Az Európai Bizottság az SAP segítségével alakította át számviteli gyakorlatát

Az Európai Bizottságnál az SAP for Public Sector megoldás fokozza a pénzügyi folyamatok átláthatóságát és növeli az adófizetők bizalmát

BRÜSSZEL (Belgium)Az SAP AG (NYSE: SAP) bejelentette az Európai Bizottság számviteli gyakorlatának átalakítását célzó projekt sikeres lezárását. Az Európai Bizottság az első olyan EU-intézmény, amely felkészült a Nemzetközi Költségvetési Számviteli Standardok (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) szerinti működésre. A továbbfejlesztett rendszer az ágazatspecifikus SAP for Public Sector forráskezelő és számviteli (accruals accounting) funkciói segítségével biztosítja az IPSAS és más modern számviteli előírások által megkövetelt költségvetési és számviteli átláthatóságot.

A modern számviteli szabványok bevezetésével az Európai Bizottság követendő példát állít az EU-tagállamok kormányzati szervezetei elé. A projekt átláthatóbbá teszi a Bizottság pénzügyi adatait, fokozza a költségvetés-gazdálkodás feletti kontrollt, egyszerűsíti a számviteli adatok összehasonlítását, és növeli a számviteli rendszer működésének hatékonyságát. A forrásgazdálkodási folyamatok jobb átláthatóságának köszönhetően az adófizetők is nagyobb bizalommal viseltetnek az intézmény gazdálkodása iránt.

„Ezzel a projekttel az Európai Bizottság úttörő szerepet vállalt a globális kormányzati szektorban” – mutatott rá Brian Gray, a Bizottság főkönyvelője és a Költségvetési Főigazgatóság igazgatóhelyettese. „Sikeresen bevezettük az üzemgazdasági szemléletű könyvelést és a pénzforgalmi szemléletű nyilvántartást alkalmazó, kettős számviteli rendszert. Az IPSAS-megfelelés ösztönzése mellett az új rendszer a kódolás és a kifizetés különböző szakaszain is végigkalauzolja az Európai Bizottság felhasználóit.”

A számviteli gyakorlat átalakítása javítja a működés színvonalát

Az Európai Bizottság 100 milliárd euró körüli éves költségvetésből gazdálkodik. A Bizottság 2002. július 24-i döntése értelmében ezt az összeget a nemzetközi standardok alapján, az üzemgazdasági szemléletű könyvelést (accruals accounting)1 követve kell kezelni. A Nemzetközi Költségvetési Számviteli Standardok pénzügyi beszámolókészítési követelményei azokra a kormányzati szervekre és más állami intézményekre vonatkoznak, amelyek szeretnék javítani az állami szektor gazdálkodásának hatékonyságát és elszámoltathatóságát.

Az Európai Bizottság az SAP for Public Sector megoldást választotta általános, költségvetési és analitikai számviteli tevékenysége integrálására – e feladatok mindegyike kulcsfontosságú az állami intézmények működésének átalakítása szempontjából. A megoldás Java front-end felületen keresztül kapcsolódik a Bizottság 36 Főigazgatóságához, és lehetővé teszi, hogy e szervezetek dolgozói napi munkafolyamataik minimális megváltoztatásával számlákat kódoljanak, költségvetéseket kezeljenek és kifizetéseket hagyjanak jóvá az új rendszerben. Az SAP for Public Sector véget vet a ténylegesen befolyó bevételeket és kifizetéseket rögzítő pénzforgalmi szemléletű könyvelés (cash accounting) okozta problémáknak a többéves projektek költségvetésének kezelése terén. Nagyban megkönnyíti például a halászati megállapodások, vagy a strukturális és kutatási alapok költségvetési folyamatainak nyomon követését.

„Ma már a különböző szintű kormányzati szervezeteknek is éppoly szigorú normákat kell teljesíteniük a hatékonyság és az eredményesség terén, mint a magánszektor szereplőinek” – jelentette ki Tom Shirk, az SAP Global Public Services elnöke. „Az Európai Bizottság számviteli rendszerének SAP-alapokra helyezésével lehetővé vált az új előírások, köztük az IPSAS követése, ráadásul egyszerűsödtek a folyamatok, javult a produktivitás és mérséklődtek a működési költségek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Bizottság projektjében együttműködhettünk a rendszert bevezető IBM Business Consulting Services tapasztalt munkatársaival.”

Szerkesztők figyelmébe – Accruals Accounting
Számviteli módszer, amelynél felmerüléskor rögzítik a tranzakciókat – tehát nem csak akkor, amikor a kifizetés vagy más teljesítés ténylegesen megtörténik. Ennek megfelelően a tranzakciók és számviteli műveletek végrehajtásuk évében kerülnek be a könyvekbe és a pénzügyi kimutatásokba. (IPSAS 1)

Az Európai Bizottságról
A Bizottság az EU egészének érdekeit képviselő és védő, politikailag független intézmény. Az EU intézményrendszerének motorja: jogszabályokra, eljárásokra és programokra tesz javaslatot, felel a Parlament és a Tanács döntéseinek végrehajtásáért. Az Európai Bizottság 25 tagjának munkáját mintegy 24 000 köztisztviselő segíti. A Bizottság megbízása öt évre szól, de a Parlament korábban is feloszlathatja a testületet. A Bizottság a tagállamok kormányaitól függetlenül végzi tevékenységét. Munkatársainak jelentős része Brüsszelben dolgozik.

Az SAP for Public Sector
Az SAP for Public Sector átfogó megoldásaival a kormányok és az állami intézmények továbbfejleszthetik pénzügyi működésüket, növelhetik folyamataik hatékonyságát és átláthatóságát, valamint javíthatják az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonalát. A 65 országban több mint 1080 kormányzati ügyfelet kiszolgáló SAP a közszférában használt nagyvállalati szintű üzleti alkalmazások vezető szállítója.