Az SAP-val a bankok könnyebben eleget tudnak tenni az új globális számviteli előírásoknak

Az SAP® Accounting for Financial Instruments támogatja a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok követését és mentesíti a bankokat a manuális táblázatkészítés időrabló feladatától

KOPPENHÁGA (Dánia)Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentése szerint az ágazatspecifikus SAP for Banking megoldás segítségével a pénzintézetek gyorsabban és megbízhatóbban készíthetik el a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak (International Financial Reporting Standards, IFRS) megfelelő kimutatásokat. Az Európai Unió új jogszabálya a bankok pénzügyi eszközeire és forrásaira vonatkozó jelentéskészítést szabályozza. A több mint 20 vezető pénzintézet visszajelzései alapján kifejlesztett SAP® Accounting for Financial Instruments banki alkalmazás közös adatbázisba vonja össze a pénzügyi adatokat, ily módon fokozza a pénzügyi információk gyűjtésének, jelentésének és auditálásának hatékonyságát, és mentesíti a bankokat a manuális táblázatkészítés időrabló feladatától. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 alkalmából került sor, Koppenhágában.

Az új banki alkalmazást éles környezetben használó első ügyfelek között található az olasz Banche Popolari Unite, valamint a Bankgesellschaft Berlin (BGB), DZ BANK, HSH Nordbank, HypoVereinsbank (HVB), IKB Deutsche Industriebank, WestLB AG és Westdeutsche Immobilien Bank (WIB) német bankok. Hamarosan újabb pénzintézetek csatlakoznak hozzájuk: Kommunalkredit (Ausztria), Entenial (Franciaország), a Görög Nemzeti Bank és az Interbanca (Olaszország).

IFRS – 2005-től új játékszabályok

Az idei év indulásakor az európai bankok gyökeres jogszabályi változásokkal szembesültek. Az új szabályok számviteli gyakorlatukat és pénzügyi eredményeik kiszámításának módját is érintették. A Nemzetközi Számviteli Standardokat (IAS) felváltó IFRS 2005. január 1-én lépett életbe az EU tőzsdén jegyzett bankjainál, és alkalmazása a globális pénzügyi szektorban is gyors ütemben terjed. Több mint 90 olyan ország van a világon, ahol vagy megkövetelik, vagy elfogadják az IFRS alkalmazását, és a szabályzóhatóságok már kezdeményezték a helyileg Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvek (GAAP) hozzáigazítását az új nemzetközi standardokhoz.

Fontos mérföldkő a teljes hatósági megfelelés eléréséhez vezető úton

Az SAP több pénzintézettel – pl. DZ BANK, HSH Nordbank, Landesbank Rheinland-Pfalz (LRP), WestLB – együttműködve fejlesztette ki az IFRS szigorú követelményeinek kielégítését támogató SAP Accounting for Financial Instruments alkalmazást.

Az IFRS betartásának lehetőségeit vizsgálva a Westdeutsche ImmobilienBank (WIB) jó ötletnek tartotta az IFRS, a Bázel II és a belső jelentéskészítés adatait összevonó központi pénzügyi adatbázis kialakítását. Ezeket az információkat hagyományosan az egyes banki területek (operatív banki rendszerek, portfólióértékelés stb.) különálló adatbázisaiban tárolják. A WIB az első ügyfelek között bekapcsolódott az SAP szoftverfejlesztési programjába és 2005 januárjában indította el az IFRS-t támogató SAP Accounting for Financial Instruments éles üzemét.

„Az SAP Accounting for Financial Instruments alkalmazással az SAP magasra tette a mércét az IFRS megoldások fejlesztése terén” – nyilatkozta Michaela Dreßler, a Westdeutsche ImmobilienBank IFRS-projektjének vezetője. „A megoldás átfogó funkcionalitásának kidolgozásakor a szoftverfejlesztők több bank kiterjedt szakértelmére támaszkodtak. Egyetlen olyan alternatív alkalmazást sem találtunk a piacon, amely képes lenne ilyen átfogóan lefedni az IFRS követelményeit és ezzel párhuzamosan megteremtené a banki alapfolyamatok eredményességét javító szinergiákat.”

Átfogó eszközportfólió az IFRS követelményeinek teljesítéséhez

Az SAP megoldásával teljesíthető kritikus IFRS követelmények egyike az IAS 39 irányelv, amely a pénzügyi instrumentumok – tehát a banki eszközök és források (részvények, kötvények, hitelek) – kimutatására, mérésére és a kapcsolódó információszolgáltatásra fogalmaz meg szabályokat. Az IAS 39 összehasonlíthatóvá teszi a bankok pénzügyi eszközeit: arra kötelezi a pénzintézeteket, hogy piaci értékelés alapján számítsák ki eszközeik és forrásaik értékét, és további eszközöket (pl. határidős és opciós ügyleteket) is vegyenek fel konszolidált beszámolóikba.

