Az Economist tanulmánya szerint az alkalmazkodókészség jelenti a pénzügyi szolgáltatócégek számára a legfontosabb versenyelőnyt

A biztosítási és a bankszektor felsővezetői az informatika segítségével próbálják megőrizni szervezetük versenyképességét

Walldorf (Németország)Közel 600 globális banki és biztosítótársasági felsővezető véli úgy, hogy a technológiai innováció és a változó ügyféligények miatt kénytelen lesz felülvizsgálni szervezete üzletvitelét a 2010-ig tartó időszakban – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb tanulmányából. A pénzügyi szolgáltatószektor 577 vezető beosztású szakemberének bevonásával elvégzett felmérés Európa, Észak-, Dél- és Közép-Amerika, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség 23 országára terjedt ki. Az eredmények tanúsága szerint az előttünk álló években az alkalmazkodó üzleti modell lesz a versenyelőny egyik legjelentősebb forrása a biztosítási és bankszektorban.

Az SAP AG (NYSE: SAP) megbízásából az Economist Intelligence Unit által készített tanulmány szövege teljes terjedelmében letölthető a www.eiu.com/business2010 oldalról. (A tanulmány címe: „Business 2010: Financial Services; Embracing the Challenge of Change”, magyarul „A pénzügyi szolgáltatószektor fejlődése 2010-ig; a változásokban rejlő kihívások kezelése”.) A tanulmány főbb megállapításai:

  • A vezetők több mint 60 százaléka szerint az új üzleti modellek egyre lényegesebb szerepet játszanak a piaci versenyben. Korábban a bankok és a biztosítótársaságok az új termékek és szolgáltatások kidolgozására koncentráltak. Mostanában viszont egyre többüket készteti e stratégia felülvizsgálatára, hogy egyedül technológiai módszerekkel tudják üzleti modelljüket az ügyfelek és hatóságok elvárásaihoz igazítani.
  • A fúziók és felvásárlások várhatóan tovább élénkítik a versenyt. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal az állítással, hogy a 2010-ig terjedő időszakban nagyobb veszélyt jelent versenyszempontból az ágazati konszolidáció, mint az új szereplők piacra lépése.
  • A technológia az ügyfélkiszolgálás terén hozza majd a legnagyobb változásokat. A résztvevők több mint 70 százaléka az ügyfelekkel kapcsolatos tevékenységeket és a termékfejlesztést tartja informatikai szempontból a legkritikusabb területeknek. A bankok és a biztosítótársaságok adatkezelési és analitikai eszközök segítségével szeretnék javítani ügyfélkapcsolataikat: előre jelezni az ügyfelek viselkedésének változását és azonosítani az új értékesítési lehetőségeket.
  • Fontos tényező lesz a pontos és naprakész adatkezelés. A vezető beosztású pénzintézeti szakemberek több mint fele vélte úgy, hogy az adatkezelés és elemzés játssza majd a legfontosabb szerepet vállalatuk innovációs képessége szempontjából a 2010-ig tartó időszakban.
  • A technológiai innováció elengedhetetlen. A megkérdezett vezetők 84 százaléka szerint a technológia kulcsszerepet játszik majd abban, hogy cége képes lesz-e megváltoztatni üzleti modelljét és megvalósítani új stratégiáit.
  • Lényeges tényező lesz a megfelelés. A szabályzóhatósági megfelelés és a vállalatirányítással kapcsolatos előírások – azon belül a Bázel II egyezmény és a Sarbanes-Oxley törvény – megváltoztatják a pénzügyi beszámolókészítés, a tőkegazdálkodás és a kockázatértékelés módját. E tényezők várhatóan a fejlettebb pénzügyi piacokra lesznek a legnagyobb hatással.

