmentes és szolgáltatásközpontú tervezési környezet révén az SAP Analytics segítségével az üzleti felhasználók és elemzők egyszerűen bevezethetik, konfigurálhatják és kombinálhatják az analitikai alkalmazásokat, és az SAP Analytics rendszert testre szabva követhetik az üzleti és ágazati szükségletek változását. Az SAP Analytics felhasználói felülete a Macromedia Flex technológiát is támogatja. (Lásd az „SAP and Macromedia Advance Usability of Enterprise Software” c., kapcsolódó sajtóközleményt.)

„Az SAP Analytics alkalmazások kidomborítják az ESA-modell üzleti értékét. Segítségükkel a vállalatok anélkül hajthatják végre az innovatív, új üzleti folyamatokat és elemzéseket, hogy ehhez át kellene alakítaniuk a mögöttes információs és alkalmazási környezetet” – nyilatkozta Shai Agassi, az SAP Termék és Technológia csoportjának (SAP Product and Technology Group) elnöke és igazgatóságának tagja. „Az SAP Analytics képviseli az üzletiintelligencia-képességek következő fejlődési szakaszát. Az új alkalmazások üzleti felhasználói a stratégia és a gyakorlat összehangolására építhetik innovációs tevékenységüket, és teljes értékhálózatukban újszerű módon hasznosíthatják a meglévő alkalmazásokat.”

A Whirlpool gyakorlati értéket kovácsol az információkból

A Whirlpool és a hozzá hasonló globális vállalatok nyereségessége szempontjából kritikus fontossággal bír, hogy pontos elemzéseket tudjanak végezni a világ különböző pontjain realizált árakkal kapcsolatban. A Whirlpoolnak olyan standard analitikai folyamatra volt szüksége, amelyet a szervezet minden pontján, működése minden fontos területén hasznosíthat. Az SAP platform és az SAP Analytics bevezetésével a vállalat megszüntette a különálló információs „szigeteket”, és értékes üzleti információkat szerzett a globális árképzés elemzéséből.

„A vállalati teljesítmény menedzselése szempontjából a stratégia és a gyakorlat összehangolása a legfontosabb tényező” – vélekedett Sherry Buck, a Whirlpool teljesítménymenedzselésért felelős alelnöke. „SAP Analytics alkalmazásunk átfogó, részletes képet ad a működésről és értékes üzleti információkkal segíti a vállalati döntéshozatalt. Segítségével dolgozóink a szervezet minden szintjén időben hozzájutnak a kritikus üzleti döntésekhez szükséges információkhoz.”

Az SAP Analytics előnyei rendszerintegrátorok és ISV-k számára

Az SAP NetWeaver platformra épülő SAP Analytics alkalmazások az SAP NetWeaver Visual Composer eszközt és a platform több képességét (pl. üzleti intelligencia és nagyvállalati portál funkcióit) is hasznosítják.

Biztosítják a rendszerintegrátorok számára az ügyfelek változó igényeinek kielégítéséhez szükséges alkalmazásokat és eszközöket. A rendszerintegrátorok ágazati és funkcionális szakértelmüket bevetve egyszerűen bevezethetik és – ügyfeleik igényei szerint – kibővíthetik az SAP Analytics alkalmazásokat. A független szoftverszállítók (ISV-k) és szindikált tartalomszolgáltatók (syndicated content providers) szintén jól hasznosíthatják az új analitikai alkalmazásokat és eszközöket közös ügyfeleik kiszolgálásában. A Powered by SAP NetWeaver programhoz csatlakozó partnerek és ISV-k maguk is építhetnek új analitikai alkalmazásokat.

„Az üzleti környezet egyre keményebbé válik. A Sarbanes-Oxley törvény, az új előírások és az élesedő verseny arra kényszerítik a vállalatokat, hogy továbbfejlesszék üzleti modelljeiket, összehangolják egymással stratégiájukat és gyakorlatukat, valamint azonnal hasznosítható, gyakorlatias információkkal lássák el üzleti felhasználóikat az egyes folyamatokkal kapcsolatban” – mutatott rá Mitch Morris, a Deloitte Consulting LLP igazgatója. „Az SAP Analytics alkalmazások hathatósan segítik ez utóbbi feladatot. Értékes információkat szolgáltatnak a felhasználók napi munkájával kapcsolatban, elősegítve ezzel a szervezet általános eredményességének és versenyképességének javulását.”

Az SAP Analytics alkalmazások 2005 végén, kiegészítő (add-on) termékek formájában kerülnek piacra. További információ: http://www.sap.com/analytics/