Az SAP Accounting for Financial Instruments központi pénzügyi adatbázisa teljes visszakereshetőséget (full audit trail) biztosít; lehetővé teszi a konszolidált beszámolók adatainak különböző üzleti területeket érintő, tranzakciószintű lebontását; és hozzásegíti a bankokat a vegyes forrásból származó pénzügyi információk megbízható összehasonlításához. A központi adatbázisra támaszkodva a pénzintézetek ki tudják elégíteni az IAS 39 fedezeti (hedge) ügyletekre vonatozó bonyolult számviteli szabályait is, amelyek előírják, hogy egységes értékelési eljárást alkalmazva kell egymással összehasonlíthatóvá tenniük a többnyire különböző rendszerekből származó és eltérő analitikákban nyilvántartott pénzügyi adatokat.

A szoftver emellett lehetővé teszi a különböző pénzügyi eszközök egy platformon történő értékelését, nyilvántartását és jelentését, hozzájárulva ezzel az egységes piaci és törzsadatállomány, illetve módszertani háttér megteremtéséhez. Rugalmas eszközöket biztosít az integrált pénzügyi adatokra épülő beszámolók, mérlegek, eredménykimutatások és feljegyzések készítéséhez. Bővíthető architektúrája folytán a jövőbeni új beszámolási kötelezettségek (pl. Bázel II) teljesítésére is felkészíthető.

Új megoldások a banki elemzések készítéséhez

Az SAP Accounting for Financial Instruments egyike azoknak az új analitikai SAP-alkalmazásoknak, amelyek a pénzügyi elemzéskészítés, a nyereségszámítás és a kockázatkezelés terén nyújtanak segítséget a bankszektor szereplőinek. A több alkalmazásból (pl. SAP® Basel II) álló analitikai banki megoldáscsomag közös infrastruktúrára, az SAP integrált pénzügyi és kockázati architektúrájára épül. Ez az architektúra központi adatbázissal, valamint ágazatspecifikus folyamatokkal és módszerekkel dolgozik. Nyílt jellege folytán hozzásegíti a bankokat analitikai rendszerkörnyezetük összehangolásához, a különböző (SAP-s, más szállítótól beszerzett és egyedi fejlesztésű) analitikai alkalmazások integrálásához.

„A vezető nemzetközi bankokkal ápolt, kiterjedt és folyamatos kapcsolatainknak köszönhetően nagyon jól tudjuk, hogy a bankszektor szereplőinek nem újabb mechanikus adatfeldolgozó rendszerre van szükségük” – jelentette ki Thomas Balgheim, az SAP pénzintézeti ügyfelekért felelős szervezetének alelnöke. „Az SAP Accounting for Financial Instruments segítségével ügyfeleink hatékonyan ki tudják elégíteni a számvitelre és a pénzügyi beszámolókra vonatkozó előírásokat, és ezzel együtt az üzleti döntések támogatásához, illetve a hosszú távú pénzügyi és operatív eredményességhez szükséges részletes pénzügyi információkhoz is hozzájuthatnak. Integrált pénzügyi és kockázatkezelési megoldásainkat alkalmazva lépésről lépésre alakíthatják modern, rugalmas, szolgáltatásközpontú architektúrává meglévő alkalmazáskörnyezetüket.”

További információ az SAP Accounting for Financial Instruments alkalmazásról és az ágazatspecifikus SAP for Banking megoldásról: http://www.sap.hu/banking.

Az SAP for Banking
Az ágazatspecifikus SAP for Banking a mySAP™ Business Suite megoldásokat és ágazati igényekre szabott funkciókat ötvözve elégíti ki a pénzintézetek egyedi szükségleteit. A világ 60 országában több mint 550 ügyfél által használt SAP for Banking integrált eszközökkel és automatikus folyamatokkal kezeli a banki front- és back-office környezet minden feladatát – a nagy volumenű tranzakciós folyamatoktól és az ügyfélkapcsolat-kezeléstől kezdve a pénzügyi számvitelen és a költség-kontrollingon át a nyereség- és kockázatelemzésig. Az SAP NetWeaver™ integrációs és alkalmazásplatform nyílt architektúrájára épülő SAP for Banking segítségével a pénzintézetek nagy szakértelemmel kezelhetik tranzakcióikat és kapcsolataikat, gyorsan felismerhetik illetve kiaknázhatják a piaci lehetőségeket, és egyszerűen hozzáigazíthatják új termékeiket az ügyfelek speciális igényeihez.