„A változásokkal szembeni ellenállás évei után a bankok és a biztosítótársaságok kezdik felülvizsgálni üzleti modelljeiket, és a következő öt évben a technológiát segítségül hívva kívánják megőrizni versenyképességüket” – jelentette ki Thomas Balgheim, az SAP Financial Services alelnöke. „Az EUI tanulmánya bepillantást enged a pénzügyi szektor jövőjébe. Bemutatja azt a rugalmas IT-infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a változó hatósági és ügyfélelvárások gyors követését, és képes megkülönböztető versenyelőnyhöz juttatni a szolgáltatókat. A nyílt és adaptív SAP NetWeaver™ platformra épülő innovatív üzleti folyamatok támogatják a pénzügyi szolgáltatószektor döntéshozóit a szükséges változtatások végrehajtásában.”

„A pénzügyi szolgáltatócégeknek a legmodernebb technológiákra kell támaszkodniuk, amikor üzleti modelljeiket átalakítva készülnek a 2010-es piaci versenyre” – hangsúlyozta Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatásokért felelős igazgatója. „De az információ feletti teljes kontroll is ehhez hasonló fontosságú: az informatikának pontosabb, naprakészebb és relevánsabb adatokat kell szolgáltatnia az ügyfelekről és a vállalati működésről a szervezet minden szintjén.”

Következő fontos rendezvényünk: SAPPHIRE® ’05 Boston

A SAPPHIRE nemzetközi ügyfélkonferenciája, a SAPPHIRE® ’05 résztvevőjeként Ön is bepillantást nyerhet a szolgáltatásközpontú nagyvállalati szoftverek jövőjébe, és felderítheti, miként használják a világ különböző méretű pénzintézetei – köztük az Allied Irish Bank, az Allstate, a Bank of Canada, a Capita Insurance Services, a Cincinnati Financial, a Great West Life, az UMB és a Wells Fargo – az SAP megoldásait a piaci változások követésére, üzletmenetük fejlesztésére és versenypozíciójuk javítására. A május 17. és 19. között megrendezett SAPPHIRE® ’05 konferenciának a Massachusetts állambeli Boston ad otthont.

Az Economist Intelligence Unit
Az Economist Intelligence Unit a „The Economist” gazdasági hetilapot kiadó The Economist Group üzleti információs csoportja. Több mint 500 elemzőből álló globális hálózatán keresztül rendszeres értékeléseket és előrejelzéseket készít 195 ország politikai, gazdasági és üzleti állapotáról. Az országinformációk vezető nemzetközi szolgáltatója. Globális piaci trendekre és üzleti stratégiákra vonatkozó gyors, megbízható és elfogulatlan elemzései elősegítik a megalapozott üzleti döntéshozatalt.

SAP for Banking
Az SAP for Banking integrált megoldás a banki környezet különböző feladatainak kezelésére – a nagy volumenű tranzakciós folyamatoktól és az ügyfélkapcsolat-kezeléstől kezdve a pénzügyi számvitelen és a költség-kontrollingon át a nyereség- és kockázatelemzésig. A világ 60 országában több mint 550 ügyfél által használt SAP for Banking segítségével a pénzintézetek nagy szakértelemmel kezelhetik tranzakcióikat és kapcsolataikat, gyorsan felismerhetik illetve kiaknázhatják a piaci lehetőségeket, és egyszerűen hozzáigazíthatják új termékeiket az ügyfelek speciális igényeihez.

SAP for Insurance
Az SAP for Insurance ágazati megoldás hozzásegíti a biztosítótársaságokat a költségek kézben tartásához, az új lehetőségek kiaknázásához és az ügyfélhűség növeléséhez. Alkalmazásait több lépésben, az adott cég stratégiai céljaihoz, üzleti prioritásaihoz és a rendelkezésre álló erőforrásokhoz igazodva lehet bevezetni. A 45 ország mintegy 400 ügyfelénél működő SAP for Insurance hatékonyan összekapcsolja a biztosítási alapfolyamatokat az ügyféloldali funkciókkal és a back-office működéssel – az első kapcsolatfelvételtől kezdve a kötvény- és termékkezelésen keresztül a behajtásig, a kártérítések folyósításáig és a kárigények kezeléséig.